Vitamine C

Bijgewerkt op 10 april 2023

Wat is vitamine C?

Vitamine C wordt ook wel ascorbinezuur genoemd en is een wateroplosbare vitamine. Elke vitamine vervult zijn eigen belangrijke functies. Zo speelt vitamine C onder andere een rol bij het in stand houden van een goede weerstand en functioneert de vitamine als antioxidant. Vitamine C komt voornamelijk voor in groenten en fruit. Tegenwoordig nemen steeds meer mensen voedingssupplementen, waaronder vitamine C-supplementen. Vaak gebeurt dit, omdat men bang is om te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen en zij zonder de supplementen niet gezond zullen zijn.

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is een erg belangrijke vitamine die veel verschillende functies heeft in ons lichaam. Vitamine C draagt bij aan onze gezondheid doordat het de volgende eigenschappen heeft:

 • Vitamine C draagt bij aan een goede weerstand. Zo wordt je immuunsysteem gestimuleerd en zorgt het voor een goede weerstand na het sporten en in de kou.
 • Ook heeft vitamine C een antioxidatieve werking. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen schade van buitenaf. Zo vangen zij vrije radicalen weg die schade hadden kunnen aanrichten in je lichaamscellen. Hiermee worden ontstekingen voorkomen.
 • Het voorziet het lichaam van energie. Dit komt doordat vitamine C ervoor zorgt dat er energie wordt vrijgemaakt uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Door deze voedingsstoffen af te breken, wordt het lichaam voorzien van energie.
 • Vitamine C zorgt voor sterke bloedvaten. Zo zorgt het voor soepelheid en stevigheid van de bloedvatwanden.
 • Het zenuwstelsel en het geheugen wordt positief beïnvloed door vitamine C. Zo kan je je beter concentreren en werkt je geheugen beter. Bovendien is je algemene gemoedstoestand beter wanneer je genoeg vitamine C binnenkrijgt.
 • Vitamine C zorgt voor een sterk skelet. Zo draagt het bij aan de stevigheid van je botten en de kwaliteit van je kraakbeen. Ook zorgt het ervoor dat je tanden gezond en sterk blijven.
 • Onder invloed van vitamine C wordt ijzer beter opgenomen in het bloed, waardoor het ijzergehalte zal stijgen.
 • Niet onbelangrijk: als je genoeg vitamine C eet, zal je je fitter voelen. Zo wordt vermoeidheid minder en krijg je meer energie.
 • Ten slotte wordt vitamine C ook gebruikt bij de behandeling van methemoglobinemie.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks zo’n 75 milligram vitamine C binnen te krijgen. Deze hoeveelheid is gebaseerd op een gemiddelde volwassen persoon. Hierbij is een bovengrens van 2000 milligram per dag ingesteld. Hierdoor zal je niet snel een teveel aan vitamine C krijgen.

Wanneer je meer vitamine C binnenkrijgt dan wordt aanbevolen, zal dit over het algemeen geen negatieve invloed hebben op je gezondheid. Een teveel aan vitamine C wordt gemakkelijk uitgescheiden met je urine, doordat het een wateroplosbare vitamine is. Echter, wanneer je langdurig extreem hoge hoeveelheden binnenkrijgt kan dit vervelende symptomen met zich meebrengen. Zo kan je last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, diarree, hoofdpijn en brandend maagzuur. Een overdosis aan vitamine C wordt bijna altijd veroorzaakt door overmatig gebruik van supplementen.

Een vitamine C-tekort komt niet vaak voor. Vroeger was dit een veelvoorkomend probleem onder zeelieden die gedurende lange periode op het schip geen vitamine C binnenkregen. Vitamine C-tekort wordt ook wel aangeduid met de term “scheurbuik”. Tegenwoordig krijgen nog enkele mensen last van scheurbuik, vaak doordat zij geen verse groenten en fruit eten of doordat de opname van voedingsstoffen niet optimaal is. Zij vertonen symptomen zoals gewichtsafname, moeheid, verminderde weerstand en slapeloosheid. Op de lange termijn kan een vitamine C-tekort de oorzaak zijn van inwendige bloedingen.

Een verhoogde behoefte

Sommige bevolkingsgroepen hebben een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Zo zijn er ook groepen die meer vitamine C nodig hebben.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben een verhoogde behoefte aan vitamine C. Aan hun wordt aangeraden om 100 milligram vitamine C per dag te eten in plaats van 85 milligram. De behoefte aan vitamine C is verhoogd tijdens deze periode, doordat vitamine C bijdraagt aan de opname van ijzer. IJzer is weer een belangrijk mineraal dat essentieel is voor goede ontwikkeling van het kind.

Ook mensen die roken hebben meer vitamine C nodig. Wanneer je rookt, verdwijnt er vitamine C dat je lichaam binnenkomt. Zo wordt het ontgiftingsproces in het lichaam verstoord. Om deze reden wordt aan rokers aangeraden om extra vitamine C binnen te krijgen. Dit kan door middel van voedsel, maar ook door supplementen te nemen.

vitamine C tabletten als voedingssupplement
vitamine C tabletten

Waar zit het in?

Vitamine C is voornamelijk aanwezig in aardappelen, fruit en groenten. Hierbij zijn de grootste hoeveelheden te vinden in citrusvruchten, verschillende soorten kool en bessen. De hoogste hoeveelheid vitamine C is te vinden in een rode paprika. Deze groente bevat per stuk zo’n 150 milligram vitamine C. Daarnaast zijn kiwi’s, aardbeien en sinaasappels ook erg rijk aan vitamine C. Naast paprika bevatten ook de groentes broccoli en witlof grote hoeveelheden vitamine C. Wanneer je regelmatig groente, fruit en aardappelen eet, krijg je genoeg vitamine C binnen.

Vitamine C-verlies

De suppletie van vitamine C neemt steeds meer toe. Dit komt doordat mensen zich meer bewust worden van wat zij eten en wat gezond is, maar voornamelijk door de angst om te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo is vitamine C wateroplosbaar, waardoor vitamines verloren kunnen gaan in water. Maar tijdens de hele productie en verwerking van producten kan verlies van vitamine C plaatsvinden. Om deze reden zijn mensen bang dat er amper vitamine C in het product overblijft. Tijdens de volgende stappen in het proces kunnen verliezen optreden:

 • Tijdens de bewerking. Wanneer je vruchten bijvoorbeeld verwerkt tot jam treden er grote verliezen op. Jam is geen gezond product en zal niet voorzien in je behoefte aan vitamine C.
 • Tijdens de bereiding. Wanneer je groenten kookt, kunnen er vitamines verloren gaan in het kokende water. Wanneer je groenten lang kookt, kan wel 50% van de vitamines verloren gaan. Wanneer je gebruik maakt van stomen wordt dit verlies teruggebracht naar 20%. Zorg ervoor dat je groenten zo kort mogelijk kookt om zo min mogelijk verlies op te laten treden.
 • Tijdens het snijden. Wanneer je groenten snijdt voordat je deze gaat bereiden, kunnen snel verliezen optreden. Dit gebeurt bij elk snijvlak van het product. Om zo min mogelijk verlies op te laten treden kan je het best grote stukken snijden en het product zo snel mogelijk na het snijden klaarmaken.
 • Tijdens het bewaren. Zowel in de supermarkt als thuis, worden groenten en fruit blootgesteld aan licht en soms vochtigheid. Beide zorgen voor verlies van vitamines. Om deze reden wordt aangeraden om groenten niet langer dan vijf dagen te bewaren. Aardappelen zijn een stuk langer houdbaar, namelijk circa drie maanden. Wel is het belangrijk om de producten in het donker te bewaren.
 • Tijdens het transport. Tijdens transport komen de etenswaren vaak in aanraking met vocht en verschillende temperaturen. Een hoge temperatuur en veel vocht zorgt voor grote verliezen van vitamine C.

Kortom, er kan veel vitamine C verloren gaan wanneer niet zorgvuldig met producten om wordt gegaan. Zo kan je groenten en fruit het best bij een niet te hoge temperatuur vervoeren en bewaren, bewaren in het donker en niet te lang koken bij de bereiding. Wanneer je regelmatig aardappelen, groenten en fruit eet is het risico op een tekort eigenlijk nihil. Wel is het voor zwangere vrouwen en rokers goed om te letten op de hoeveelheden vitamine C die zij binnenkrijgen. Wanneer je bang bent dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt, kan je gemakkelijk vitamine C-supplementen gebruiken. Slechts bij langdurig hoge doseringen kan een teveel aan vitamine C ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven