Steriel abces

Bijgewerkt op 23 januari 2018

Wat is een steriel abces?

Een steriel abces is een abces dat niet het gevolg is van een infectie.

Een abces is een met pus gevulde holte. Abcessen kunnen zo’n beetje overal in het lichaam ontstaan. De meeste abcessen ontstaan door een infectie met bacteriën. Deze abcessen worden ook wel ‘septische abcessen’ genoemd. Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen septische abcessen en steriele abcessen.

Oorzaken

Steriele abcessen kunnen verschillende oorzaken hebben. Alles wat schadelijk kan zijn voor de cellen in ons lichaam kan een zogenaamde ‘steriele ontsteking’ veroorzaken. Denk hierbij aan chemische stoffen die irritatie veroorzaken, geneesmiddelen, straling en voorwerpen die niet in het lichaam thuishoren (‘corpora aliena‘).

Steriele abcessen door geneesmiddelen kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een injectie. Als het geneesmiddel niet goed wordt opgenomen kan het een steriele ontstekingsreactie veroorzaken. Hierbij worden ontstekingscellen (witte bloedcellen) aangetrokken. Dan kan pus ontstaan. Door ophoping van de pus kan een steriel abces ontstaan.

injectie met geneesmiddel kan steriel abces veroorzaken

Steriele abcessen kunnen bijvoorbeeld ook voorkomen bij sporters en bodybuilders die zichzelf met doping injecteren.

Symptomen

Net als een gewoon abces kan een steriel abces roodheid, pijn en zwelling veroorzaken. Ze hebben echter de neiging om te verlittekenen. Daardoor kunnen ze uitgroeien dat harde bulten. Septische abcessen hebben minder die neiging. Die blijven langer ‘vloeibaar’ en zullen eerder doorbreken waardoor de pus kan afvloeien.

Engelse vertaling

sterile abscess


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 23 januari 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven