Prebiotica

Bijgewerkt op 19 november 2017

Wat zijn prebiotica?

Prebiotica is de algemene benaming voor verschillende soorten voedingsvezels en andere koolhydraten die het lichaam niet kan verteren.

Biotica is de naam die alles omvat wat te maken heeft met bacteriën. Zo zijn antibiotica middelen die bacteriën tegenwerken.

Pre betekent voor, dus prebiotica werken juist voor de bacteriën. Prebiotica zijn onverteerbare voedingsstoffen en worden opgegeten door de darmbacteriën. Hierdoor gaan je darmbacteriën zich vermenigvuldigen, wat zorgt voor een goede conditie van je darmen. Prebiotica komen voornamelijk voor in groenten en fruit, peulvruchten en graanproducten.

Verschil tussen probiotica en prebiotica

Probiotica zijn over het algemeen bekender dan prebiotica. Probiotica zijn producten die levende bacteriën bevatten. Ze zorgen voor een beter bacterieel evenwicht in je darmen. Dit bevordert de algehele gezondheid.

Wanneer je niet genoeg goede bacteriën in je darmen hebt, kunnen slechte bacteriën zich vermenigvuldigen en leiden tot ziektes. Zo zorgen antibiotica juist voor het doden van bacteriën, waardoor na gebruik van antibiotica soms wordt aangeraden probiotica te gebruiken om de bacteriebalans te herstellen. Probiotica worden voornamelijk verkocht in de vorm van melkzuurbacteriën.

Prebiotica zijn geen levende bacteriën, maar voedingsstoffen die de levende bacteriën in je darmen kunnen opeten. Door middel van deze voedingsstoffen kunnen de bacteriën beter functioneren en zich vermenigvuldigen. Hierdoor wordt de conditie van je darmen verbeterd.

Kortom, probiotica zijn levende bacteriën. Prebiotica zijn voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de gunstige bacteriën hun functie kunnen uitvoeren en zich kunnen vermenigvuldigen. Samen spelen zij een rol bij de gezondheid van de darmen.

Soorten prebiotica

Prebiotica zijn dus voedingsvezels en onverteerbare koolhydraten. Voorbeelden van deze koolhydraten of vezels zijn glucanen, fructo-oligosachariden, inuline en pectines.

Glucanen zijn complexe koolhydraten die voorkomen in graanproducten en niet kunnen worden verteerd in ons lichaam.

Ook fructo-oligosachariden en inuline zijn onverteerbare koolhydraten en worden vaak verkocht in de vorm van supplementen, maar komen ook voor in verschillende voedingsmiddelen.

Pectines zijn onverteerbare koolhydraten die in planten aanwezig zijn en zorgen voor stevigheid. Doordat pectines voorkomen in de celwand van planten komen zij voor in alle soorten fruit en groenten.

Effect van prebiotica op gezondheid

Zoals al genoemd werd, betekent pre voor, en stimuleren prebiotica de groei en ontwikkeling van de goede bacteriën in de darmen.

Doordat prebiotica voorkomen in de vorm van koolhydraten en vezels krijg je ongemerkt al prebiotica binnen met je dagelijkse maaltijden.

Doordat prebiotica onverteerbare koolhydraten zijn, kunnen ze niet worden afgebroken door de dunne darm. In de dikke darm wordt een klein gedeelte afgebroken, maar het grootste deel verlaat je lichaam weer met je ontlasting. Doordat prebiotica niet worden afgebroken in de dunne darm, komen de voedingsstoffen in hun geheel aan in de dikke darm. Daar kunnen de goede bacteriën de voedingsstoffen gebruiken.

Wanneer je hoge hoeveelheden prebiotica binnenkrijgt heeft dit geen negatieve invloed op je gezondheid. Wel kan je last krijgen van winderigheid en diarree, doordat de voedingsstoffen zwaar zijn voor je darmen.

Prebiotica zorgen dus voor een goede werking en vermenigvuldiging van goede bacteriën in je darmen. De conditie van je darmen wordt beter wat zorgt voor een goede gezondheid. Een hoge inname is niet schadelijk, maar kan zwaar zijn voor je darmen en wordt dus niet aangeraden.

In welke producten zitten veel prebiotica?

Doordat prebiotica vezels zijn, denken de meeste mensen gelijk aan volkorenproducten en dan met name volkorenbrood. In volkorenbrood zitten zeker vezels, maar vergeleken met andere producten is dit slechts een minimale bron van prebiotica. De volgende producten bevatten veel prebiotica:

  • Blaadjes van de paardenbloem. Dit is niet een product wat je regelmatig eet, maar het kan prima gebruikt worden als toevoeging aan bijvoorbeeld aan salade. De blaadjes bevatten een grote hoeveelheid inuline. Hierdoor krijg je meer goede bacteriën in je darmen, heb je minder last van obstipatie en krijg je een betere weerstand door de antioxiderende werking.
  • Chicoreiwortel. Ook chicoreiwortel bevat veel inuline. Bijna de helft van het product bestaat uit deze vezels. Hierdoor heeft het een grote invloed op je darmbacteriën, maar ook werkt het antioxiderend en wordt je stofwisseling verbeterd.
  • Ui. Deze groentesoort staat bekend om de vele effecten die het heeft op je gezondheid. In ui zijn de prebiotica inuline en fructo-oligosachariden aanwezig. Uien verbeteren je immuunsysteem en hebben een positieve invloed op de conditie van je darmen.
  • Haver. Haver is een graansoort en heeft prebiotische eigenschappen. Haver is rijk aan glucanen die zorgen voor de groei van goede darmbacteriën. Ook hebben zij een positieve invloed op je cholesterol en een stabiele bloedsuikerspiegel. De vezels verbeteren de darmwerking en zorgen voor een langdurig vol gevoel, waardoor zij ook een bijdrage kunnen leveren wanneer je wilt afvallen.
  • Aardpeer. Aardpeer is een groente die niet zo vaak gegeten wordt als bijvoorbeeld broccoli en wortels. Dit terwijl aardpeer juist veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Aardpeer bevat veel voedingsvezels in de vorm van inuline. Ze verbeteren de gezondheid van je darmen en verbeteren je weerstand. Je kan aardpeer gekookt, maar ook rauw eten.
  • Knoflook. Knoflook is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Net zoals ui bevat knoflook veel vezels in de vorm van inuline en fructo-oligosachariden. Het zorgt ervoor dat slechte bacteriën in je darmen niet kunnen groeien en dat de goede bacteriën zich juist wel kunnen ontwikkelen. Ook zorgt het natuurlijk voor een lekkere smaak van je eten en heeft ook nog eens een positief effect op je gezondheid.
  • Bananen. Iedereen eet weleens een banaan. Onbewust krijg je dan al prebiotica binnen. Naast dat bananen vitamines en mineralen bevatten, bevat het inuline. De vezels in bananen verminderen een opgeblazen gevoel en zorgen voor de groei van de goede darmbacteriën.
  • Asperges. Ook asperges bevatten de voedingsvezel inuline. Daarnaast bevatten zij ook hoge hoeveelheden antioxidanten. Zo zorgen asperges voor de groei van goede darmbacteriën, maar kunnen zij ook het risico op verschillende soorten kanker verkleinen.
  • Gerst. Gerst is een graansoort en is het meest bekend als ingrediënt van bier. Gerst bevat glucanen die de conditie van de darmen en je spijsvertering verbeteren. Ook speelt de graansoort een rol bij het verlagen van je cholesterol en je bloedsuikerspiegel.

Bovenstaand zijn natuurlijk allemaal voorbeelden van gewone voedingsmiddelen. Maar prebiotica worden ook steeds vaker toegevoegd aan probiotica. Probiotica wordt voornamelijk verkocht in de vorm van supplementen, zoals tabletten en poeders. Maar ook Yakult is een probioticum in de vorm van een voedingsmiddel. Op het etiket is te vinden of het product ook prebiotica bevat in de vorm van bijvoorbeeld inuline of fructo-oligosacharide (FOS).


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 19 november 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 19 november 2017

Scroll naar boven