Ziekenhuisdieet

Bijgewerkt op 7 mei 2018

Wat is het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet is een crashdieet, waarbij je extreem weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, met als doel om binnen een week circa vijf kilo af te vallen. Bij een crashdieet krijgt het lichaam een stuk minder voedingsstoffen binnen dan het nodig heeft, waardoor je gewicht zal verliezen.

De naam “ziekenhuisdieet” zegt het al, de oorsprong van het dieet ligt in het ziekenhuis. Het dieet was bedoeld voor mensen met overgewicht die een operatie moeten ondergaan. Om de operatie te kunnen doen met zo min mogelijk risico’s moeten patiënten soms snel gewicht verliezen, wat in dat geval gebeurt in het ziekenhuis. Vandaag de dag wordt het ziekenhuisdieet vaak toegepast als manier om binnen korte tijd veel gewicht te verliezen, bijvoorbeeld voor een belangrijke gelegenheid of een vakantie.

afvallen met het ziekenhuisdieet

Het probleem met het crashdieet is dat het lichaam weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je last kan krijgen van kwalen door tekorten. In het ziekenhuis wordt het dieet uitgevoerd onder toezicht, waardoor beter te bepalen is of het dieet goed uitgevoerd wordt. Hierbij is het belangrijk om het dieet zo uit te balanceren dat het lichaam niet verzwakt. Bovendien liggen ziekenhuispatiënten voornamelijk in bed, waardoor zij weinig energie verbruiken.

Wanneer je het ziekenhuisdieet thuis uitvoert, moet je goed opletten dat je nog genoeg energie en essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt om uitputting van je lichaam te voorkomen. Het ziekenhuisdieet staat ook wel bekend onder de namen “vijf dagen dieet” en “crash dieet”.

Hoe is het ziekenhuisdieet ontstaan?

Zoals al genoemd werd, is het ziekenhuisdieet bedacht om ziekenhuispatiënten met overgewicht binnen korte tijd af te laten vallen om een operatie te kunnen ondergaan. Hierbij is een norm vastgesteld van vijf kilo afvallen binnen een week. Afvallen voor een operatie is soms nodig om risico’s te verkleinen, waardoor de kans groter is dat de operatie slaagt.

Vanuit het ziekenhuis is het dieet overgewaaid naar mensen thuis. Er wordt gezegd dat patiënten die het ziekenhuisdieet gevolgd hebben de informatie over het dieet over hebben gebracht aan andere mensen, doordat je zo snel gewicht kan verliezen. Voor veel diëten is een bedenker aan te wijzen die het dieet heeft opgezet. Bij het ziekenhuisdieet is dit niet het geval. Er is geen auteur of bedenker die hiermee naar buiten gekomen is. Zo zijn op internet verschillende voedingsschema’s te vinden en geen van deze schema’s is geverifieerd als officieel ziekenhuisdieet.

Hoe werkt het ziekenhuisdieet?

Bij het ziekenhuisdieet mag je erg weinig eten. Er zijn verschillende voedingsschema’s op internet te vinden. Over het algemeen bestaan je maaltijden uit de volgende componenten:

  • Ontbijt: een citrusvrucht (grapefruit/sinaasappel), een beschuit of boterham en thee of koffie.
  • Lunch: een citrusvrucht (grapefruit/sinaasappel), een ei, yoghurt, twee boterhammen of beschuit en een tomaat.
  • Diner: een citrusvrucht (grapefruit/sinaasappel) of een tomaat, yoghurt, sla, yoghurt, een beschuit of boterham en af en toe 100 gram tartaar of biefstuk.
citrusvruchten als grapefruit en sinaasappel zijn een belangrijk onderdeel van het ziekenhuisdieet
citrusvruchten als grapefruit en sinaasappel zijn een belangrijk onderdeel van het ziekenhuisdieet

Hierbij geldt de regel dat je onbeperkt koffie, thee of water mag drinken. Uiteraard zonder het toevoegen van melk of suiker. De voedingsmiddelen mogen op smaak gebracht worden met wat zout, azijn of olie. Maaltijden mogen worden aangevuld met komkommer of tomaat.

Bij bereiding van het vlees wordt aangeraden om te grillen zonder boter of olie.

Hoe lang doorgaan?

Omdat je tijdens het dieet te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, wordt aangeraden om het dieet maximaal drie weken te volgen. Tijdens werkdagen (maandag tot en met vrijdag) houd je je aan het dieet, in het weekend mag je normaal eten. In dat geval mag je het dieet drie weken volgen. Wanneer je een volledige week het crashdieet volgt, wordt aangeraden om het dieet niet langer dan een tot twee weken te volgen.

Doel van het dieet

Mensen volgen het ziekenhuisdieet met als doel om binnen korte tijd veel gewicht te verliezen, wel vijf kilo binnen een week. Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar gewichtsverlies is gegarandeerd. Dit gewichtsverlies wordt simpelweg veroorzaakt doordat je dagelijks slechts 1000 calorieën binnenkrijgt, terwijl de norm rond de 2000 calorieën ligt.

Door je calorie-inname drastisch te verlagen, moet je lichaam beroep doen op je vetreserves om energie uit te halen. Dit klinkt ideaal, maar je lichaam wordt tijdens het dieet vaak erg moe door de lage energie-inname. Het voordeel is dat je snel kan afvallen, maar of het dieet gezond is, is een ander verhaal.

Werkt het ziekenhuisdieet echt?

Met een crashdieet zoals het ziekenhuisdieet zal je binnen een week zeker gewicht verliezen. Toch is het niet eerlijk om te zeggen dat je blijvend gewichtsverlies zal ervaren. Tijdens een crashdieet gaat je lichaam energiebronnen zoeken in het lichaam. De bedoeling is dat vetmassa wordt verbruikt, echter, vaak zal de meeste energie gehaald worden uit je spiermassa. Je zal dus geen vet verliezen, maar spiermassa.

Dat je zo snel gewicht verliest, kom door de grote massa van spieren. Spieren zijn in verhouding zwaarder dan vetmassa, dus wanneer je spiermassa verbrandt, verlies je sneller gewicht dan wanneer je vet zou verbranden. Dit terwijl spiermassa er juist voor zorgt dat je lichaam meer energie verbruikt en vet verbrandt. Het crashdieet kan er dus voor zorgen dat je juist meer vetmassa zal krijgen en minder energie verbrandt, wat ervoor zorgt dat je sneller aankomt.

Ervaringen met het dieet

Veel mensen hebben het ziekenhuisdieet wel eens gevolgd. De meningen over het dieet lopen uiteen. Zo zegt de een dat het dieet perfect werkt om binnen korte tijd af te vallen om bijvoorbeeld in het perfecte jurkje te passen. Anderen vertellen vooral over de negatieve bijwerkingen die het dieet kan hebben. Zo zijn er gevallen waarin iemand last krijgt van misselijkheid, brandend maagzuur, duizeligheid en een constant hongergevoel. Jij bent natuurlijk zelf degene die moet bepalen of het ziekenhuisdieet geschikt is voor het doel wat je wilt bereiken. Als je langdurig gewicht wilt verliezen, is het ziekenhuisdieet niet optimaal.

Positieve- en negatieve gevolgen van het dieet

Verschillende onderzoeken zijn gedaan naar het ziekenhuisdieet om te kijken wat ervan de gevolgen zijn. Zo worden vaak verschillende diëten met elkaar vergeleken om te kijken welke het meest effectief en meest haalbaar is. Het ziekenhuisdieet brengt de volgende positieve gevolgen met zich mee:

  • Je verliest veel gewicht binnen een korte periode.
  • Je kan je streefgewicht sneller bereiken dan met andere diëten.

Of in dit geval de positieve gevolgen van snel afvallen opwegen tegen de negatieve gevolgen is de vraag. Het ziekenhuisdieet kan namelijk de volgende negatieve gevolgen hebben:

  • Het gewichtsverlies is tijdelijk. Bovendien kom je na het dieet juist sneller aan door een kleinere hoeveelheid spiermassa.
  • Het gewicht wat je verliest is voornamelijk spiermassa en vocht.
  • Het dieet kan zorgen voor een zwak gevoel. Zo kan je last krijgen van misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en irritatie.
  • Je hormoonbalans raakt uit evenwicht, door de lage calorie-inname. Deze hormoonbalans heeft te maken met je hongergevoel en je vetverbranding. Het zorgt ervoor dat het jojo-effect optreedt; je komt snel aan na het dieet.
  • Het dieet kan zelfs invloed hebben op je uiterlijk. Tijdens het dieet krijg je weinig omega 3-vetzuren binnen die normaal gesproken zorgen voor remming van ontstekingen, waardoor je minder snel rimpels krijgt. Door het ziekenhuisdieet kan je dus meer rimpels krijgen. Ook kan je er bleek uitzien tijdens het dieet, door een lage inname van groenten en fruit.

Aangepast ziekenhuisdieet en alternatieve diëten

Het oorspronkelijke ziekenhuisdieet is niet het meest optimale dieet om gewicht te verliezen. De minimale hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt doet je lichaam geen goed, bovendien is het gewichtsverlies van korte duur. Wanneer je wel graag binnen korte tijd gewicht wilt verliezen, maar op een wat gezondere manier, kan je een “aangepast ziekenhuisdieet” volgen.

Een gezond dieet houdt in dat je dan genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo kan je je calorie-inname verminderen, maar zorg ervoor dat je genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan afwisseling tussen vlees, vis, groenten, fruit en vezelrijke graanproducten. Zo kan je op internet veel voedingsschema’s vinden van caloriearme, gezonde diëten. Op deze manier kan je verantwoord en snel gewicht verliezen.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om gewicht te verliezen. Wanneer je drie verschillende stappen aanhoudt tijdens een dieet, kan je gemakkelijk gewicht verliezen, ook binnen een korte tijd. Let op de volgende zaken:

  • Als je snel af wilt vallen kan je het beste je koolhydraatinname beperken tot circa vijftig gram per dag. Koolhydraten nemen vocht op en zorgen dat veel vocht in het lichaam aanwezig blijft. Ook zout zorgt voor het vasthouden van vocht. Wanneer je deze voedingsstoffen vermijd, kan je gemakkelijk snel gewicht verliezen, doordat veel vocht je lichaam uit gaat.
  • Met een koolhydraatarm dieet gaat je lichaam vet verbranden. Zelfs als je niet sport, kan je lichaam in dat geval snel vet verbranden. Bij een koolhydraatarm dieet mag je veel onverzadigde (gezonde) vetten, eiwitten en groenten eten, waardoor je geen hongergevoel krijgt. Hierdoor kan je lichaam vet verbranden en blijf jij je goed voelen.
  • Beweging is natuurlijk erg belangrijk. Zoals al genoemd werd, zal je ook zonder beweging afvallen. Toch zorgt beweging voor een goede gezondheid van je lichaam. Al ga je elke dag een halfuurtje wandelen, dit heeft een groot positief effect op je gezondheid. Bovendien, wanneer je spiermassa toeneemt, ga je automatisch meer vet verbranden en zal je nog sneller afvallen.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 mei 2018
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 7 mei 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven