Differentiaal diagnose

Bijgewerkt op 29 mei 2017

Wat is een differentiaal diagnose?

Een differentiaal diagnose – vaak afgekort tot ‘DD’ – is een mogelijke alternatieve diagnose voor een bepaalde ziekte. In de medische praktijk wordt met ‘differentiaal diagnose’ meestal een lijst met mogelijke oorzaken van medische klachten bedoeld.

Een voorbeeld van een differentiaal diagnose voor ‘hoofdpijn‘ is:

In werkelijkheid is de lijst van mogelijke oorzaken van hoofdpijn veel langer.

Wanneer wordt een differentiaal diagnose gebruikt?

Als een patiënt met klachten naar de dokter gaat zal deze proberen om erachter te komen wat de oorzaak van de klacht(en) is. Met andere woorden: ‘de arts zal proberen een diagnose te stellen’. Dat is van belang om de patiënt de juiste behandeling te kunnen geven.

Om erachter te komen wat de patiënt mankeert kan de arts vragen stellen, lichamelijk onderzoek doen en aanvullend onderzoek aanvragen (bijvoorbeeld laboratoriumonderzoek en/of beeldvormend onderzoek). Met de uitslagen hiervan zal de arts proberen een diagnose te stellen.

Zolang de diagnose nog niet is gesteld zal een aantal verschillende diagnoses mogelijk zijn. Dit lijstje van mogelijke oorzaken wordt de differentiaal diagnose (DD) genoemd.

Engelse vertaling

differential diagnosis

Synoniemen voor differentiaal diagnose zijn differentiaaldiagnose, differentiale diagnose, DD en DDx.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 20 mei 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt: 20 mei 2017

1 gedachte over “Differentiaal diagnose”

  1. Gracht ik heb vraag ikhad bloedonderzoek gedaan me bloed was heeel hoog ze geen kijk op LD waarde normaal was 225 maar bij mijn was 375 toch word niet geholpen ik weten of is het gevaalijk of niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven