Implanon

Wat is implanon?

Implanon is een voorbehoedsmiddel. Het is een staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt ingebracht. Het staafje geeft drie jaar bescherming tegen zwangerschap.

Op de afbeelding helemaal onderaan het staafje van 4 cm lang en 2 mm dik. Het staafje wordt onder verdoving ingebracht met de applicator (midden op de foto).

Implanon

Implanon – staafje met applicator

Implanon werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw ontwikkeld door Organon (tegenwoordig MSD).

Hoe werkt Implanon?

Het staafje geeft het hormoon etonogestrel af. Implanon bevat 68 mg etonogestrel. Dit hormoon voorkomt dat een eisprong plaatsvindt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het slijm in de baarmoederhals taaier wordt. Hierdoor kunnen zaadcellen moeilijker passeren.

Hoe wordt Implanon ingebracht?

De arts zal het anticonceptiestaafje inbrengen aan de binnenkant van de bovenarm. Hiervoor wordt de niet-dominante arm gekozen. Dus de linkerarm bij iemand die rechts is. Eerst wordt deze plek verdoofd. Daarna wordt het staafje met een speciale applicator ingebracht. De arts zal vervolgens controleren of het staafje goed geplaatst is. De ingreep duurt 5-10 minuten.

Welke bijwerkingen kan het geven?

De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen:

  • Pijn op de plaats van inbrengen; dit kan enkele dagen aanhouden;
  • Bloeding op de plaats van inbrengen;
  • Onregelmatig bloedverlies komt bij ongeveer de helft van de vrouwen voor; dit kan 3-6 maanden aanhouden; als het daarna nog niet over is wordt vaak besloten het staafje te verwijderen.

Wat kan er mis gaan?

In het verleden zijn er problemen geweest met het inbrengen van het staafje. Zo is het voorgekomen dat arts en gebruikster dachten dat het anticonceptiestaafje was ingebracht terwijl dit in werkelijkheid niet zo was. Dit heeft tot ongewenste zwangerschappen geleid. Daarom moet altijd worden gecontroleerd of het staafje inderdaad is ingebracht.

Hoe wordt het staafje verwijderd?

Implanon geeft drie jaar bescherming tegen zwangerschap. Daarna moet het staafje verwijderd of vervangen worden. Verwijdering van het staafje gaat als volgt. Eerst zal de arts het staafje opzoeken. Vaak kan het staafje eenvoudig op de tast worden gevonden. Soms is het nodig om het staafje met behulp van echo-onderzoek te vinden. Vervolgens wordt de huid aan het uiteinde van het staafje verdoofd. Daarna wordt een zeer kleine snee gemaakt bij het uiteinde van het staafje. Vervolgens wordt het staafje via het sneetje naar buiten geduwd.

Synoniemen

anticonceptiestaafje, anticonceptie staafje, etonogestrel implantatiestaafje, subcutaan anticonceptivum

Verder lezen

Lees voor meer informatie de bijsluiter van Implanon.

Scroll naar boven