Vegetarisch eten

Bijgewerkt op 5 februari 2020 door Simpto.nl

Wat is vegetarisch eten?

Vegetarisch eten houdt in dat je geen vlees meer eet om een specifieke reden. Deze reden kan bijvoorbeeld zijn gezondheid, maar ook dierenwelzijn of de belasting op het milieu.

Bij een vegetarisch dieet mijd je producten die afkomstig zijn van een gedood dier. Tegenwoordig gaan steeds meer mensen vegetarisch eten. In Nederland zijn er al bijna een miljoen vegetariërs en dit getal blijft stijgen.

Als je vegetarisch eet, mag je wel dierlijke producten consumeren zoals zuivelproducten en eieren, omdat hiervoor geen dier gedood is.

Een vegetariër die wel zuivel en eieren eet, wordt ook wel een lacto-ovo-vegetariër genoemd. Wanneer je geen vlees, maar wel vis eet, ben je een pescotariër.

De verschillende vegetarische diëten worden verderop uitgebreider toegelicht.

Soorten vegetariërs

Een vegetarisch dieet volgen is geen verplichting, maar een keuze. De ene vegetariër kiest ervoor om geen vlees en vis te eten, terwijl de ander besluit dat af en toe een stukje vis wel mag. Op deze manier zijn veel verschillende vegetarische diëten ontstaan.

Flexitariër

De meest voorkomende keuze is simpelweg het eten wat iets minder vlees. Tegenwoordig eet iedereen wel eens een dag in de week bewust geen vlees. Wanneer je dit doet wordt je een flexitariër genoemd.

Pescotariër

Daarnaast heb je de pescotariër, die zoals al genoemd werd, geen vlees, maar wel vis eet. Ook eet de pescotariër wel zuivel en eieren. Mensen kiezen ervoor om geen vlees te eten, maar wel vis, omdat gedacht wordt dan vissen minder lijden wanneer zij gedood worden. Dit is echter discutabel.

Lacto-ovo-vegetariërs

Vegetariërs over het algemeen eten natuurlijk geen vlees en vis. Vegetariërs worden onderverdeeld in lacto-ovo-vegetariërs, ovo-vegetariërs en lacto-vegetariërs.

De lacto-ovo-vegetariër eet geen vlees en vis, maar wel eieren en zuivelproducten. Daarnaast eet een ovo-vegetariër wel eieren, maar geen zuivel. De lacto-vegetariër juist precies andersom, zij eten wel zuivel, maar geen eieren. Beiden eten geen vlees en vis.

Veganisten

Daarnaast heb je nog veganisten. Veganisten zijn een stuk strenger dan vegetariërs, flexitariërs en pescotariërs. Wanneer je veganistisch eet mag je helemaal geen producten eten die afkomstig zijn van een dier. Dit houdt in: geen vis, vlees, gevogelte, zuivel en eieren. Ook kiezen zij er vaak voor om geen kleding te dragen dat afkomstig is van dieren, zoals leer of wol.

Waarom vegetarisch eten?

Mensen kunnen verschillende redenen hebben om geen of minder vlees te gaan eten. Het eten van minder vlees kan zijn uit principe om op die manier de voedselvoorraad wereldwijd beter te kunnen verdelen of om dierenwelzijn te verbeteren. Deze redenen zijn niet bewezen en hebben mensen zelf bedacht. De volgende redenen worden vaak genoemd om vegetarisch te eten:

  • Dierenwelzijn – Er komen nog steeds zaken aan het licht van gigantische stallen waar dieren in slechte omstandigheden worden gefokt om vervolgens opgegeten te worden. De bio-industrie in Nederland is vrij goed ontwikkeld, maar dit is niet overal in de wereld het geval. Er is te weinig ruimte en geld om de dieren voor de voedingsindustrie grote leefruimtes te geven. Door minder vlees te eten, hopen mensen dat de leefomstandigheden voor de dieren verbeterd worden en er minder dieren gedood hoeven te worden voor menselijke consumptie.
  • Gezondheidsredenen – Verschillende gezondheidsredenen kunnen ertoe leiden om geen of minder dierlijke producten te eten. Zo kan je allergisch zijn voor vlees of eieren. Maar het kan ook zijn omdat je een bepaald dieet wilt volgen dat zegt dat geen vlees eten beter is om af te vallen.
  • Geloof – Je religie heeft grote invloed op wat je wel en niet mag eten. Zo mogen moslims en joden beiden geen varkensvlees eten. Als moslims wel vlees eten, moet dit vlees halal geslacht zijn. Bij joden moet alles koosjer bereid worden. Geen religie stelt dat je helemaal geen vlees mag eten, deze keuze kan je zelf maken.
  • Milieu – Bij het verbouwen en produceren van vlees komen veel broeikasgassen vrij. Dit heeft een grote impact op het milieu, op een negatieve manier. Daarnaast kost het veel land, water en energie om al die dieren te produceren. In vergelijking met plantaardige bronnen, is het verbouwen van dieren tientallen keren meer milieubelastend en minder efficiënt. In het kader van duurzaamheid gaan mensen steeds minder vlees eten. Zo blijft de aarde bewoonbaar voor volgende generaties.

Wordt je gezonder als je vegetarisch eet?

Vegetarisch eten is niet alleen een stuk beter voor het milieu, ook je lichaam wordt zeker gezonder wanneer je minder vlees eet.

Een belangrijke oorzaak van de welvaartsziekten die tegenwoordig voor veel mensen fataal worden is ons voedingspatroon.

Door de grote en goedkope hoeveelheden eten die overal verkrijgbaar zijn, gaat onze gezondheid achteruit. Zo bevat vlees veel verzadigde vetten die in grote hoeveelheden kunnen zorgen voor hart- en vaatziekten. Bovendien kunnen dieren antibiotica toegediend krijgen die wij vervolgens opeten, waardoor wij resistent worden tegen antibiotica.

Uit onderzoek is gebleken dat vegetarisch eten zeker een positieve invloed heeft op onze gezondheid. Zo kan je de kans op kanker, diabetes type 2 en hartfalen verkleinen.

Het is lastig te bepalen of dit allemaal het gevolg is van geen vlees eten, aangezien de algemene levensstijl van vegetariërs vaak gezonder is.

Wanneer je helemaal geen dierlijke producten eet, dus veganistisch, wordt je minder vaak ziek en wordt de kans op welvaartsziekten nog verder verkleind.

Wanneer je af en toe vlees of vis eet is dit geen probleem, maar gezonder leven door er in ieder geval wat minder van te eten is zeker positief.

Lees verder over de gezondheidseffecten van minder vlees eten op de webpagina over dit onderwerp.

Voordelen van vegetarisch eten

Vegetarisch eten is goed voor het milieu en voor je gezondheid. Maar er zijn ook nog andere positieve effecten die vegetarisch eten met zich mee kan brengen:

  • Afvallen wordt gemakkelijker – Vlees bevat veel vet en zorgt voor een hoge calorie-inname. Wanneer je vlees weglaat uit je voedingspatroon, ga je vanzelf minder calorieën eten, waardoor je gemakkelijk kan afvallen. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat wat je wel eet gezondheid en rijk aan goede voedingsstoffen is.
  • Darmklachten kunnen worden verminderd – Vlees is voor sommige mensen een lastig product om te verteren. Wanneer je bijvoorbeeld last heb van het Prikkelbare Darm Syndroom, kunnen klachten verminderd worden wanneer je geen vlees meer eet.
  • Je huid kan verbeteren – Vlees en melkproducten worden gezien als een van de oorzaken van een slechte huid. De eiwitten en hormonen in zuivel kunnen zorgen voor een slechte huid met puistjes. Ook in vlees kunnen hormonen aanwezig zijn, die zorgen voor een slechte huid. Wanneer je zuivel en vlees vermijd, kan je huid hier zeker goed aan doen.
  • Geeft een goed gevoel – Vegetarisch eten hoeft niet alleen gezonder te zijn voor je lichaam. Voor veel mensen geeft het ook een gevoel van iets goed doen. Je draagt eraan bij om de wereld een stukje beter te maken. Dit goede gevoel is voor veel mensen een drijfveer om beter te gaan eten.

Het verschil tussen vegetarisch en veganistisch eten

Vegetarisch en veganistisch eten wordt vaak door elkaar gehaald. Dit terwijl het verschil best te begrijpen valt. Kort samengevat: een vegetariër eet niks dat afkomstig is van een gedood dier. Hieronder valt onder andere vis, vlees, kaas en gelatine.

Veel vegetariërs zijn niet heel streng voor zichzelf en eten wel af en toe bijvoorbeeld snoepjes met gelatine of een stukje kaas. Als vegetariër kan je gewoon zuivel en eieren eten, aangezien deze afkomstig zijn van een levend dier.

Wanneer je absoluut niks eet dan afkomstig is van een dier, ben je veganistisch. In dat geval eet je absoluut geen vlees, vis, eieren, zuivel, kaas etc. Maar ook het dragen van wollen of leren kleding is dan uit den boze. Veganisten zijn een stuk strenger voor zichzelf en letten heel erg op bij alles wat zij doen of eten.

Waarom niet vegetarisch eten?

Alhoewel de Nederlandse bevolking steeds meer streeft naar milieubewust en gezond eten, is er ook nog een grote groep die graag lekker vlees blijft eten. Dit kan verschillende redenen hebben.

Veel mensen zijn natuurlijk gewend om elke dag lekker een stukje vlees te eten. Wanneer deze gewoonte zo vastgeroest zit in je voedingspatroon is het erg moeilijk om hier zomaar vanaf te stappen. Als je bovendien niet bezig bent met het veranderen van je levensstijl en je je goed voelt, voelen zij geen aanleiding om dit te veranderen.

De mens eet al vlees sinds de tijd van de jagers en verzamelaars, eeuwen geleden. Vlees was nodig om te kunnen overleven en heeft zelfs geleid tot intelligentere mensen. Je zou kunnen zeggen dat de mens gemaakt is om vlees te eten en dat dit onderdeel is van onze industrie.

Tips om te beginnen met vegetarisch eten

Wanneer je overweegt om vegetarisch te gaan eten, kan een start maken best lastig zijn. Hier zijn enkele tips om vegetarisch eten wat makkelijker te maken:

Doe het stap voor stap – Het is erg lastig om van de een op de andere dag je hele levensstijl om te gooien. Het kan wel, maar het is zeker een uitdaging. Wanneer je de overstap geleidelijk maakt, is dit een stuk makkelijker. Begin bijvoorbeeld bij 1 of 2 dagen geen vlees eten en breid dit uit zover als jij dat wilt. Zo leer je langzamerhand hoe je goed vlees kan vervangen en welke andere producten je het beste kan kiezen. Ook het overstappen van vleeswaren op ander broodbeleg is al een grote stap. Vleeswaren is bewerkt vlees en slecht voor je gezondheid. Het vervangen van vleeswaren is al een grote stap in de goede richting.

Experimenteer met buitenlandse recepten – Wanneer je voeding erg gericht is op Westers eten, is het weglaten van vlees best moeilijk. De Westerse wereld is erg gericht op gerechten met vlees, waardoor het vlees hieruit weglaten lastig kan zijn. De Oosterse keuken daarentegen is ook erg gericht op gerechten zonder vlees. Denk maar een Indiaas of Vietnamees eten. Ook zijn er steeds meer vegetarische kookboeken waar genoeg inspiratie uit te halen valt.

Je koopt in de supermarkt geen dode dieren meer – Wanneer je deze gedachte in je hoofd houdt, kom je in ieder geval niet met de verkeerde producten thuis. Toch ook een fijn idee dat er geen dode dieren thuis in je koelkast liggen, maar mooie, kleurrijke, verse groenten. En natuurlijk, als je het niet koopt, kan je het ook niet eten.

Straf jezelf niet wanneer je eens in de zoveel tijd vlees eet – Eens in de zoveel tijd zal je wel een craving krijgen naar een lekker stukje vlees. Zo is het bij eten buiten de deur soms lastig om een lekker gerecht te kiezen waar geen vlees in zit. In zo’n geval kan je best een uitzondering maken om eens te kiezen voor een stukje biefstuk of een kipsaté. Eens in de zoveel tijd een stukje vlees ga je zeker niet dood aan en je mag ook wel beloond worden voor het harde werken aan je vegetarische dieet.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 april 2018
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 12 april 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven