Paroxismaal

Bijgewerkt op 16 september 2017

Wat is paroxismaal?

‘Paroxismen’ zijn ‘aanvallen’. ‘Paroxismaal’ betekent ‘aanvalsgewijs’, oftewel ‘iets dat voorkomt in aanvallen’. Het gaat dan meestal over symptomen of ziektebeelden.

Voorbeelden

Benigne paroxismale positieduizeligheid

De ziekte ‘benigne paroxismale positieduizeligheid – vaak afgekort tot BPPD – een aandoening van het binnenoor die leidt tot aanvallen van duizeligheid.

Paroxismaal boezemfibrilleren

Paroxismaal boezemfibrilleren – ook ‘paroxismaal atriumfibrilleren‘ genoemd – is een hartritmestoornis die niet continu aanwezig is. De aandoening komt voor in aanvallen, dus met perioden zonder klachten tussendoor.

Paroxismale nachtelijke hemoglobinurie

Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie is een aandoening van het bloed. Bij ongeveer een kwart van de patiënten met deze aandoening gaan ’s nachts rode bloedcellen kapot. Dit gebeurt alleen onder bepaalde omstandigheden.

Als de rode bloedcellen kapot gaan komt hemoglobine vrij. De hemoglobine komt vervolgens terecht in de urine. Dit wordt ‘hemoglobinurie’ genoemd. Door de hemoglobine zal de urine roodbruin verkleuren.

Omdat dit alleen onder bepaalde omstandigheden gebeurt zal het verkleuren van de urine ‘in aanvallen’ voorkomen.

Paroxismale supraventriculaire tachycardie

Paroxismale supraventriculaire tachycardie is een versnelling van de hartslag (tachycardie) die af en toe optreedt. De episoden van tachycardie kunnen minuten tot uren aanhouden.

Chronische paroxismale hemicranie

Chronische paroxismale hemicranie is een zeldzame vorm van hoofdpijn met aanvallen van hoofdpijn aan één kant van het hoofd.

Malaria paroxismen

Malaria gaat vaak gepaard met koortsaanvallen. Dit wordt soms aangeduid als ‘malaria paroxismen’. De koortspieken worden afgewisseld met dagen zonder koorts.

Betekenis Paroxismaal - voorbeeld koortsaanvallen bij malaria
Koortsaanvallen bij malaria: ‘malaria paroxismen’

Synoniemen voor paroxismaal zijn ‘aanvalsgewijs’, ‘voorkomend in aanvallen’, ‘paroxysmaal’, en ‘voorkomend in episoden’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven