Vrije radicalen

Bijgewerkt op 10 september 2017

Wat zijn vrije radicalen?

Tijdens onze stofwisseling vindt oxidatie plaats. Bij een oxidatiereactie ontstaan vrije radicalen. Van deze radicalen is lastig te achterhalen hoe deze precies ontstaan en hoe zij ons lichaam aantasten. De vrije radicalen worden in het lichaam extreem snel weer omgezet in andere stoffen, waardoor ze lastig te onderzoeken zijn. Wel is bekend dat ze snel reageren met heel veel verschillende stoffen, waardoor ze ook snel schade kunnen brengen aan onze cellen.

Niet alle vrije radicalen kunnen schade aanrichten in ons lichaam. In tegendeel zelfs, een groot deel van de vrije radicalen doen niks in ons lichaam of hebben een nuttige functie, zoals het onschadelijk maken van ongewenste virussen en bacteriën. Helaas is een deel van de vrije radicalen wel degelijk schadelijk. In het geval van schadelijke vrije radicalen wordt gesproken over oxidatieve stress. Er moet een balans in gevonden worden. Het lichaam heeft vrije radicalen nodig, maar een teveel aan vrije radicalen zorgt voor oxidatieve stress wat voor schade kan zorgen.

Je kan het ontstaan van vrije radicalen niet voorkomen. Wanneer je een gezond persoon bent, is dit ook zeker niet nodig. Het is wel belangrijk om op te letten dat er niet te veel vrije radicalen ontstaan die zorgen voor oxidatieve stress. Je lichaam komt bijvoorbeeld onder oxidatieve stress te staan wanneer je rookt, veel alcohol nuttigt, lang in de zon ligt of veel stress ervaart. Deze factoren heb je in principe zelf in de hand. Maar ook vervuiling van de lucht kan zorgen voor oxidatieve stress.

Stoffen die de werking van vrije radicalen tegengaan worden antioxidanten genoemd.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 10 september 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 10 september 2017

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven