Soepdieet (koolsoepdieet)

Bijgewerkt op 27 februari 2017

Wat is het soepdieet?

Het soepdieet is een crashdieet van een week, waarbij je binnen 7 dagen zo’n 7 kilo gewicht verliest. Het soepdieet is ook wel bekend onder de naam ‘koolsoepdieet’. Het dieet is in eerste instantie bedacht voor mensen die om medische redenen binnen korte tijd veel gewicht moeten verliezen.

soepdieet

Het dieet is bedacht in de Verenigde Staten waar ook veel mensen het soepdieet volgen. Het is een makkelijk en goedkoop dieet om binnen een week veel kilo’s te verliezen. Wanneer je het dieet volgt, verlies je minimaal 4 kilo en het streven is om 7 kilo af te vallen binnen een week. Je mag het dieet slechts een week volgen, aangezien je lichaam erg weinig energie binnenkrijgt. Wanneer je het dieet gedurende een langere periode zal volgen, krijgt het lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnen. Hierdoor heeft je lichaam na verloop van tijd geen energie meer en een tekort aan voedingsstoffen is gevaarlijk voor het lichaam.

Wat houdt het dieet precies in?

Bij het soepdieet eet je voornamelijk een vetverbrandende soep met daarnaast nog verschillende andere producten. Tijdens het dieet krijg je dagelijks tussen de 800 en 1000 kilocalorieën binnen. Normaal gesproken heeft de gemiddelde man een energiebehoefte van 2500 kilocalorieën per dag en een gemiddelde vrouw van 2000 kilocalorieën per dag. Doordat je tijdens het soepdieet extreem weinig calorieën binnenkrijgt, wordt het ook wel een crashdieet genoemd.

Het soepdieet is vrij simpel. Je eet gedurende 7 dagen enkel de dingen die toegestaan zijn binnen het dieet. Na een week ben je kilo’s afgevallen en stop je met het dieet. Wil je het soepdieet nog een keer doen, dan moet je minimaal een week wachten. Je lichaam moet in deze periode herstellen van het crashdieet door de tekorten aan bepaalde voedingsstoffen aan te vullen.

De volgende producten zijn tijdens het soepdieet wel toegestaan: water, thee zonder suiker, zwarte koffie zonder suiker en melk, ongezoet fruitsap en magere melk. Bovendien zijn er enkele producten die absoluut niet toegestaan zijn tijdens het soepdieet. Namelijk: Alcohol, brood, drinken met koolzuur en dieetdranken. Om het makkelijker te maken, zijn er ook weekschema’s opgesteld zodat je precies weet welke producten je per dag wel mag eten. Een voorbeeld van een weekschema wordt verderop gegeven in de paragraaf ‘Weekschema van het soepdieet’.

De voordelen van het soepdieet

Het soepdieet is erg effectief en laat je snel gewicht verliezen. Het soepdieet heeft de volgende voordelen:

 • Met het dieet val je in een week 4 tot 7 kilo af. Hierdoor kan je bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat in korte tijd veel kilo’s verliezen. Ook als je om medische redenen binnen korte tijd moet afvallen is het soepdieet een geschikte keuze.
 • Er is een duidelijk weekschema voor tijdens het dieet. Zo is het dieet makkelijk te volgen.
 • Bovendien is er genoeg afwisseling binnen het dieet, waardoor het niet moeilijk is om dit gedurende de week vol te houden.
 • Het dieet duurt slechts een week. Hierdoor heb je duidelijk je doel voor ogen en kan dit binnen korte tijd realiseren. Doordat er precies afgebakend is wat je wel en niet mag, is je doel binnen handbereik.
 • Het is een goedkoop dieet. Voor het dieet heb je enkel simpele basis ingrediënten nodig om de soep te bereiden. Daarnaast eet je normale producten. Je hoeft voor het dieet geen dure of bijzondere voedingsmiddelen te kopen.

De nadelen van het soepdieet

Het soepdieet is erg effectief en makkelijk vol te houden. Maar elk dieet heeft ook nadelen, zo ook het soepdieet. De volgende nadelen zijn verbonden aan het volgen van het soepdieet:

 • Je krijgt geen kennis van langdurig afvallen. Je volgt slechts het eetschema van het soepdieet. Na een week het dieet gevolgd te hebben, val je naar alle waarschijnlijkheid terug in je oude gewoonten. Hierdoor ben je wel gewicht verloren, maar is het gewichtsverlies vaak niet blijvend.
 • Elke dag soep eten gaat vervelen. Dit is niet het grootste nadeel, aangezien je het dieet slechts een week hoeft te volgen.
 • Je zal een hongergevoel ervaren. Aangezien je elke dag slechts 800 tot 1000 kilocalorieën binnenkrijgt, zal het lichaam niet verzadigd raken. Hierdoor kan je een hongergevoel krijgen. Gelukkig mag je naast de soep nog wel enkele andere producten eten om dit hongergevoel zoveel mogelijk te verminderen.
 • Na het dieet heeft je lichaam meer voedsel nodig. Doordat je gedurende het crashdieet weinig voedingsstoffen binnen heeft gekregen, snakt het lichaam juist meer naar eten. Wanneer het lichaam deze voedingsstoffen wel weer binnenkrijgt, houdt het lichaam deze zo lang mogelijk vast. Dit komt omdat het lichaam niet weet wanneer deze voedingsstoffen weer het lichaam binnen zullen komen.
 • Door de lage inname van voedingsstoffen kunnen er verschillende symptomen optreden. Zo kan je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van slapheid.
 • Er kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen optreden. Doordat je weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt, kan hiervan een tekort ontstaan. Om deze reden is het essentieel om het dieet niet langer dan 7 dagen te volgen.
 • Een groot deel van het afgevallen gewicht is vocht. Wanneer je klaar bent met het dieet zal dit gedeelte van het gewicht weer snel aangevuld worden.

Om binnen korte tijd veel gewicht te verliezen, is een soepdieet een goede oplossing. Bedenk jezelf echter wel of dit een ideale manier is. Als je blijvend gewicht wil verliezen is het misschien gunstiger om een ander dieet te volgen.

Een basisrecept en bereidingswijze voor de soep

Wanneer je besluit om het soepdieet te willen volgen, moet je natuurlijk de soep kunnen maken. De soep bestaat voornamelijk uit verse groenten en water. Voor de soep zijn verschillende variaties mogelijk. Er zal een voorbeeld worden gegeven van een basisrecept. Je kan natuurlijk zelf variaties bedenken van de soep, zolang de ingrediënten binnen het dieet passen.

In een basis vetverbrandende soep zijn de volgende ingrediënten te gebruiken:

 • Uien (6)
 • Wortels (3)
 • Tomaten (3)
 • Witte kool (1)
 • Soepselder (1 bos)
 • Groene paprika (2)
 • Bouillonblokjes, vetarm (2)
 • Water (2,5 L)

Er mag aan de soep absoluut geen zout toegevoegd worden. Naar smaak kan je producten toevoegen als cayennepeper, knoflook, chilipeper, peterselie of curry.

Om de soep te maken moet je in eerste instantie alle groenten snijden. Het handigst is om dit allemaal van tevoren te doen om stress tijdens de bereiding te vermijden. Daarna kan je de volgende stappen volgen om de soep te bereiden:

 1. Fruit de uien in een pan en roer deze gedurende het bakken goed door (circa 5 minuten).
 2. Voeg alle groenten toe.
 3. Voeg het water en de bouillonblokjes toe.
 4. Breng het geheel aan de kook.
 5. Laat de soep circa twee uur zachtjes doorkoken.
 6. Tot slot kan je naar smaak nog de bovengenoemde kruiden toevoegen.

Weekschema van het soepdieet

Om het volgen van het dieet zo makkelijk mogelijk te maken, is er een weekschema waar je je aan dient te houden. Hierin staat welke je producten per dag mag eten en eventueel welke je absoluut niet mag eten. Natuurlijk zijn de eerdergenoemde verboden producten tijdens het dieet ten alle tijden van het dieet niet toegestaan. Het weekschema voor een soepdieet ziet er als volgt uit:

 

Dag 1 Fruit (behalve bananen) en de soep
Dag 2 Onbeperkte hoeveelheid groenten (rauw of gekookt, vermijd bonen en erwten)
Dag 3 Alle genoemde producten van dag 1 en dag 2
Dag 4 Bananen (maximaal 6 stuks) en magere melk (maximaal 8 glazen)
Dag 5 Tomaten (maximaal 6 stuks), gegrilde biefstuk (100-200 gram) en drink veel water (ten minste 8 glazen)
Dag 6 Gegrilde biefstuk (100-200 gram) en rauwe of gekookte groenten
Dag 7 Rauwe of gekookte groenten, zilvervliesrijst en grapefruitsap (2-3 glazen)

Naast de bovengenoemde producten mag je elke dag een onbeperkte hoeveelheid van de vetverbrandende soep eten. De soep is natuurlijk waar het hele soepdieet om draait.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 26 februari 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven