Noodanticonceptie

Bijgewerkt op 17 maart 2022

Wat is noodanticonceptie?

Met noodanticonceptie wordt bedoeld het gebruik van producten om zwangerschap tegen te gaan nadat seksuele gemeenschap heeft plaatsgevonden. Gebruik van noodanticonceptie kan nodig zijn als er onveilig gevreeën is (zonder voorbehoedsmiddel), de anticonceptiepil niet goed is ingenomen, of omdat het gebruikte voorbehoedsmiddel heeft gefaald (bijvoorbeeld een geknapte condoom).

De noodzaak voor het gebruik van noodanticonceptie na het vergeten van de anticonceptiepil verschilt van pil tot pil. Raadpleeg daarom de bijsluiter van jouw anticonceptiepil als je vergeten bent deze in te nemen en wel seks hebt gehad.

Welke producten zijn er?

Morning-afterpil

Er zijn verschillende producten te koop die als noodanticonceptie kunnen worden gebruikt. Het meest bekende is de morning-afterpil. Dat is een pil met hoge doses vrouwelijke geslachtshormonen. De hormonen zorgen ervoor dat een eventueel bevruchte eicel niet kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Een veel gebruikte morning-afterpil bevat 1,5 mg levonorgestrel. Dit product moet binnen drie dagen na de onbeschermde seks te worden ingenomen.

Koperspiraaltje

Een koperspiraaltje kan ook worden gebruikt als noodanticonceptivum. Het spiraaltje gaat, net als de morning-afterpil, de innesteling van een bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies tegen. Het spiraaltje dient binnen vijf dagen na de onbeschermde seks ingebracht te worden.

Als een koperspiraaltje wordt geplaatst bij iemand die een verhoogd risico heeft op het krijgen van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) wordt vaak tevens een antibioticum voorgeschreven, bijvoorbeeld azitromycine.

Ulipristal

Ulipristal (merknaam: Ellaone) is een nieuwer middel dat als morning-afterpil kan worden gebruikt. Het kan – in tegenstelling tot levonorgestrel – tot uiterlijk vijf dagen na de onbeschermde seks worden gebruikt. Lees meer over dit product op de webpagina over ulipristal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven