Chronische ziekte

Bijgewerkt op 22 april 2022

Wat is een chronische ziekte?

Een chronische ziekte is een ziekte die niet geneest. Een chronische ziekte gaat dus over het algemeen niet vanzelf over, maar er is ook geen behandeling waarmee de ziekte genezen kan worden.

De klachten en/of afwijkingen die bij een chronische ziekte voorkomen houden dus langere tijd aan. Behandeling van een chronische ziekte bestaat meestal uit behandeling van de afwijkingen en symptomen, en dus niet van de onderliggende oorzaak.

Welke chronische ziekten zijn er?

Er zijn zeer veel chronische ziekten. Hieronder een lijst met de meeste bekende chronische ziekten. Ook auto-immuunziekten vallen onder de chronische ziektebeelden.

Hoe vaak komt het voor?

Chronische ziekten komen heel vaak voor. Bijna de helft van de bevolking heeft één of meer chronische ziekten. Hoe ouder je wordt, des te groter de kans op het krijgen van een chronische ziekte. Van mensen boven de 75 jaar heeft 80% een chronische ziekte.

Chronische ziekten en leefstijl

Veel chronische ziekten ontstaan door een combinatie van erfelijke aanleg en leefstijl. Erfelijke aanleg kan niet worden aangepast, leefstijl wel. Omdat behandeling en begeleiding van mensen chronische ziekten veel geld kost zijn er verschillende initiatieven om de leefstijl van mensen te beïnvloeden. Daarmee zou het aantal mensen met chronische ziekten omlaag kunnen gaan.

chronische ziekte en leefstijl

Engelse vertaling

chronic disease, chronic condition

Synoniemen

Andere namen voor chronische ziekte zijn chronische aandoening en chronisch ziektebeeld.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 juni 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 24 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven