Yoghurt dieet

Bijgewerkt op 8 augustus 2017

Wat is het yoghurt dieet?

Het yoghurt dieet is een crashdieet waarbij je voornamelijk yoghurt eet en waarmee je binnen korte tijd veel gewicht verliest. Bij dit dieet staat, zoals de naam al zegt, het eten van yoghurt centraal.

yoghurt dieet

Doordat yoghurt veel gezonde voedingsstoffen bevat, is yoghurt eten gezond voor je lichaam. Bovendien bevat zuivel voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je sneller afvalt. Zo bevat yoghurt veel eiwitten die ervoor zorgen dat alle cellen in je lichaam goed functioneren. Ook zorgen eiwitten voor verzadiging, waardoor je tijdens het dieet geen honger zal krijgen. Het positieve effect van yoghurt komt later nog aan bod.

Wat houdt het dieet precies in?

Tijdens het dieet bestaat je voeding grotendeels uit yoghurt. Naast yoghurt mag je gelukkig ook andere producten eten, maar in zeer kleine hoeveelheden.

In principe mag je alles eten, bijvoorbeeld ook een stukje vlees. Wanneer je normaal gesproken circa 200 gram vlees eet, mag je tijdens het yoghurt dieet slechts 75 gram vlees eten.

De combinatie van yoghurt en kleine hoeveelheden van overig voedsel zorgt ervoor dat je lichaam precies genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zelfs wanneer je een kleine hoeveelheid voedingsstoffen extra binnenkrijgt zal dit het gewichtsverlies verminderen.

Door de drastische verandering van normaal eten naar het yoghurt dieet zal het lichaam minder voedingsstoffen binnenkrijgen dan normaal en dan met name minder suikers. Normaal gesproken haalt het lichaam veel energie uit suikers. Wanneer deze niet met je voeding binnenkomen, zal het lichaam vet gaan verbranden om toch aan genoeg energie te komen. Hierdoor ga je dus veel vet verbranden en zal je gegarandeerd afvallen.

Waarom het yoghurt dieet volgen?

Naast het yoghurt dieet zijn er nog vele andere crashdiëten, waarbij je in korte tijd veel gewicht kan verliezen. Het yoghurt dieet onderscheidt zich, doordat je nog steeds veel voedingsstoffen binnenkrijgt en daarnaast ook nog wel wat minder gezonde producten mag eten. Echter wel in kleine hoeveelheden.

De afgelopen jaren is steeds duidelijker geworden wat een crashdieet precies met je lichaam doet. Door wetenschappelijke onderbouwingen krijgen mensen meer vertrouwen in diëten. Zo bevatten veel bewerkte producten in de supermarkt grote hoeveelheden suikers. Deze suikers worden door het lichaam opgeslagen als vet, doordat het overschot aan suiker niet verbruikt kan worden door middel van energie. De energie-inname is veel groter dan het energieverbruik, waardoor de energiebalans compleet verstoord raakt en mensen dus overgewicht krijgen.

Bij het yoghurt dieet wordt de inname van suikers sterk verlaagd, waardoor de vetreserves worden aangebroken. Het vet wordt omgezet in energie en de hoeveelheid lichaamsvet zal dus afnemen. Wanneer je het yoghurt dieet een maand volgt kan je zeker 4 kilo afvallen.

Hoe ziet een dag van het yoghurt dieet eruit?

Tijdens het yoghurt dieet is het belangrijk om een perfect voedingsschema te hebben en je daar ook daadwerkelijk aan te houden. Zo kan de kleinste hoeveelheid extra voedingsstoffen het proces van afvallen verstoren. In de tabel wordt een voorbeeldschema gegeven van wat je mag eten tijdens een dag van het yoghurt dieet:

Ochtend

• Een citrusvrucht (bijv. een sinaasappel)
• Een beschuitje
• Een bakje yoghurt
• Koffie of thee (geen suiker toevoegen)

Middag

• Een citrusvrucht (bijv. een grapefruit)
• Een gekookt ei
• Een bakje yoghurt
• Twee boterhammen of beschuitjes

Avond

• 200 gram groenten (bij voorkeur gekookt)
• 75 gram rood vlees
• Een bakje yoghurt
Tussendoor • Yoghurt
• Twee eieren (gekookt)
• Een beschuitje met kaas of ham

Voordelen

Het yoghurt dieet heeft veel voordelen, namelijk:
• Vergeleken met andere diëten, zal je tijdens het yoghurt dieet meer gewicht verliezen door de hoge vetverbranding
• Het calcium die aanwezig is in zuivel en dus ook in yoghurt zorgt voor meer uitscheiding van vet door middel van je urine, waardoor in het lichaam minder vet wordt opgenomen
• Ook zorgt het calcium in lichaamscellen voor verhoogde verbranding, wat ervoor zorgt dat je meer en sneller afvalt
• Doordat je naast yoghurt ook redelijk veel andere producten mag eten, is het dieet goed vol te houden
• Je verliest veel gewicht binnen een korte periode, namelijk circa 4 kilo binnen een maand

Nadelen

Maar net zoals elk dieet, zitten aan het yoghurt dieet ook nadelen:
• Ondanks de variatie in eten, kan de yoghurt na verloop van tijd gaan vervelen. Zo mag je wel variëren in veel producten, toch zal je bij bijna elke maaltijd een bakje yoghurt eten
• Doordat je weinig suikers binnenkrijgt, kan je een gevoel van moeheid en slapheid ervaren. Dit heeft ook te maken met de verslavende werking van suiker. Je zult bewust of onbewust moeten afkicken van de suikers
• Op de lange termijn kan een tekort ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen, doordat je van alles kleinere hoeveelheden binnenkrijgt. Om deze reden is variatie in producten naast het eten van veel yoghurt belangrijk

Langdurig het yoghurt dieet volgen

Een crashdieet mag je vaak maximaal enkele weken volgen, doordat een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan en het lichaam kan verzwakken. Wil je toch op de lange termijn het yoghurt dieet blijven volgen, dan kan je bijvoorbeeld om de dag een “yoghurtdag” houden. Zo eet je op de yoghurtdag enkel twee liter yoghurt en op de andere dag eet je drie bakjes yoghurt en daarnaast gewone producten zoals brood, fruit, vlees en aardappelen. Om gewicht te verliezen is het wel belangrijk om te kiezen voor magere producten, zoals mager vlees en mager broodbeleg. Hierbij is het belangrijk om je lichaam goed in te gaten te houden. Wanneer je merkt dat je lichaam verzwakt of je je niet fit voelt, kan je te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen en wordt aangeraden om (tijdelijk) met het dieet te stoppen. Zo kan je ook beslissen om eens in de vier dagen of een keer in de week een yoghurtdag te houden en de overige dagen gewoon gezond te eten.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 8 augustus 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 8 augustus 2017

Scroll naar boven