Bijgewerkt op 22 februari 2022
Wat is een maligniteit?
Een maligniteit is een kwaadaardige ziekte, oftewel kanker. Het kenmerk van een maligne ziekte is dat cellen zich ongeremd gaan vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat een gezwel dat steeds verder groeit. Daarbij dringt het omringende weefsels binnen. Dit wordt infiltratieve groei genoemd. Op den duur leidt dat tot een belemmering van de normale functie van het lichaam. Door de infiltratieve groei kan het kwaadaardige gezwel kan zich uitbreiden buiten het orgaan of het weefsel waaruit het ontstaat. Zo kan het ook in bloedvaten en lymfevaten doordringen. Zo kunnen kwaadaardige cellen zich via bloed en lymfe verspreiden door het lichaam. In dat geval wordt gesproken van uitzaaiing of metastasering.
Een maligniteit is vrijwel altijd een levensbedreigende of ongeneeslijke ziekte. Het tegengestelde van een maligniteit of maligne ziekte is een benigne ziekte. Dat is een goedaardige ziekte, oftewel een ziekte met een gunstig beloop en een goede prognose (levensverwachting).
Welke maligniteiten zijn er?
Er zijn een heleboel ziekten die kwaadaardig zijn. In principe gaat het over alle vormen van kanker, dus alvleesklierkanker, borstkanker, botkanker, kwaadaardige hersentumor, longkanker, maagkanker, sarcoom etc. Kwaadaardige ziektes van cellen van het beenmerg, het bloed en het lymfatisch stelsel worden hematologische maligniteiten genoemd.
Synoniemen
kanker, maligne ziekte, maligne aandoening, kwaadaardige ziekte, kwaadaardige aandoening, kwaadaardig gezwel, maligne neoplasma