Bijgewerkt op 7 mei 2017
Wat is het South Beach dieet?
Het South Beach dieet is een dieet waarbij de focus ligt op de verandering van je eetgewoonten. Hierbij is het belangrijk om enkel de goede koolhydraten te eten. Daarnaast eet je tijdens het dieet eiwitten en bijna geen verzadigd vet. De bedenker van het South Beach dieet, Arthur Agatston, beschouwt het niet als een dieet, maar als een nieuwe manier van leven. Zo passen mensen hun gewoonten aan, zorgt dit voor gewichtsverlies en blijft dit zo voor de rest van je leven.
Het dieet is opgesplitst in drie fasen. Op deze manier is het dieet het meest effectief. Deze drie fasen zorgen voor een positieve beïnvloeding van de stofwisseling. Over het algemeen mag je in de eerste fase geen bewerkte koolhydraten of suikers eten. Vervolgens mag je in de tweede fase voornamelijk volkorenproducten en fruit eten. Deze producten bevatten goede koolhydraten. En in de derde fase gebruik je de kennis van de eerdere fases om je levensstijl op het dieet aan te passen. De verschillende fasen worden verderop nog verder toegelicht.
Wat zijn goede- of slechte koolhydraten?
Tegenwoordig is het bij veel diëten uitgesloten om koolhydraten te eten. Hierdoor vindt snel gewichtsverlies plaats, maar voor het lichaam is dit niet optimaal. Het lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Zo zijn koolhydraten een van de belangrijkste energieleverende stoffen. Toch worden koolhydraten vaak aangewezen als de oorzaak van overgewicht en obesitas. Dit komt doordat koolhydraten kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo zijn bepaalde koolhydraten belangrijk voor het lichaam, terwijl andere soorten koolhydraten geen functie hebben en snel overgewicht kunnen veroorzaken. Om deze reden wordt bij het South Beach dieet onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten.
Je kan koolhydraten indelen in twee hoofdgroepen, namelijk de enkelvoudige koolhydraten en de meervoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit één suikermolecuul, terwijl meervoudige koolhydraten grote moleculen zijn van aan elkaar gekoppelde suikermoleculen. De slechte koolhydraten zijn de enkelvoudige koolhydraten, dus de suikers. Deze suikers hebben een simpele structuur van slechts één molecuul, waardoor zij snel en gemakkelijk kunnen worden verteerd. Bij de vertering van koolhydraten komt energie vrij. Wanneer bij suikers deze energie snel vrijkomt, kan het lichaam deze hoeveelheid niet gelijk gebruiken. Hierdoor worden deze koolhydraten omgezet in vet en zo opgeslagen als reserves in het lichaam. Vaak worden deze reserves niet verbruikt, waardoor het als vet in het lichaam blijft zitten. Dit veroorzaakt overgewicht. De goede koolhydraten zijn de meervoudige koolhydraten. Deze worden in het lichaam langzaam verteerd en de energie komt langzaam vrij. Hierdoor kan de energie langzaam verbruikt worden en zal het minder snel worden opgeslagen als vet. Bovendien kost de vertering van deze koolhydraten het lichaam meer energie, waardoor je juist weer vet verbrandt. De slechte koolhydraten vindt je voornamelijk in frisdrank, suiker, snoep, koek en witte rijst. Goede koolhydraten zitten in veel fruitsoorten en volkorenproducten.
De drie fasen van het dieet
Zoals al eerder genoemd, is het dieet opgebouwd uit drie fasen. Namelijk de ontwenningsfase, de afvalfase en tot slot de fase van gewichtsbehoud. Elke fase zal worden toegelicht.
Fase 1: de ontwenningsfase
Deze fase duurt twee weken en binnen deze periode zal je al gemiddeld 4,5 kilo afvallen. De eerste fase is bedoeld om af te kicken van alle producten waarin bewerkte koolhydraten en suikers zitten. Hierdoor wordt je bloedglucosegehalte stabiel. Door de verslavende werking van suiker kan dit een erg lastige fase zijn. Hierbij dien je alle producten te vermijden die suikers bevatten, zoals koekjes, snoep, frisdrank, witte rijst, aardappelen, wit brood, witte pasta et cetera. Tijdens deze eerste twee weken is het enkel toegestaan om magere producten te eten zoals mager vlees en –vis en groenten. Om je eten te bereiden mag je gebruik maken van olie. Daarnaast is het toegestaan om elke dag maximaal 25 centiliter magere melk te drinken en mag je ook een kleine hoeveelheid magere kaas en eieren eten. Doordat je ongezonde producten vermijdt, zal ook het gewichtsverlies al starten.
Fase 2: afvallen
Voor de tweede fase is geen tijdsbestek vastgesteld. De duur van de fase hangt af van de tijd die er nodig is om je streefgewicht te behalen. Wanneer je je houdt aan de regels van het dieet, zal je tussen de ½ en 1 kilo per week afvallen. Tijdens deze fase mag je de producten eten die ook in fase 1 toegestaan waren, maar daarnaast mag je ook langzaamaan weer koolhydraten gaan eten. Natuurlijk mag je enkel goede koolhydraten eten, dus geen suikers en bewerkte koolhydraten. Zo kan je weer volkorenproducten toevoegen aan maaltijden en fruit eten. Het is belangrijk om je lichaam weer te laten wennen aan de koolhydraten. Om deze reden wordt aangeraden om in het begin bij een maaltijd per dag koolhydraten te eten. Naarmate je verder komt in het dieet kan je de hoeveelheid koolhydraten geleidelijk verhogen.
Fase 3: behouden van gezond gewicht
Tijdens de derde fase is het belangrijk om je streefgewicht te behouden. Je mag weer eten en drinken wat je wilt, maar let hierbij op dat je alleen gezonde koolhydraten eet en weinig verzadigd vet. Drie maaltijden per dag is optimaal. Wanneer deze maaltijden genoeg verzadigen, zijn tussendoortjes niet nodig en zal je gezonder leven. Hierbij is het nog steeds belangrijk om erop te letten dat je bij de maaltijden veel groenten, fruit, volkorenproducten en magere producten eet. In deze laatste fase is het dieet eigenlijk al afgelopen en is het belangrijk om de kennis van het dieet toe te passen in het dagelijks leven. Op deze manier vorm je een nieuw voedingspatroon, waardoor je op je streefgewicht blijft.
Doordat je tijdens het dieet veel eiwitten binnenkrijgt en daarnaast ook gebruik maakt van goede koolhydraten, zal je niet snel een hongergevoel krijgen. Hierdoor is het dieet goed vol te houden. Wanneer je tijdens fase twee of drie niet je doel bereikt, wordt aangeraden om weer te starten bij fase één.
Gevolgen voor de gezondheid
Tot op heden is er geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van het dieet op de lange termijn. Wat wel bekend is over het dieet is dat in de eerste fase het gewichtsverlies voornamelijk wordt veroorzaakt door het verliezen van vocht. Echter, wanneer je het dieet gedurende lange tijd volgt, zal het gewichtsverlies natuurlijk ook ontstaan door de verbranding van vet. Een positief effect op de gezondheid wordt veroorzaakt door de lage hoeveelheden verzadigd vet die je binnenkrijgt. Alle producten die je eet zijn mager of bevatten sowieso weinig vet. Verzadigd vet is slecht voor de gezondheid en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De inname van weinig verzadigd vet verkleind dus dit risico. Daarnaast is het wel belangrijk om in de derde fase ervoor te zorgen dat het lichaam genoeg vezels binnenkrijgt. Vezels komen voor in gezonde koolhydraatrijke producten zoals volkorenproducten. Wanneer er te weinig volkorenproducten gegeten worden, kan het lichaam een tekort krijgen aan vezels. Hierdoor is het belangrijk om tijdens het dieet weer koolhydraatrijke producten te eten die vezels bevatten.
Voordelen
Elk dieet heeft natuurlijk voor- en nadelen. De voordelen van dit dieet zijn:
- Je krijgt meer energie door suikers te vermijden.
- Je verkleint het risico op hart- en vaatziekten door weinig verzadigd vet te eten.
- Tijdens het dieet heb je geen honger.
- Je krijgt de ruimte om zelf voedingsmiddelen te kiezen binnen de productgroepen die zijn toegestaan.
- Het is een gevarieerd dieet.
- Je volgt niet enkel een dieet, maar na het dieet is je hele levensstijl veranderd. Hierdoor kan je gemakkelijk de rest van je leven op je streefgewicht blijven.
Nadelen
Ook heeft het dieet enkele nadelen, namelijk:
- De ontwenningsfase kan erg lastig zijn. Zo krijgt je lichaam een grote behoefte aan suiker.
- Tijdens de ontwenningsfase kan je last krijgen van vermoeidheid en misselijkheid.
- Wanneer je problemen hebt met je nieren, kan je beter niet het South Beach dieet volgen. De hoge hoeveelheid eiwitten die je eet tijdens het dieet, kunnen op de lange termijn schadelijk zijn voor de nieren.
- Tijdens het dieet kan een tekort aan vezels of vitamine A ontstaan.
Atkins- of South Beach dieet?
Net zoals het South Beach dieet, is ook het Atkins dieet een koolhydraatarm dieet. Toch zijn er wel duidelijke verschillende tussen. Bij het Atkins dieet is het toegestaan om verzadigd vet te eten, terwijl dit erg slecht is voor je gezondheid. Om deze reden is het South Beach dieet gezonder. Bovendien is het South Beach dieet niet een compleet koolhydraatarm dieet, aangezien je vanaf de tweede fase weer koolhydraten mag gaan eten. Doordat bij het South Beach dieet onderscheid gemaakt wordt in goede en slechte koolhydraten en in goede en slechte vetten is dit dieet beter voor de gezondheid.
Dieet en sport
Het South Beach dieet is zeer geschikt om gewichtsverlies te generen door middel van een dieet volgen en sporten tegelijk. Tijdens het sporten wordt vet verbrand wat zorgt voor gewichtsverlies. Bovendien eet je tijdens het dieet veel eiwitten die tijdens het sporten worden omgezet in spieren. Hoe groter de spier, hoe meer energie het nodig heeft. Hierdoor zal weer meer energie verbruikt worden. Wanneer je niet intensief bezig bent met sporten, wordt wel aangeraden om elke dag zo’n 30 minuten te bewegen. Dit kan elke vorm van beweging zijn, zoals een stukje wandelen, fietsen, stofzuigen et cetera.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 mei 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 7 mei 2017