Koperspiraal

Bijgewerkt op 7 mei 2024 door Simpto.nl

Wat is een koperspiraal?

Een koperspiraal is een voorbehoedsmiddel. Het is, net als het gewone spiraaltje, een klein voorwerp dat via de vagina in de baarmoeder wordt ingebracht. Het verschil met een gewoon spiraal is dat rond een deel van het koperspiraal koperdraad is gewonden. Dat zorgt voor een betere bescherming tegen zwangerschap.

Hoe werkt het koperspiraaltje?

Het koperspiraaltje wordt ingebracht in de baarmoeder. Daar belemmert het de innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast wordt door het koper de beweeglijkheid van zaadcellen geremd. De kans dat een zaadcel een eicel kan bevruchten wordt hierdoor sterk verminderd.

Welke koperspiraaltjes zijn er?

Er zijn verschillende koperspiraaltjes beschikbaar. Hieronder staan ze vermeld.

  • Flexi T
  • Gynefix
  • Multi-Safe Short
  • T-Safe

Hoe lang werkt een koperspiraal?

Een koperspiraal werkt, afhankelijk van het type, 5-10 jaar. Kijk voor de exacte werkingsduur in de bijsluiter van het koperspiraal. Na verstrijken van de houdbaarheid dient het koperspiraal te worden vervangen.

Voordelen koperspiraal

Een belangrijk voordeel ten opzichte van andere vormen van anticonceptie is dat je niet dagelijks hoeft na te denken of je beschermd bent tegen zwangerschap. Zo lang het koperspiraaltje op z’n plaats zit wordt je in principe niet zwanger.

Het voordeel van koperspiraaltjes ten opzichte van hormoonspiraaltje is dat ze geen hormonen bevatten. Hormonen in hormoonspiraaltjes kunnen bijwerkingen geven. Sommige vrouwen hebben daar meer last van dan andere.

Nadelen koperspiraal

Het nadeel van koperspiraaltjes ten opzichte van andere vormen van anticonceptie is dat het moet worden ingebracht door een arts of verloskundige.

In de periode na het inbrengen kan het koperspiraaltje pijn onder in de buik of buikkrampen geven. Dat gaat meestal vanzelf over.

Ook de menstruatie kan gedurende de eerste maanden anders zijn. Ook dat herstelt zich meestal vanzelf.

Hoe betrouwbaar is een koperspiraal

Koperspiraaltjes zijn bij 99% van de vrouwen werkzaam. Dat betekent dus dat ongeveer 1% van de gebruikers toch zwanger wordt.

Hoe wordt een koperspiraal geplaatst?

Een koperspiraaltje moet worden ingebracht door een arts of verloskundige. Het plaatsen van een koperspiraaltje duurt enkele minuten.

Het inbrengen van het spiraaltje gebeurt via de vagina. De vagina en baarmoedermond zullen met een desinfectiemiddel worden schoongeveegd. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat bij het inbrengen van het spiraaltje bacteriën in de baarmoeder komen. Dat kan namelijk leiden tot een infectie van het baarmoederslijmvlies.

De arts of verloskundige zal de vagina met een ‘eendenbek’ openen zodat de baarmoedermond goed zichtbaar wordt. Vervolgens zal de baarmoedermond worden aangehaakt. Door vervolgens aan de baarmoedermond te trekken zal de baarmoeder zich strekken. Het koperspiraaltje kan nu via de baarmoedermond en de baarmoederhals in de baarmoeder worden geduwd.

Aan het uiteinde van het koperspiraaltje zit een draadje. Het draadje dient om het koperspiraaltje te zijner tijd te verwijderen. Na inbrengen zal het draadje op de juiste lengte worden afgeknipt.

Verwijderen koperspiraaltje

Redenen voor verwijdering

Er zijn verschillende redenen om een koperspiraaltje weer te verwijderen. Ten eerste kan de houdbaarheidstermijn van het spiraaltje verstreken zijn. De houdsbaarheidtermijn van een spiraaltje is terug te vinden in de bijsluiter.

De wens om zwanger te worden is natuurlijk ook een reden om een koperspiraal te verwijderen.

Ten slotte kan een koperspiraaltje worden verwijderd als er sprake is van vervelende bijwerkingen. In overleg met de (huis)arts kan dan worden gekozen voor een andere vorm van anticonceptie.

Verwijderen spiraaltje uit de baarmoeder

Het koperspiraaltje verwijderen gebeurt – net als het inbrengen – door een arts of verloskundige. Het is een eenvoudige handeling die enkele minuten duurt.

Net als bij het inbrengen wordt de vagina opgengesperd met een ‘eendenbek’. De arts of verloskundige zal het draadje dat uit de baarmoedermond steekt met een tangetje vastpakken. Vervolgens wordt het koperspiraaltje voorzichtig uit de baarmoeder getrokken.

Na verwijdering van het koperspiraaltje kun je direct weer zwanger worden.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 juli 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 5 juli 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven