Stediril

Bijgewerkt op 2 april 2024

Wat is Stediril?

Stediril is de merknaam voor een anticonceptiepil die op de markt wordt gebracht door Pfizer. Stediril bevat ethinyloestradiol en levonorgestrel als werkzame stoffen. Het middel wordt geleverd als omhulde tablet. Een verpakking bevat strips met elk 21 tabletten, oftewel één cyclus per strip. Elke tablet bevat 30 microgram ethinylestradiol en 150 microgram levonorgestrel.

De tabletten dienen elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te worden ingenomen.

verpakking Stediril
verpakking Stediril – bron: Pfizer.nl

Hoe werkt het?

Stediril is een anticonceptiepil. Het bevat twee werkzame stoffen, namelijk ethinyloestradiol en levonorgestrel. Dit zijn stoffen die inwerken op de baarmoeder en de eierstokken. Kijk voor meer informatie over het werkingsmechanisme op de webpagina over anticonceptiepillen.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Stediril wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Het is dus een voorbehoedsmiddel. Daarnaast wordt het soms ook gebruikt bij de behandeling van veel bloedverlies tijdens de menstruatie en/of bij menstruatiepijn (dysmenorroe).

Welke bijwerkingen kan het geven?

Net als andere anticonceptiva kan Stediril bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn doorbraakbloedingen, hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn, duizeligheid, nervositeit, ontsteking van de vagina, depressiviteit, gevoelige borsten, pijn tijdens de menstruatie, veranderde afscheiding uit de vagina, puistjes in het gezicht, aankomen in gewicht en stemmingswisselingen.

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de bijsluiter van Stediril.

ATC-code

G03AA07


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kunnen bijvoorbeeld gebruikers van Stediril vragen stellen, ervaringen delen of bijwerkingen melden. Andere gebruikers kunnen daar dan op reageren. Ook als je zelf geen gebruiker bent maar meer over dit middel wilt weten kun je er vragen over stellen. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over evolocumab of de webpagina over semaglutide. Reacties worden niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven