Metabiotica

Bijgewerkt op 19 november 2017

Wat wordt bedoeld met ‘metabiotica’?

Met ‘metabiotica’ wordt bedoeld de ontlasting van onze darmbacteriën.

Het begrip biotica heeft betrekking tot alles wat met bacteriën te maken heeft. Zo is probiotica een product dat levende bacteriën bevat, prebiotica is product dat voedingsstoffen bevat voor de bacteriën, synbiotica is de samenwerking tussen pro- en prebiotica en metabiotica zijn de stoffen die worden uitgescheiden door de bacteriën.

Meta staat voor metabolisme, wat een andere naam is voor stofwisseling. Metabiotica is dus simpelweg de stofwisseling en afvalstoffen van de bacteriën.

Wat is de functie van metabiotica?

De bacteriën en onze darmen zijn niet alleen gunstig omdat zij de darmen in goede conditie houden. De stoffen die deze bacteriën uitscheiden zorgen ook voor beschermen en goed functioneren van de darmen.

Zo scheiden de bacteriën onder andere zuren uit. Deze zuren zorgen ervoor dat de darmen hun functies kunnen uitvoeren.

Ook waterstofperoxide valt onder de ‘metabiotica’. Waterstofperoxide zorgt ervoor dat je darmen worden beschermd tegen ongewenste bacteriën en schimmels.

Bovendien dient de ontlasting van de ene bacterie als voeding voor een andere bacterie, waardoor de bacteriën zich door de anderen hun ontlasting weer verder kunnen ontwikkelen.

Hoe kan je metabiotica binnenkrijgen?

Metabiotica vind je eigenlijk alleen op plekken waar bacteriën voorkomen, aangezien de bacteriën de stoffen moeten uitscheiden. Bacteriën komen voornamelijk voor in producten die gefermenteerd zijn. Gefermenteerde producten zijn onder andere zuurkool, salami, yoghurt, bier en zuurdesembrood. Tegenwoordig is metabiotica ook verkrijgbaar in de vorm van supplementen zoals Hylak forte en Molkosan. Wanneer je darmen in goede conditie zijn heb je genoeg metabiotica door de uitscheiding van alle goede bacteriën en is aanvulling van metabiotica niet nodig.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 19 november 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 19 november 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven