Montignac dieet

Bijgewerkt op 5 september 2018

Wat is het Montignac dieet?

Het Montignac dieet is een dieet waarbij de focus ligt op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel in plaats van het verlagen van de calorie-inname. Bij de meeste diëten wordt de energie-inname verlaagd, waardoor gewichtsverlies zal plaatsvinden.

Het Montignac dieet is bedacht door de franse wetenschapper Michel Montignac. Volgens Montignac is te veel eten niet de belangrijkste oorzaak van overgewicht, maar wat je eet. Het soort koolhydraten dat je eet en hoe deze worden gecombineerd met andere voedingsstoffen staat bij het Montignac dieet centraal.

Michel Montignac (1944-2015) - naamgever van het Montignac dieet
Michel Montignac (1944-2015) – naamgever van het Montignac dieet

Het Montignac dieet was vooral rond 1990 erg populair. Er werd ontdekt dat grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel ervoor zorgen dat je meer honger krijgt en je dan meer en ongezond gaat eten. Wanneer je goede koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

Wat goede en slechte koolhydraten zijn wordt bepaald door middel van de glycemische index. Hierover wordt later meer uitgelegd. Naast het onderscheiden van slechte- en goede koolhydraten, wordt bij het Montignac dieet ook rekening gehouden met combinaties van eten. Zo wordt het eten van vetten en koolhydraten samen bij een maaltijd afgeraden.

Wanneer je graag wilt afvallen, maar liever niet minder wil gaan eten, kan het Montignac dieet de uitkomst zijn.

Doel van het Montignac dieet

Bij de meeste diëten staat simpelweg (snel) gewichtsverlies centraal. Ook bij het Montignac dieet speelt gewichtsverlies een rol, maar op een andere manier dan gebruikelijk. Bij het Montignac dieet gaat het voornamelijk om het krijgen van controle over je gewicht. Door het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel zal je vanzelf minder gaan eten, waardoor ook gewichtsverlies zal gaan optreden.

Het dieet zorgt er ook voor de je hart en bloedvaten worden beschermd, doordat je voornamelijk goede vetten eet. Daarnaast zal je lichamelijke en psychische conditie verbeteren, doordat je veel mineralen en vitamines binnenkrijgt. Het Montignac dieet kan er dus voor zorgen dat je lichamelijke gezondheid op verschillende manieren wordt verbeterd.

Hoe werkt het Montignac dieet?

De bloedsuikerspiegel

Bij het Montignac dieet wordt voornamelijk gelet op de inname van goede koolhydraten. Het lichaam heeft natuurlijk koolhydraten nodig voor energie. In ons lichaam worden koolhydraten omgezet in glucose, een suiker, wat het lichaam gebruikt als brandstof. Je lichaam heeft dus zeker koolhydraten nodig. Maar de koolhydraten die wij tegenwoordig veel eten worden gemakkelijk en snel afgebroken, waardoor het lichaam in een keer extreem veel energie beschikbaar stelt. Wanneer je niet intensief gaat sporten, kan het lichaam deze hoeveelheid energie niet verwerken. Niet alleen ontstaan er grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, ook houden wij veel te veel ongebruikte energie over. Deze energie wordt vaak opgeslagen als vet. Daarbij daalt de bloedsuikerspiegel ook weer snel na een hoge piek en krijg je weer honger. Op dat moment ga je waarschijnlijk weer eten, waardoor die hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel door blijven gaan. De slechte koolhydraten in rijstproducten, suikerrijke producten en producten met bewerkt meel hebben hier grote invloed op en maken een groot deel uit van ons huidige voedingspatroon. Om je bloedsuikerspiegel weer omlaag te krijgen, maakt je alvleesklier insuline aan. Maar bij extreem hoge pieken gedurende de dag, blijft je alvleesklier maar produceren en kan een overschot aan insuline ontstaan. Dit heeft dan weer een negatief effect op je bloedvaten.

Glycemische index

Om de bovengenoemde negatieve effecten van koolhydraten te voorkomen, moet tijdens het Montignac dieet onderscheid worden gemaakt tussen slechte koolhydraten en goede koolhydraten. Hierbij is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. In die situatie voorkom je een overschot aan glucose en blijft de functie van je alvleesklier stabiel.

Slechte koolhydraten zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel.

Goede koolhydraten zorgen voor slechts een minimale stijging, waardoor geen pieken en dalen ontstaan.

Hoe goed of hoe slecht de koolhydraten in een product zijn, wordt bepaald door middel van de Glycemische Index. Wanneer de Glycemische Index hoog is, stijgt de bloedsuikerspiegel snel. Dit wil dus zeggen dat het product slechte koolhydraten bevat die snel worden omgezet in glucose. Producten met een lage Glycemische Index worden langzaam afgebroken, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Een Glycemische Index lager dan 50 wil zeggen dat het behoort tot de goede koolhydraten. Een Glycemische Index hoger dan 50 wil zeggen dat het slechte koolhydraten zijn. Ook zijn er producten met een Glycemische Index onder de 15, bijvoorbeeld groenten. Bij deze producten blijft je bloedsuikerspiegel heel erg stabiel, waardoor deze producten ook goed gegeten kunnen worden in combinatie met andere koolhydraten of vetten.

Fasen van het Montignac dieet

Het Montignac dieet is opgesplitst in twee fasen. Je begint met de afslankfase. Wanneer het gewichtsverlies heeft plaatsgevonden, zal je overgaan naar de onderhoudsfase.

Fase 1

De eerste fase van het dieet duurt drie maanden. Het is de bedoeling dat je in deze fase circa tien kilo gewicht verliest. In de afslankfase dien je het dieet streng te volgen zonder dat je hiervan af wijkt. Ook een enkele keer zondigen is absoluut niet toegestaan. In de eerste fase is het belangrijk dat je koolhydraten niet eet in combinatie met vetten. Wel mag je vetten combineren met eiwitten of koolhydraten combineren met eiwitten. Je eet uitsluitend producten met een maximale Glycemische Index van 50. Voorbeelden van producten met een lagere Glycemische Index dan 50 zijn groenten, fruit, volkoren producten, peulvruchten en zilvervliesrijst.

Fase 2

In de tweede fase is het toegestaan om af en toe iets te eten wat misschien een wat hogere Glycemische Index heeft. Ga niet gelijk suikerrijke producten eten, maar af en toe een aardappel is toegestaan. In deze fase kan je ook langzamerhand weer wat koolhydraten eten in combinatie met vetten. Nog steeds mag je geen producten met een extreem hoge Glycemische Index, zoals frisdrank, wit brood, suiker en maïs. Deze fase kan je zolang volgen als je zelf wilt. Het is mogelijk deze fase de rest van je leven te volgen. Je volgt een gezond voedingspatroon, waarbij je goed let op wat gezond en niet gezond is.

Het uitbalanceren van maaltijden

Bij het Montignac dieet is het essentieel om uitgebalanceerde maaltijden te eten. Het belangrijkste hierbij is dat de koolhydraten die je eet een lage Glycemische Index hebben. Deze koolhydraten kan je combineren met andere producten om een maaltijd te maken. Vaak combineer je koolhyraten met vis, vlees of vette producten. Echter, bij het Montignac dieet mag je nooit koolhydraten eten in combinatie met vetten bij dezelfde maaltijd. Dit heeft ermee te maken dat de alvleesklier insuline gaat produceren om je bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen na de inname van koolhydraten. Wanneer op dat moment ook vetdeeltjes in je bloed zitten, kan het teveel geproduceerde insuline naar je vetreserves gestuurd worden. Op deze manier kan je gewicht dus toenemen. Zo mag je bijvoorbeeld geen boterham eten in combinatie met boter, omdat je dan tegelijkertijd vet en koolhydraten eet. Bij alles wat je eet, moet hier dus goed over nagedacht worden.

Omdat het moeilijk is om uitsluitend de hele dag alleen maar goede koolhydraten te eten zonder aanvulling van andere voedingsstoffen zoals vetten, wordt aangeraden om dit af te wisselen. Eet veel maaltijden met goede koolhydraten, zonder vet, maar wissel dit af met maaltijden die juist vetten bevatten. Wanneer je een vette maaltijd eet, eet je hierbij dus geen koolhydraten. In een vette maaltijd zijn vaak genoeg eiwitten aanwezig, waardoor je ook hiervan genoeg binnenkrijgt. Wel is het belangrijk dat je niet te veel verzadigde vetten eet, maar voornamelijk onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zitten veel in vlees en vleeswaren. Onverzadigde vetten zitten veel in plantaardige olie en vis. Onverzadigde vetten hebben een positief effect op je cholesterol, terwijl verzadigde vetten hier een negatief effect op hebben.

Bij het Montignac dieet moet je dus goed nadenken welke producten je eet en hoe je deze combineert. De hoeveelheid eten is bij dit dieet niet vastgesteld en kan je dus zelf bepalen.

Voor- en nadelen Montignac dieet

Net zoals elk dieet, kent ook het Montignac dieet voor- en nadelen. De belangrijkste worden op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Er zijn weinig producten die je absoluut niet mag eten. Natuurlijk mag je geen extreem ongezonde producten zoals koek, snoep, frisdrank en wit brood, maar in vergelijking met andere diëten is wat je mag eten erg veelzijdig.
  • Wanneer je koolhydraatmaaltijden en vetmaaltijden goed afwisselt krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Het is belangrijk om te variëren met wat je eet. Met het Montignac dieet is het makkelijk om genoeg van alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Van honger is geen sprake, omdat je zoveel mag eten als je wilt. Het Montignac dieet schrijft uitsluitend voor welke producten en in welke combinaties je producten mag eten, maar niet in welke hoeveelheden.
  • De tweede fase van het dieet kan je de rest van je leven volgen. Zo blijf je op gewicht en heb je voor jezelf een duidelijk voedingspatroon wat je kan volgen.

Nadelen

  • Om precies te weten welke producten goede koolhydraten bevatten en welke producten welk soort vet bevatten is wat kennis vereist. Het kan dus veel tijd in beslag nemen als je kennis op het gebied van voeding minimaal is.
  • Gewichtsverlies gaat in verhouding met andere diëten erg langzaam.
  • Wanneer je vaak dezelfde producten eet en dus weinig variatie aanbrengt in het dieet kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Bij genoeg variatie in je maaltijden, hoeft dit absoluut geen probleem te zijn.
  • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het Montignac dieet daadwerkelijk zorgt voor gewichtsverlies. Het enige bewijs dat er is, zijn de ervaringen van mensen die het dieet gevolgd hebben.

De regels van het Montignac dieet

Bij het Montignac dieet horen verschillende regels.

Regels voor drinken:

  • Het is absoluut niet toegestaan om frisdrank te drinken, aangezien zij veel suikers bevatten.
  • Ook het drinken van bier is niet toegestaan. Bier bevat veel slechte koolhydraten en alcohol.
  • Alcohol kan beter vermeden worden, maar af toe een glas wijn is eventueel toegestaan. Wanneer je wijn drinkt, drink dit dan niet op een lege maag. Natuurlijk is het beter om alcohol helemaal te vermijden.
  • Wanneer je graag melk drinkt, kies dan voor magere melk. In gewone melk zitten koolhydraten én vetten. Ook in yoghurtproducten zitten beiden. Kies dus altijd de varianten zonder vet om de combinatie van koolhydraten en vetten ver vermijden.
  • Drink geen bewerkte vruchtensappen. Vruchtensappen zijn rijk aan suiker en hebben een extreem hoge Glycemische Index. Daarnaast zijn in vruchtensappen vaak nog maar weinig of geen vitamines aanwezig.
  • Drink geen koffie of kies voor decafé (cafeïne vrije) koffie. Ook thee bevat een vorm van cafeïne, namelijk theïne. Kies bij voorkeur voor witte thee, groente thee of kruidenthee. Cafeïne stimuleert de alvleesklier, wat ongewenst is.

Regels voor maaltijden:

  • Eet elke dag drie maaltijden, bij voorkeur dagelijks rond dezelfde tijd. Maaltijden overslaan is absoluut niet toegestaan.
  • Eet alleen goede koolhydraten en goede (onverzadigde) vetten. Maar zeker in de eerste fase niet in combinatie.
  • Neem alle tijd om te eten. Eet rustig, zodat je lichaam tijd krijgt om je eten te verwerken. Goed kauwen zorgt voor gevoel van verzadiging, waardoor je minder snel teveel eet.
  • Wanneer je koolhydraten hebt gegeten, eet dan binnen de drie uur daarna geen vetten. Na drie uur kan je bijvoorbeeld wel een vetmaaltijd eten.
  • Wanneer je een vetmaaltijd hebt gegeten, eet dan binnen de vier uur daarna geen koolhydraten. Pas na vier uur kan je weer een maaltijd met koolhydraten eten.
  • Tijdens het eten wordt aangeraden om zo min mogelijk te drinken.

Regels voor ingrediënten:

  • Als je brood eet, eet dan uitsluitend volkorenbrood.
  • Het gebruik van suiker is niet toegestaan. Maar ook het toevoegen van zoetstoffen wordt sterk afgeraden. Je lichaam moet minder gewend worden aan zoete producten.
  • Gebruik geen slechte koolhydraten, hieronder vallen ook producten die rijk zijn aan zetmeel. Bijvoorbeeld: witte deegproducten zoals pasta, wit brood, witte rijst, aardappelen en maïs.
  • Kies regelmatig voor groenten die rijk zijn aan vezels, zoals asperges, prei of artisjokken. Vezelrijke producten hebben een positieve invloed op je spijsvertering.
  • Eet fruit uitsluitend op een lege maag. Dat wil zeggen pas drie uur na een maaltijd of een kwartiertje voordat je een maaltijd gaat eten.

Regels voor fruit:

  • Zoals al genoemd werd, eet fruit alleen op een nuchtere maag. Fruit wordt snel verteerd. Wanneer ander voedsel aanwezig is in het spijsverteringskanaal, wordt de vertering van het fruit vertraagd en kunnen al vitamines verloren gaan. Bovendien kan fruit gaan gisten wanneer het lang in je lichaam blijft, wat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel.
  • Rode vruchten mogen altijd gegeten worden. Denk hierbij aan bramen, frambozen of aardbeien. Ook vruchten die gekookt zijn mogen altijd gegeten worden. De gisting van deze producten is minimaal.
  • De meeste fruitsoorten zijn toegestaan, omdat zij een lage Glycemische Index hebben. Enkele fruitsoorten die een hogere Glycemische Index hebben en dus worden afgeraden, zijn: bananen, ananas, druiven, watermeloen en gele kiwi’s.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 5 september 2018
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 5 september 2018

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven