Hormoonspiraaltje

Bijgewerkt op 9 juli 2024

Wat is een hormoonspiraaltje?

Een hormoonspiraaltje is een voorbehoedsmiddel dat in de baarmoeder wordt geplaatst en langzaam hormonen afgeeft. Hierdoor wordt zwangerschap voorkomen. De werking houdt meerdere jaren aan.

hormoonspiraaltje

Welke zijn er?

Er zijn verschillende soorten hormoonspiraaltjes. Ze staan in de tabel hieronder vermeld.

NAAMWERKZAME STOFDOSERINGFABRIKANTWERKINGSDUUR
Kyleenalevonorgestrel19,5 mgBayer5 jaar
Levosertlevonorgestrel52 mgGedeon Richter6 jaar
Mirenalevonorgestrel52 mgBayer8 jaar
hormoonspiraaltjes in Nederland – bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Hoe werkt het?

Hormoonspiraaltjes bevatten het hormoon levonorgestrel. Dit wordt zeer geleidelijk door het spiraaltje afgegeven en opgenomen in het bloed. Het zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals taaier wordt. Zaadcellen kunnen hierdoor moeilijker de baarmoederhals passeren. Daarnaast zorgt het ervoor dat een bevruchte eicel zich niet goed kan innestelen in het baarmoederslijmvlies.

Door dit dubbele werkingsmechanisme beschermt een hormoonspiraaltje heel goed tegen zwangerschap. Desondanks komt het heel zelden voor dat een vrouw met een hormoonspiraaltje toch zwanger wordt.

Welke bijwerkingen kan het geven?

De volgende bijwerkingen kunnen optreden:

  • minder vaak ongesteld worden
  • stoppen van de menstruatie
  • meer afscheiding uit de vagina
  • bloedverlies uit de vagina
  • gevoelige borsten
  • puistjes
  • hoofdpijn
  • haaruitval van hoofdhaar
  • gevoel van somberheid

Niet iedereen krijgt bijwerkingen van een hormoonspiraaltje. Als er wel bijwerkingen zijn nemen die vaak af in de loop van maanden.

Heel soms komt het voor dat het spiraaltje door de wand van de baarmoeder heen prikt. Het kan dan in de buikholte terechtkomen. De kans hierop is verhoogd als je borstvoeding geeft.

Verder is er een kleine kans dat het spiraaltje vanzelf loskomt uit de baarmoeder. De kans daarop is groter na een bevalling of een abortus. Het spiraaltje is dan niet meer werkzaam.

Hoe wordt het geplaatst?

Het hormoonspiraaltje is ongeveer 3 cm lang. Het wordt door de arts via de vagina in de baarmoeder geplaatst. Aan het spiraaltje zitten twee dunne draadjes. Deze draadjes blijven, na het inbrengen van het hormoonspiraaltje in de baarmoeder, uitsteken in de vagina. Door aan de draadjes te trekken kan het spiraaltje weer verwijderd worden.

Verwijderen van het spiraaltje

Als je het spiraaltje er weer uit laat halen, ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld.

Verschillen met andere voorbehoedsmiddelen

In tegenstelling tot gebruik van condooms beschermt het hormoonspiraaltje niet tegen geslachtsziekten (SOA’s).

In tegenstelling tot de anticonceptiepil geeft het hormoonspiraaltje geen verhoogd risico op trombose (vorming van bloedstolsels in bloedvaten).


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van hormoonspiraaltjes vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit product wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven