Vetverbranders

Bijgewerkt op 17 augustus 2017

Wat zijn vetverbranders?

Vetverbranders zijn producten die onze stofwisseling stimuleren. Hierdoor gaat de snelheid van je vetverbranding omhoog.

Wanneer je lichaam meer vet verbrandt, zal je lichaam vet verliezen en val je af. Natuurlijk is het hierbij wel essentieel dat je energiebalans goed is. Zo mag je niet meer energie binnenkrijgen dan dat je lichaam verbrandt.

Bepaalde voedingsmiddelen of supplementen zorgen voor snellere vetverbranding en kunnen bijdragen aan gemakkelijk gewicht verliezen. De gezondste manier is natuurlijk om gezond te eten. Bovendien zorgt een gezonde levensstijl voor langdurig gewichtsverlies en kost dit op een gegeven moment geen enkele moeite meer.

Toch maken ook veel mensen gebruik van vetverbrandingspillen waar stoffen in zitten die onze stofwisseling stimuleren. Deze middelen zijn vaak redelijk effectief, maar kunnen ook vervelende bijwerkingen hebben.

Het beste alternatief is om natuurlijke vetverbranders te gebruiken. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die van nature de stofwisseling versnellen om zo makkelijker je streefgewicht te behalen. Zo kan het gebruik van een paar stimulerende voedingsmiddelen al verschil maken.

Van een ongezonde levensstijl langzaamaan overschakelen naar het gebruik van natuurlijke vetverbranders en vervolgens naar een compleet gezonde levensstijl is de beste manier voor gezond gewichtsverlies en ook blijvend gewichtsverlies.

Natuurlijke vetverbranders

Een product dat er van de een op de andere dag voor zorgt dat je gewicht zal verliezen bestaat natuurlijk niet. Maar er zijn wel degelijk producten die bij kunnen dragen aan een gezond gewicht en het afvallen kunnen bevorderen en vergemakkelijken.

Maar bij afvallen is en blijft het belangrijkst dat je energie-inname niet hoger is dan de energie die je verbruikt. Dit betekent dat wanneer je dagelijks 1800 kilocalorieën verbrandt, je inname lager is dan die 1800 kilocalorieën.

Wel zijn er voedingsmiddelen die bijdragen aan gewichtsverlies. Bijvoorbeeld producten die veel vezels, mineralen of vitamines bevatten. Bovendien zijn er producten die je stofwisseling versnellen. Deze producten zijn de natuurlijke vetverbranders. Deze voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam minder vet op zal slaan of dat er bij de vertering meer calorieën worden verbruikt.

De volgende producten worden beschouwd als natuurlijke vetverbranders:

1. Koffie / cafeïne

Wanneer je koffie drinkt, krijg je cafeïne binnen. Cafeïne heeft de eigenschap dat het ons oppept, actief maakt en ervoor zorgt dat wij ons beter kunnen focussen. Hierdoor ga je meer werk verrichten en dus ook meer calorieën verbruiken. Bovendien wordt je stofwisseling versneld door cafeïne.

vetverbranders - koffie

Natuurlijk is een teveel aan koffie en cafeïne zeker niet gezond, aangezien cafeïne een verslavende werking kan yuhebben en in hoge hoeveelheden kan zorgen voor onrust en eventueel hartkloppingen. Om deze reden wordt aangeraden om maximaal 4 kopjes koffie per dag te drinken.

2. Groene thee

Er wordt steeds vaker gezegd dat groene thee een positieve invloed kan hebben bij gewichtsverlies. Nou zijn de gezondheidseffecten van groene thee nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft groene thee een soortgelijk effect als koffie, aangezien het ook cafeïne bevat. Ten opzichte van koffie is dit effect kleiner, doordat de hoeveelheid cafeïne in groente thee een stuk lager ligt.

3. Andijvie

Door de extreem hoge hoeveelheid vitamine K die andijvie bevat, heeft dit een positieve invloed op onze stofwisseling. Een portie andijvie bevat 3x zoveel vitamine K dan wij dagelijks nodig hebben. Vitamine K zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen tijdens de vertering. Ook zorgt het er hiermee voor dat de opslag van vetweefsel wordt verminderd.

4. Zuivel (mager)

Zuivel is rijk aan het mineraal calcium. Calcium speelt een grote rol bij vetverbranding. Zo zorgt het ervoor dat er geen nieuwe vetmassa wordt gevormd. Daarnaast stimuleert calcium ook de afbraak van eerder opgeslagen vetmassa.

Wanneer je regelmatig zuivel binnenkrijgt, wordt de kans om gewicht te verliezen twee keer zo groot. Wel is het belangrijk om te kiezen voor een magere variant, aangezien zuivel anders erg veel verzadigd vet kan bevatten wat weer een negatief effect heeft op gewichtsverlies.

Calcium komt natuurlijk voor in de zuivelproducten yoghurt en melk, maar ook bijvoorbeeld quinoa of peulvruchten zijn rijk aan calcium. Ook eieren zijn sterke vetverbranders door de hoge hoeveelheid eiwit die zij bevatten. Maar er wordt aangeraden om niet meer dan 2 eieren per dag te eten door de hoeveelheid cholesterol die voornamelijk de dooier bevat.

5. Volkoren

Producten die volkoren bevatten hebben ook een positieve invloed bij de verbranding van vet. Zo zorgt volkoren ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, doordat het alleen complexe koolhydraten bevat. Hierdoor krijg je geen vreetbuien die je wel zou krijgen na het eten van een product dat enkelvoudige koolhydraten bevat. Deze doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen en snel dalen, waardoor je achteraf in een dip terecht komt.

ovendien bevatten volkorenproducten veel vezels die lastig te verteren zijn. Hierdoor kost de vertering van volkorenproducten veel energie en verbrandt je dus meer calorieën. Kies dus altijd voor volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst (zilvervliesrijst) in plaast van de standaard witte varianten.

6. Vis of vlees

Vis en vlees bevatten beide veel eiwitten. De vertering van eiwitten, ten opzichte van koolhydraten en vetten, kost veel energie. Je lichaam verbruikt dus meer calorieën tijdens de vertering.

Voornamelijk mager vlees zoals kalkoen of kip bevatten veel eiwitten en weinig vet en zijn dus erg gunstige producten.

Ook veel soorten vis bevatten veel eiwitten, maar bevatten daarnaast ook omega-3 vetzuren die ook bijdragen aan vetverbranding.

7. Rucola

Rucola is een soort sla met een pittige smaak. Rucola bevat de stof kaempferol dat functioneert als een antioxidant. Deze stof heeft een positieve invloed op de stofwisseling in spiercellen, waardoor deze meer energie gaan gebruiken. Hierdoor wordt je vetverbranding gestimuleerd en verbruikt je lichaam meer energie.

vetverbranders - rucola

Naast rucola bevatten ook Chinese kool en kappertjes de stof kaempferol.

8. Rode peper / chilipeper

De actieve stof in chilipepers is capsaïcine. Deze stof verhoogd je energieverbruik en versneld je stofwisseling. Het drogen of koken van een chilipeper heeft geen invloed op het gunstige effect. Een lekkere pittige maaltijd kan dus een positieve invloed hebben op gewichtsverlies.

9. Zoete aardappel

Zoete aardappelen bevatten veel goede voedingsstoffen. De koolhydraten die het bevat zijn complex, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Bovendien bevat het veel betacaroteen. Betacaroteen is de voorloper van vitamine A en wordt in het lichaam omgezet tot vitamine A. Deze vitamine is weer gunstig voor een goede weerstand, een gezonde huid en goede ogen.

10. Beweging

De belangrijkste factor om gewicht te verliezen is eigenlijk de vetverbranding door simpelweg meer te bewegen. Wanneer je gezond eet en veel beweegt, verlies je vetmassa, maar zorg je ervoor dat je spiermassa wordt behouden. Door middel van regelmatig bewegen is afvallen vrij gemakkelijk. Gezond eten, meer bewegen en dit beide volhouden is de makkelijkste manier om gezond en blijvend gewicht te verliezen.

Supplementen die vetverbranding stimuleren

Naast natuurlijke vetverbranders zijn er ook supplementen in de vorm van pillen op de markt die je stofwisseling en vetverbranding kunnen stimuleren. De meest gebruikte supplementen voor vetverbranding zijn:

1. Cafeïne

Zoals bij de natuurlijke vetverbranders koffie en cafeïne al werd genoemd, is cafeïne ook verkrijgbaar als supplement. Het heeft dezelfde werking als koffie, alleen is het risico groter dat je er teveel van binnenkrijgt. Zo wordt aangeraden om pillen te nemen die maximaal 100 milligram cafeïne bevatten. Een te hoge dosering cafeïne kan vervelende bijwerkingen hebben zoals hyperactiviteit, hartkloppingen en verminderde concentratie. Wanneer je een cafeïnepil met een goede dosering neemt, werkt deze ongeveer een uur.

2. CLA

CLA is de afkorting voor Conjugated Linoleic Acid. In het Nederlands is de naam geconjugeerd linolzuur. Het bevat vetten die normaal gesproken voornamelijk voorkomen in dierlijke producten. CLA werkt niet stimuleren voor je stofwisseling, maar verminderd vooral je eetlust. Hierdoor eet je minder en zal je lichaam na verloop van tijd je vetcellen aan moeten breken om zijn energie uit te halen. De werking van CLA bij mensen is niet wetenschappelijk onderbouwd.

3. L-carnitine

L-carnitine is een aminozuur, wat een afbraakproduct is van eiwitten. Het supplement zorgt voor het transport van vetten in het lichaam naar spieren toe. Wanneer de concentratie carnitine in het bloed hoger is, kan er dus meer vet worden verplaatst naar spiercellen en vervolgens worden verbruikt. Ook van dit supplement is nog niet duidelijk of het daadwerkelijk effect heeft. Zo is niet aangetoond dat de concentratie carnitine in het bloed ook daadwerkelijk hoger wordt, wanneer je het L-carnitine supplement inneemt.

4. Taurine

Taurine komt van nature voor in ons lichaam en is nodig voor de ontwikkeling van onze spieren, het zenuwstelstel en hart- en bloedvaten. Taurinesupplementen worden verkocht met de gedachte dat ook zij de vetverbranding stimuleren en dus helpen bij afvallen. Ook van taurine is geen wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk bijdraagt aan vetverbranding.

Nadelen van vetverbrandingspillen

Zoals al is genoemd bij de voorbeelden van verbrandingssupplementen is het niet duidelijk of de pillen daadwerkelijk de vetverbranding stimuleren. Er zijn veel aannames, maar wetenschappelijk bewijs is er niet. Bovendien kan het gebruik van supplementen in hoge hoeveelheden zorgen voor vervelende bijwerkingen. Bij voedingsmiddelen is dit niet zo, aangezien die gemakkelijk door het lichaam verwerkt kunnen worden. Het gebruiken van supplementen om je vetverbranding te stimuleren is eigenlijk een “snelle oplossing”, waarvan je niet weet of het effect zal hebben. Natuurlijke vetverbranders kan je gebruiken zonder bijwerkingen en kunnen al genoeg positief effect hebben. Op de lange termijn is een gezonde levensstijl de enige manier om gewicht te verliezen en je streefgewicht te behouden.

Algemene tips om meer vet te verbranden

Om zoveel mogelijk vet te verbranden kan je gebruik maken van de genoemde natuurlijke vetverbranders. Deze kunnen zeker een positieve invloed hebben op je stofwisseling en vetverbranding om afvallen gemakkelijker te maken. Maar er zijn nog andere zaken waar je op dient te letten als je gezond af wil vallen. Hier enkele tips:

  1. Drink genoeg water, circa 2 liter per dag.
  2. Drink geen alcohol. Alcohol zet je stofwisseling tijdelijk stil en stimuleert daardoor het opslaan van vet.
  3. Beweeg regelmatig. Elke dag een uurtje bewegen is essentieel om je lichaam gezond en fit te houden en zorgt natuurlijk voor de verbranding van vet.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 17 augustus 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 17 augustus 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven