Ontsteking

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is de reactie van het lichaam om schadelijke invloeden, zoals infectie, verwonding of irritatie, tegen te gaan. Het proces van ontsteking in ons lichaam wordt ontstekingsreactie genoemd. De medische naam voor ontsteking is inflammatie. Het doel van de ontstekingsreactie is het onschadelijk maken van de oorzaak van de ontsteking, het verwijderen van dode cellen en het in gang zetten van herstel van het weefsel (genezing).

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute ontsteking en een chronische ontsteking. Met een acute ontsteking wordt bedoeld de ontstekingsreactie die op gang komt na blootstelling aan een ziekteverwekker, verwonding of andere vorm van irritatie. Met een chronische ontsteking wordt bedoeld een langdurige ontstekingsreactie.

Waar zit het?

Een ontsteking kan in principe overal in het lichaam voorkomen. Dat betekent dat zowel organen als weefsels in het lichaam ontstoken kunnen raken. De uitgang ‘-itis’ van de wetenschappelijke naam duidt erop dat het gaat om een ontsteking. Hieronder een aantal voorbeelden.

Welke symptomen geeft het?

Ontsteking leidt over het algemeen tot pijn, roodheid, verhoogde temperatuur en zwelling.

Engelse vertaling

inflammation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven