Bijgewerkt op 2 juni 2020
Wat is het Moermandieet?
Het Moermandieet is een dieet bedacht door Cornelis Moerman dat kanker zou kunnen genezen. Het Moermandieet wordt gezien als alternatieve behandeling bij kanker. Deze therapie wordt al gebruikt sinds halverwege de twintigste eeuw. Bij het dieet krijg je veel voedingsstoffen binnen die essentieel zijn voor je afweersysteem om kanker te kunnen behandelen. Met het dieet zou je kanker kunnen genezen, maar ook voorkomen. Door schadelijke stoffen te vermijden en veel afweerversterkende stoffen binnen te krijgen, kan je lichaam zichzelf genezen. Bij het Moermandieet is het belangrijk dat je veel vitamine A, vitamine C, vitamine E, verschillende B-vitamines, citroenzuur, ijzer, jodium en zwavel binnenkrijgt.
De bedenker van het dieet, Cornelis Moerman, was een huisarts. Hij experimenteerde zijn theorieën op duiven om de effecten te kunnen warnemen. Op deze manier heeft hij het Moermandieet ontwikkeld dat kanker kan genezen. Wetenschappelijke bewijzen voor de effectiviteit van het dieet ontbreken. Het enige bewijs dat er is zijn de patiënten die het dieet positief hebben ervaren. Zo kan het dieet misschien niet iedereen genezen, maar mensen ervaren een toename in hun fitheid, energie en hun kwaliteit van leven. En in sommige gevallen heeft het dieet daadwerkelijk geleid tot genezing.
Het oorspronkelijke- en het moderne Moermandieet
Toen Moerman het dieet bedacht, bijna een eeuw geleden, was er veel minder kennis over voeding. Afgelopen jaren is er veel meer onderzoek geweest naar de rol van voedingsstoffen en de invloed hiervan op kanker. Om deze reden is het Moermandieet tegenwoordig een aangepaste versie op het oorspronkelijke dieet.
Voor het originele Moermandieet waren voorwaarden gesteld aan wat je elke dag mocht eten. Zo mocht je volgens dat dieet dagelijks maximaal een liter karnemelk drinken, twee rauwe eidooiers eten, veel fruit en groenten eten, volkorenbrood, zilvervliesrijst en roomboter eten en veel groente- en fruitsappen drinken zonder toegevoegde suikers. Daarnaast was het toegestaan om in een kleine hoeveelheid kaas, melk, kwark, oliën, slagroom, granen, honing en zuidvruchten te eten. Het gebruik van vis, vlees, vetten, thee, koffie, cacao, alcohol, vleeswaren, suiker, witmeelproducten, zoetstoffen, water (drinken), champignons, peulvruchten en zout was tijdens het dieet niet toegestaan.
Bij het moderne dieet zijn de algemene regels hetzelfde, maar mag je bijvoorbeeld wel enkele soorten vis eten, water drinken en koffie drinken in kleine hoeveelheden. Ook wordt aangeraden om regelmatig groene thee te drinken, doordat hier veel antioxidanten in aanwezig zijn. Naast het voedingsdieet, worden bij het moderne Moermandieet ook voedingssupplementen aanbevolen. Op deze manier krijg je extra vitamines en mineralen binnen. Hierbij gaat het voornamelijk om vitamine E en selenium. Naast het versterken van je afweersysteem wordt bij het moderne Moermandieet ook aandacht besteed aan je psyche. De behandeling van kanker is erg ingrijpend en ook je psychische gesteldheid heeft invloed op het herstel.
Waarom het Moermandieet volgen?
Het Moermandieet is dus bedoeld voor mensen die kankerpatiënt zijn of mensen die kanker graag willen voorkomen. De Moermantherapie is gebaseerd op het feit dat er een sterk verband is tussen kanker, voeding en je manier van leven. Uitgaande van het feit dat kanker wordt veroorzaakt door een afwijking in je stofwisseling, is het Moermandieet ontwikkeld. Wanneer je de afwijking in de stofwisseling herstelt, zou dit moeten zorgen voor genezing. Uit Moermans onderzoeken volgde dat verschillende voedingsstoffen nodig zijn om de stofwisseling te herstellen en je afweersysteem sterk te maken. Volgens Moerman moet je veel vitamine A, vitamine D, vitamine E, B-vitamines, jodium, zwavel, citroenzuur en ijzer om te kunnen herstellen. Aan dit rijtje is later ook vitamine C toegevoegd. Bij de genezing van kanker worden standaard methoden gebruikt, zoals bestraling, chemotherapie of een operatie. Deze methoden gaan er vanuit dat de tumor de ziekte is. Moerman gaat er vanuit dat een verstoorde stofwisseling ten grondslag ligt aan de ziekte. De tumor zou slechts een eindstadium zijn van die ziekte. Door alleen de tumor aan te pakken, behandel je niet de volledige ziekte. Met het Moermandieet pak je niet de tumor aan, maar je hele stofwisseling.
Hoe werkt het dieet?
Moerman concludeerde uit zijn testen met duiven, dat met een hoge inname van genoemde voedingsstoffen, het oxidatievermogen van het lichaam zo groot werd dat het lichaam wordt beschermd tegen kanker. Volgens Moerman ontstaat kanker niet op één specifieke plek, maar is kanker een gevolg van een langdurig tekort aan verschillende voedingsstoffen. Bij zo’n langdurig tekort wordt het oxidatievermogen van je lichaam minder en vindt meer gisting plaats in je lichaam. Wanneer het oxidatievermogen lager is, is er minder zuurstof in je lichaam. Wanneer koolhydraten en suikers worden afgebroken zonder zuurstof, ontstaat er melkzuur, wat zorgt voor een gistingsproces. Op deze manier kunnen volgens Moerman kankercellen zich gaan ontwikkelen en kan hierdoor een tumor ontstaan. Dit kan je voorkomen door genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen die dit proces tegengaan. Volgens Moermans theorie kan een beginstadium van kanker worden genezen door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Het Moermandieet is bedoeld voor patiënten die lijden aan kanker, maar het dieet kan ook dienen om kanker te voorkomen.
Tijdens het dieet staat centraal dat je veel van de genoemde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Hierbij zorg je ervoor dat je geen schadelijke stoffen binnenkrijgt. Daarnaast worden vaak voedingssupplementen voorgeschreven, waaronder mineralen en vitamines, om je stofwisseling zo gezond mogelijk te krijgen. Volgens het oorspronkelijke dieet was het ongezond om water te drinken. Bij het moderne dieet is het juist belangrijk om veel te drinken om afvalstoffen te kunnen afvoeren.
De twee onderdelen van het dieet
De Moermantherapie is opgebouwd uit twee delen. Het eerste deel is natuurlijk het dieet, waarbij je alle producten vermijd die schadelijke stoffen kunnen bevatten. Je krijgt enkel voedingsstoffen binnen die je gezondheid verbeteren. Het tweede onderdeel van het dieet betreft het nemen van supplementen die extra vitamines en mineralen bevatten. Het dieet kan iedereen zelfstandig uitvoeren, maar het gebruik van supplementen moet individueel worden bepaald door een arts.
Wanneer je het Moermandieet volgt, eet je enkel producten die een hoge voedingswaarde hebben en geen schadelijke voedingsstoffen bevatten. Zo mag je tijdens het dieet bijvoorbeeld weinig producten die in overmaat schadelijk kunnen zijn, zoals producten rijk aan vetten en zout. Wel mag je veel fruit, groenten en granen eten die veel vezels, vitamines en mineralen bevatten. Bovendien bevatten verschillende groenten en fruit stofjes die kunnen beschermen tegen kanker, ook wel anticarcinogenen genoemd.
Het gebruik van supplementen als aanvulling op het dieet mag enkel onder toezicht van een arts. Per persoon is de hoeveelheid vitamines en mineralen anders, deze hoeveelheden kan je zelf niet vaststellen. Zowel een tekort als een teveel aan een vitamine of mineraal kan gevolgen hebben voor je gezondheid, waardoor dit goed in te gaten moet worden gehouden. Wanneer je supplementen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt kunnen deze zorgen voor optimaal herstel van je gezondheid.
Naast voeding en supplementen is ook buitenlucht en bewegen essentieel voor de conditie van je lichaam. Op deze manier komt je lichaam in balans en krijg je meer energie. Bovendien kan de natuur rustgevend zijn, waardoor je lichaam minder spanning ervaart. Ook de frisse zuurstof heeft je lichaam hard nodig. Buitenlucht kan je lichaam op een gemakkelijke manier een stuk beter laten voelen.
De regels van het dieet
Bij het Moermandieet zijn geen specifieke voedingsschema’s opgesteld. Wel worden bepaalde regels en producten aanbevolen die je gezondheid verbeteren. De belangrijkste regels bij het dieet zijn:
- Zorg ervoor dat je gevarieerd eet. Dit om veel verschillende (gezonde) voedingsstoffen binnen te krijgen.
- Eet geen vlees of gevogelte. Vis is wel toegestaan maar in kleine hoeveelheden, afhankelijk van hoe je lichaam hierop reageert.
- Vermijd bewerkte producten gemaakt van wit meel (witte rijst, pasta, wit brood, gebakjes enzovoort). Deze producten zijn zo bewerkt dat alle goede voedingsstoffen eruit gehaald zijn en enkel onnodige calorieën leveren.
- Eet liever biologische groenten om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen.
- Kook groenten niet te lang om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden.
- Vermijd alle suikerrijke producten. In snoep en andere suikerrijke producten zijn geen nuttige voedingsstoffen aanwezig.
- Kies voor verse producten in plaats van producten voor het gemak. Verse producten bevatten vaak meer voedingsstoffen en zijn onbewerkt, waardoor zij minder toevoegingen bevatten.
- Eet voornamelijk fruit en groenten uit het betreffende seizoen.
Volgens het Moermandieet moet je veel van bepaalde vitamines en mineralen binnekrijgen. Essentiële vitamines tijdens het Moermandieet zijn: verschillende B-vitamines, vitamine A, vitamine C, vitamine D en vitamine E. De belangrijkste mineralen zijn: Jodium, ijzer en zwavel. Daarnaast is citroenzuur een essentieel ingrediënt om je lichaam te reinigen. Producten rijk aan deze voedingsstoffen zijn granen, groenten en fruit.
Wat mag je wel en niet eten?
Nou is wel duidelijk welke voedingsstoffen je binnen moet krijgen bij het Moermandieet, maar in welke producten zitten deze voedingsstoffen dan? En welke voedingsstoffen mag je absoluut niet eten? De belangrijkste regels worden op een rijtje gezet
Wat mag wel?
- Rauwe of zachtgekookte eidooiers.
- Kaas (mager).
- Yoghurt (rechtsdraaiend).
- Veel fruit (vooral druiven en citrusvruchten).
- Honing.
- Zilvervliesrijst en volkorenpasta.
- Olijfolie.
- Volkorenbrood.
- Aardappelen.
- Soorten biologisch brood zoals rogge, gerst, spelt, maïs, haver, gierst of boekweit.
- Roomboter.
- Veel groenten (peulvruchten, tomaten, uien, bietjes, knoflook, sojabonen, broccoli etc.).
- Salade met vee tomaat en komkommer.
- Erwtensoep zonder vlees.
- Karnemelk.
- Sinaasappel-, citroen- en bessensap zonder toegevoegde suikers.
- Mineraalwater.
- Groene thee.
Wat mag niet?
- Vlees en gevogelte. Vis in kleine hoeveelheden wanneer je lichaam dit toelaat.
- Zout. Eventueel in hele kleine hoeveelheden.
- Zoetstoffen of suiker.
- Melk.
- Kraanwater.
- Andere theesoorten dan groene thee.
- Koffie, alleen in kleine hoeveelheden van een geschikt productieproces.
Aandacht voor de psychische conditie
Naast goede voeding en supplementen is bij de nieuwe Moermantherapie aandacht voor je psychische gesteldheid. Wanneer je erg negatief staat tegenover de ziekte en de behandeling kan dit zorgen voor een slechter resultaat. Wanneer je meer gemotiveerd en opgewerkt bent, heeft dit zeker invloed op de behandeling en het herstel. Tussen lichaam en geest bestaat tenslotte een sterke samenhang. Wanneer je het psychisch moeilijk hebt, uit dit zich vaak ook in lichamelijke klachten. Psychische problemen hebben een grote invloed op ons immuunsysteem. Met name stress heeft een grote invloed op onze gezondheid. Stress kan worden veroorzaakt door veel factoren, bijvoorbeeld je werk, een relatie, eenzaamheid, het verlies van een belangrijk persoon of angst. Om je beter te voelen moet niet alleen je lichaam genezen worden. Om te genezen is het ook essentieel om je problemen onder ogen te zien en deze op te lossen.
Om het risico op kanker te verkleinen, is het belangrijk om emotioneel op orde te zijn. Wanneer je emoties voor jezelf houdt, is de kans groter dat je een ziekte zoals kanker ontwikkelt. Elke vorm van spanning kan hieraan bijdragen. Door genoeg te praten over je gevoelens en door gebeurtenissen te verwerken is je lichaam gezonder. Hierbij is het essentieel om ook genoeg te ontspannen. Dit kan je zelf oplossen, maar wanneer dit niet lukt, kan het raadzaam zijn om hulp te zoeken bij een professional. Bij het Moermandieet is het belangrijk om positief en optimistisch in de behandeling te staan. Op deze manier is de kans op genezing groter. Wanneer je het voor jezelf al hebt opgegeven, is de kans op slagen een stuk minder groot. Het vertrouwen in genezing en vechtlust kunnen herstel alleen maar positief beïnvloeden. Door positief te denken wordt je immuunsysteem versterkt en in combinatie met het Moermandieet zorgt dit voor het meest positieve resultaat.
Het Moermandieet en de wetenschap
Het dieet is tot op de dag van vandaag niet wetenschappelijk onderbouwd. Moerman heeft zijn best gedaan om het dieet wetenschappelijk onderzocht te krijgen, maar werd hierbij niet geholpen. Verschillende patiënten zijn erg positief over de behandeling. Maar wie je moet geloven, dat weet je nooit zeker. De Stichting Interdisciplinair Kankeronderzoek heeft een analyse van het Moermandieet uitgevoerd, maar ook dit leidde niet tot een onderbouwing. Uit dit onderzoek volgden zoveel meningsverschillen dat geen eenduidige conclusie getrokken kon worden. Natuurlijk is goede voeding belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. Een gezond voedingspatroon draagt ook zeker bij aan goede conditie van je lichaam. Daarnaast wijst de wetenschap uit dat er zeker een verband is tussen goede voeding en het hiermee voorkomen van vormen van kanker. Het genezen van kanker door middel van voeding is echter niet aangetoond. Veel patiënten die in het ziekenhuis worden behandeld voor kanker volgen daarnaast ook het Moermandieet. Patiënten voelen zich hierdoor zeker beter, maar of het ook bijdraagt aan genezing is nog maar de vraag.
Voor- en nadelen
Moermantherapie wordt vaker gebruikt als aanvulling op een medische behandeling dan als behandeling op zichzelf. Volgens Moerman zijn medische behandelingen niet goed voor het lichaam, doordat bij een operatie kankercellen door het lichaam kunnen gaan zwerven en op deze manier nieuwe tumoren kunnen veroorzaken. Bij chemotherapie en bestraling wordt volgens Moerman geen rekening gehouden met de weerstand van de patiënt. Zo worden de kankercellen afgebroken en geremd, maar ook gezonde cellen worden hierbij kapot gemaakt. Natuurlijk heeft elke behandeling voor- en nadelen. Maar bij de Moermantherapie ligt de focus op het opbouwen van goede cellen en de weerstand verbeteren in plaats van het afbreken van cellen. Zowel aan de medische behandelingen als aan de Moermantherapie zitten nadelen verbonden. De belangrijkste voor- en nadelen worden genoemd om zelf de afweging te kunnen maken welke behandeling de voorkeur krijgt.
Voordelen van medische methoden:
- De methoden werken snel.
- Als patiënt hoef je weinig zelf te doen, je ondergaat de behandeling.
- Te gebruiken in noodsituaties waarbij snel gehandeld moet worden.
Nadelen van medische methoden:
- De aanpak is lokaal. Verdere verspreiding in het lichaam wordt niet aangepakt.
- De behandeling kunnen heftige bijwerkingen teweeg brengen.
- De behandelingen tasten je afweersysteem aan, waardoor je lichaam verzwakt.
- De focus ligt op genezen, niet op het voorkomen van meer problemen.
- De kwaliteit van leven gaat sterk achteruit.
Voordelen van de Moermantherapie:
- Je besteedt aandacht aan lichaam én psyche.
- De behandeling is onschadelijk en geeft geen bijwerkingen.
- Je afweersysteem wordt versterkt en gestimuleerd.
- Het is zowel een genezende als preventieve methode.
- De kwaliteit van leven wordt verbeterd.
Nadelen van de Moermantherapie:
- De behandeling kost veel tijd.
- Als patiënt moet je erg actief zijn, er is een extreem grote inzet voor nodig.
- Niet geschikt wanneer snelle genezing essentieel is.
Het Moermandieet is geen garantie dat je zal genezen van kanker, het effect verschilt per persoon. De ene persoon zal door het dieet genezen, terwijl bij andere de groei van een tumor wordt verminderd. Wel is duidelijk dat je je gezonder en fitter zal voelen wanneer je het dieet volgt. Zo is het Moermandieet ook zeker nuttig als aanvulling op een medische behandeling. Zelfs wanneer je niet geneest, kan het Moermandieet je kwaliteit van leven zeker verbeteren.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 29 mei 2018
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 29 mei 2018