Zelftesten urine

Bijgewerkt op 10 oktober 2022

Zelftesten urine – Waarom?

Zelftesten urine worden gebruikt om afwijkingen in de urine te meten. Bij een aantal ziekten ontstaan afwijkingen in de urine voordat je klachten krijgt. Het meest bekende voorbeeld is suikerziekte. Bij suikerziekte is het glucose gehalte in het bloed verhoogd. Het overtollige glucose wordt uitgeplast. Dit is meetbaar in de urine.

Ook bij nierziekten zijn vaak afwijkingen in de urine aanwezig voordat er klachten ontstaan. Bij nierziekten is niet het glucose gehalte in de urine verhoogd maar de hoeveelheid eiwitten. Dit wordt ‘proteïnurie‘ genoemd.

Zelftesten voor urine kunnen ook hele kleine beetjes bloed in de urine aantonen. Dit wordt ‘hematurie‘ genoemd. Het kan wijzen op nierstenen of afwijkingen in de blaas.

Met zelftesten voor urine is het dus mogelijk om een ziekte in een vroeg stadium op het spoor te komen. Het voordeel daarvan is dat tijdig een geschikte behandeling kan worden ingesteld.

Zelf je urine testen – Hoe gaat dat?

De zelftest bestaat uit een aantal strips en een kleurenkaart. Eerst moet de gebruiker plassen in een potje of bakje. Vervolgens wordt een teststrip gedurende enkele seconden in de urine gehouden. Op de teststrip bevinden zich verschillende vlakjes. Elk vlakje vertegenwoordigt een bepaling (zie hieronder ‘Wat kun je meten?’).

zelftesten urine - strips met kleurenkaart

Na verwijderen van de teststrip uit de urine worden de kleuren van de verschillende vlakjes vergeleken met de kleuren op de kleurenkaart. Als er bepaalde afwijkingen in de urine zijn kan dit worden afgelezen aan de kleurenkaart.

zelftesten urine - kleurenkaart

Hierboven een voorbeeld van een kleurenkaart. De gebruiker houd de teststrip naast de kleurenkaart. Zo kan worden afgelezen met welke vakjes op de kleurenkaart de vakjes van de teststrip overeenkomen.

Wat kun je meten?

Met zelftesten urine kun je verschillende afwijkingen in de urine op het spoor komen. Meestal worden zelftesten voor urine gebruikt om de volgende afwijkingen op het spoor te komen:

Welke testen zijn er?

De meeste testen die beschikbaar zijn voor onderzoek van de urine bepalen meerdere van de bovenbeschreven afwijkingen.

De meest uitgebreide test is de Uri-Screen Smart zelftest van Roche. Deze test is voor rond de 20 euro (exclusief verzendkosten) beschikbaar. Met deze test kunnen alle bovenbeschreven afwijkingen worden bepaald.

Uri-Screen Smart zelftest urine

De Uri-Screen Smart urine-zelftest gaat verder dan veel andere teststrips door ook de aanwezigheid van bilirubine, urobilinogeen, nitriet, witte bloedcellen (leukocyten) en ascorbinezuur in de urine te bepalen.

Wat doen bij een afwijkende uitslag?

Als de zelftest aangeeft dat er een afwijking is – bijvoorbeeld een verhoogd glucose gehalte in de urine of een verhoogd eiwit gehalte in de urine – dan is het van belang om de huisarts te raadplegen. Deze zal de test herhalen om er zeker van te zijn dat er inderdaad een afwijkende uitslag is. Als dat het geval is zal de arts aanvullend onderzoek aanvragen om een diagnose te kunnen stellen.

Engelse vertaling

home urine test, selftest urine

Synoniemen

Andere namen voor zelftesten urine zijn zelftest urine, zelftests urine, urinezelftest, urinezelftesten, sneltest urine, urinesneltesten, urinestrips, thuistest urine, thuistests urine en thuistesten urine.

2 gedachten over “Zelftesten urine”

  1. Hallo Lezer,
    Ik zou de meest uitgebreide Uri-Screen Smart zelftest van Roche willen bestellen. Ik hoor graag waar ik deze test kan bestellen.
    Groet,
    Miriam

    1. De beschikbaarheid van deze zelftest wisselt nogal per webshop. U kunt het beste even googlen op ‘Uri-Screen Smart zelftest van Roche’. Er verschijnen dan vanzelf webshops die de test op voorraad hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven