Zo herstel je sneller na een training!

Bijgewerkt op 28 augustus 2020

Herstel na training

Het is nog steeds een algemeen misverstand dat spieren groeien in de sportschool. Spieren groeien namelijk op het ogenblik dat ze herstellen van de inspanningen die werden geleverd. Dit benadrukt het belang van een goed herstel na het trainen. Alleen door voldoende rust in te lassen is het voor jouw lichaam namelijk mogelijk om bij een volgende training zwaarder of intensiever te kunnen sporten. De tijd die het herstel inneemt is voor veel mensen evenwel een doorn in het oog. Omwille van deze reden hebben wij een aantal tips voor jou uitgezocht die het herstel aanzienlijk kunnen bevorderen en dus versnellen.

herstellen na training - fitness training
bron: traineracademy.org/

Hoe herstelt je lichaam na een training?

Om een goed herstel na een training te kunnen garanderen is het belangrijk om met verschillende factoren rekening te houden. Alle hieronder aangegeven zaken zorgen er stuk voor stuk voor dat je lichaam (en dus ook je spieren) zich op optimale wijze kan herstellen van de geleverde inspanningen. Op deze manier sta je binnen geen tijd terug in de sportschool en zal je kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld de aangroei van spieren op meest efficiënte wijze zal kunnen verlopen. De diverse zaken die vereist zijn om je lichaam zich te laten herstellen zijn:

  • Het nemen van voldoende rust;
  • Het eten van gezonde en dus niet te vette voeding;
  • Voldoende drinken (vooral water);
  • Ontspannen na afloop van een stevige work-out;

Een gezond lichaam dat zich op optimale wijze weet te herstellen na een geleverde krachtinspanning heeft altijd een bepaalde hoeveelheid rust nodig. Zorg er dus steeds voor dat je deze rust neemt. In combinatie met gezonde voeding en voldoende (water) drinken wordt er voor gezorgd dat je niet alleen over een fit en goed uitziend lichaam beschikt, maar ook over één die echt sterk en gezond is.

Laat je lichaam voldoende rusten

Het heeft absoluut geen enkele zin om dagelijks dezelfde spiergroepen te trainen. Het herstellen na het sporten duurt ongeveer zo’n 48 tot 72 uur. Je lichaam moet voldoende tijd krijgen om de beschadigde spiercellen te herstellen en ze bijgevolg op te laden voor de volgende training. Pas wanneer deze spiercellen optimaal zijn hersteld is het mogelijk om de volgende keer intensiever te trainen en je lichaam stelselmatig te verbeteren.

Het eten van gezonde voeding

Het is algemeen bekend dat gezonde voeding voor de serieuze (kracht)sporters een absolute vereiste is. Omwille van deze reden is het onder meer belangrijk om niet alleen voldoende eiwitten op te nemen, maar ook goede koolhydraten evenals gezonde vetten. Daarnaast hoeft het belang van voldoende mineralen en vitaminen en groenten en fruit uiteraard niet benadrukt te worden. De unieke mix of combinatie van al deze verschillende voedingsstoffen zorgen er voor dat het herstel van je lichaam op meest efficiënte wijze kan verlopen. Is het voor jou niet meteen duidelijk wat goede koolhydraten precies zijn? Wij hebben er alvast een aantal voor jou op een rijtje gezet:

  • Zilvervliesrijst;
  • Zoete aardappel;
  • Havermout;
  • Groenten;

Eiwitten haal je voornamelijk uit vlees en vis, maar ook in eieren en allerhande zuivelproducten zijn ze terug te vinden. Bij goede, gunstige vetten denken we in eerste instantie uiteraard vooral in de richting van noten, kokosolie evenals avocado’s en olijfolie.

Voldoende (water) drinken

Om er voor te zorgen dat je herstel na het sporten op zo efficiënt mogelijke wijze kan gebeuren is het eveneens belangrijk om voldoende te drinken. Het voldoende drinken van water (minimum 2 liter per dag) heeft een positieve invloed op de opname evenals het transport van voedingstoffen doorheen het lichaam. Dit zorgt er voor dat de aanvoer van cruciale voedingsstoffen voor de spiercellen wordt gestimuleerd. Hou er rekening mee dat je tijdens het sporten door te zweten heel wat vocht verliest. Dit vochtverlies moet worden gecompenseerd en dat doe je het best door het drinken van water.

Het nemen van een beetje ontspanning

Dit lijkt misschien een beetje vreemd, maar het is van cruciaal belang om het herstel van je lichaam na het sporten zo optimaal mogelijk te houden. Mensen die voortdurend te maken hebben met stress maken namelijk het zogenaamde cortisol hormoon aan. Dit hormoon staat beter bekend als het ‘stresshormoon’ welke er zelfs voor kan zorgen dat het spierweefsel wordt afgebroken. Het spreekt voor zich dat dit een situatie is die jij als sporter het liefst van allemaal wil voorkomen. Op welke manier je zal ontspannen is uiteraard geheel aan jou. Doe wat je graag doet, knijp er eens een dagje tussenuit, lees een goed boek of kijk een mooie film, het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

Onderschat het belang van een goede nachtrust niet!

Tot slot is er nog het niet te onderschatten belang van een goede nachtrust. Slaap is bijzonder belangrijk voor je herstel, niet in het minst wanneer je aan sport hebt gedaan. Op het ogenblik dat er een structureel slaaptekort bestaat raken je hormonen ontregeld. Je lichaam zal niet alleen minder groeihormoon produceren, daarnaast hindert een slaaptekort ook de goede werking van het cruciale insuline hormoon. Net dit laatste hormoon is verantwoordelijk voor het herstel welke je lichaam moet zien te realiseren na het trainen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 14 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 14 december 2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven