Morning-after spiraal

Bijgewerkt op 7 mei 2024

Wat is een morning-after spiraal?

Een morning-after spiraaltje wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen na onbeschermde seks. Dus bijvoorbeeld na geslachtsgemeenschap zonder condoom, bij scheuren van het condoom, of bij onzorgvuldig gebruik van de anticonceptiepil.

De morning-after spiraal wordt ook wel ‘noodspiraal’ genoemd.

Hoe werkt de morning-after spiraal?

Het morning-after spiraaltje wordt ingebracht door een arts. Als morning-after spiraal wordt altijd een koperspiraaltje gebruikt. Dat is een spiraaltje waar koperdraad omheen gewonden is. Het koper bevordert de werkzaamheid van het spiraaltje.

Het spiraaltje zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet goed kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Het morning-after spiraaltje is tot 5 dagen (120 uur) na de onveilige geslachtsgemeenschap werkzaam.

Plaatsen van het spiraaltje

Het spiraaltje wordt geplaatst door een arts, meestal de huisarts of de gynecoloog. De vrouw ontbloot het onderlijf en neemt plaats in een gynecologische stoel. De arts zal met een speculum (‘eendebek’) de baarmoedermond in zicht krijgen. Met behulp van een dun insertiestaafje wordt het spiraaltje via de baarmoedermond in de baarmoeder ingebracht. De hele ingreep duurt een paar minuten.

Hoe betrouwbaar is het?

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 99% van de te verwachten zwangerschappen wordt voorkomen met de morning-after spiraal. Dat is heel erg betrouwbaar maar het kan dus toch nog voorkomen dat een vrouw – ondanks gebruik van het spiraaltje – toch zwanger wordt.

Bijwerkingen morning-after spiraal

Een spiraaltje kan de volgende bijwerkingen geven:

Kosten morning-after spiraal

Tekst volgt

Wat is het verschil met de morning-after pil?

Het voordeel van het morning-after spiraaltje boven de morning-after pil is dat het spiraaltje nog tot vijf dagen na de onbeschermde seks werkzaam is. Voor de morning-after pil is dit drie dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven