Kanker

Bijgewerkt op 18 november 2022

Wat is kanker?

Kanker is een kwaadaardige ziekte waarbij cellen in het lichaam ongeremd gaan groeien waardoor ze in het lichaam schade aanrichten.

Vaak zal het zich ongeremd vermenigvuldigen van de cellen leiden tot een gezwel. Dan wordt gesproken over een kwaadaardig gezwel of een maligne tumor. In net geval van bloedkanker ontstaat geen gezwel. Het zich ongeremd vermenigvuldigen van bloedcellen kan er echter wel voor zorgen dat het bloed dikker, en daardoor stroperiger wordt. Dit kan weer leiden tot doorbloedingsstoornissen.

Uitzaaiing van kankercellen

Als cellen van een kwaadaardig gezwel loskomen van het gezwel kunnen ze lymfevaten of bloedvaten versleept worden naar andere delen van het lichaam. Daar kunnen de cellen vastlopen en opnieuw uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. Dit wordt uitzaaiing of metastase genoemd. Het ontstaan van uitzaaiingen of metastasen betekent meestal dat het lastiger wordt om het kankergezwel te genezen.

Welke vormen van kanker zijn er?

Kanker wordt ingedeeld naar het orgaan of weefsel waar het uit ontstaat. Bekende vormen van kanker zijn:

Verder kan kanker worden onderverdeeld aan de hand van het type weefsel waaruit het ontstaat. Voorbeelden staan in de onderstaande tabel vermeld.

type kankerorgaan of weefsel
carcinoomepitheelcellen
leukemiebloedcellen
lymfoomlymfeklieren
myeloombeenmergcellen
sarcoombindweefsel
soorten kanker naar weefseltype

Welke symptomen geeft kanker?

Kankergezwellen geven soms algemene symptomen zoals koorts en nachtzweten. Daarnaast kunnen gezwellen symptomen geven doordat ze het omliggende weefsel wegdrukken. De aard van de symptomen is dan afhankelijk van de lokatie van het gezwel in het lichaam.

Zo kunnen zenuwen of bloedvaten rondom de tumor in de knel komen, wat kan leiden tot pijn, zenuwuitval en verminderde doorbloeding.

Kankergezwellen in de hersenen leiden vaak tot verhoging van de druk in de schedel (verhoogde intracraniële druk). Dit kan tot allerlei vervelende klachten leiden, zoals hoofdpijn en verlies van bewustzijn.

Kankergezwellen in de dikke darm kunnen leiden tot opstopping van de ontlasting, met als gevolg obstipatie.

Engelse vertaling

cancer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven