Bijgewerkt op 10 februari 2022 door Simpto.nl
Wat is symptomatische behandeling?
Symptomatische behandeling is een behandeling waarbij niet de oorzaak van de ziekte wordt aangepakt maar alleen de symptomen en andere ziekteverschijnselen.
Bij welke ziekten wordt symptomatisch behandeld?
Er zijn veel ziekten die meestal symptomatisch worden behandeld. Voorbeelden van ziektebeelden die vaak symptomatisch worden behandeld zijn overgevoeligheid (allergie), zoals bijvoorbeeld hooikoorts, uitbehandelde vormen van kanker, zoals bijvoorbeeld slokdarmkanker, de ziekte van Alzheimer en de meeste stofwisselingsziekten.
Mensen met hooikoorts gebruiken vaak anti-allergische geneesmiddelen die symptomen als vaak niezen, jeukende ogen en een loopneus tegengaan. Het verwijderen van de oorzaak (vermijden van contact met pollen) is ook mogelijk maar vaak praktisch niet goed mogelijk.
Bij uitbehandelde slokdarmkanker kan het voorkomen dat het kankergezwel de doorgang van voedsel door de slokdarm belemmert. Dit kan tijdelijk worden verholpen door een buisje in de slokdarm te plaatsen. Daarmee wordt het kankergezwel zelf niet behandeld maar wel de passageklachten die het veroorzaakt.
Voor de ziekte van Alzheimer bestaat geen behandeling waarmee de aandoening genezen kan worden. Dus ook bij deze aandoening wordt met beperkte mogelijkheden geprobeerd de symptomen te verminderen.
Stofwisselingsziekten worden veroorzaakt door een foutje (mutatie) in het DNA. Bij een klein aantal stofwisselingsziekten kan een dergelijke afwijking in het DNA door middel van gentherapie worden hersteld. De meeste stofwisselingsziekten worden echter symptomatisch behandeld.
Verder kan het voorkomen dat bij mensen met bepaalde medische klachten geen diagnose kan worden gesteld. In dat geval kunnen alleen de klachten worden behandeld en is dus sprake van ‘symptomatische behandeling’.
Engelse vertaling
symptomatic treatment