Lijnzaad

Bijgewerkt op 12 maart 2017

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is het zaad van vlas. Het bevat veel gezonde voedingsstoffen, waaronder omega-3 vetzuren en vezels. Daardoor heeft het bepaalde gezondheidseffecten.

Lijnzaad is enkele jaren geleden benoemd tot een superfood. Een product is een superfood wanneer het veel gezonde voedingsstoffen bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillende vitamines en mineralen. Van lijnzaad wordt gezegd dat het je extra energie geeft en dat het enkele ziektes kan voorkomen. De voornaamste reden dat mensen gebruik maken van lijnzaad is omdat het zaad kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Lijnzaad wordt gewonnen uit een plant en bevat veel verschillende vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. Zo bevat het zaad veel vitamine B1, vitamine B2, magnesium, calcium, zink, kalium en omega-3-, omega-6- en omega-9 vetzuren. Deze voedingsstoffen hebben elk hun positieve eigenschappen. Wat de voordelen zijn van het eten van lijnzaad worden beschreven in de paragraaf ‘de gezondheidsvoordelen van lijnzaad’.

Voedingswaarden lijnzaad

Om te kijken wat lijnzaad nou allemaal precies bevat en hoe gezond het eigenlijk is, is het handig om naar de voedingswaarden te kijken. In de tabel worden de voedingswaarden van lijnzaad gegeven per 100 gram.

Energie 2036 kJ/486 kcal
Eiwitten 20 g
Koolhydraten

·       suikers

13,5 g

0 g

Vet

·       verzadigd vet

32,5 g

3,5 g

Vezels 33 g
Vitamine A 0,08 mg
Vitamine B1 0,40 mg
Vitamine B2 1 g
Kalium 700 mg
Calcium 250 mg
Magnesium 180 mg
Zink 8,00 mg

Wat er voornamelijk opvalt in de voedingswaarde is dat lijnzaad aardig wat calorieën bevat. In het geval van lijnzaad is dit echter niet zo’n probleem. Lijnzaad wordt vaak in kleine hoeveelheden gegeten, waardoor de hoeveelheid calorieën relatief laag blijft. De gunstige feiten die volgen uit de voedingswaarden is dat lijnzaad rijk is aan eiwitten, gezonde vetten en vezels. Bovendien bevat lijnzaad inderdaad hoge hoeveelheden verschillende vitamines en mineralen, waardoor lijnzaad terecht een superfood wordt genoemd.

Hoe eet je lijnzaad?

Lijnzaad is een perfecte verrijker van een maaltijd doordat het zaad een neutrale smaak heeft. Hierdoor kan je het gemakkelijk toevoegen aan verschillende maaltijden en producten. Lijnzaad wordt voornamelijk gebruikt als toevoeging aan smoothies. Hierin wordt de lijnzaad vermalen met het fruit waardoor je het niet proeft en je smoothie een stuk voedzamer is. Daarnaast wordt lijnzaad vaak toegevoegd aan een bakje yoghurt of een salade. Lijnzaad is verkrijgbaar als hele, gebroken of gestampte zaden. Een fijne vorm van lijnzaad kan ook worden toegevoegd aan een mix om koekjes of muffins te bakken. Wanneer je ze gaat toevoegen aan eten is het echter wel belangrijk dat de zaadjes gebroken zijn. Wanneer je lijnzaad in zijn geheeld gaat toevoegen, zal het niet verteerd worden en komen de zaadjes in complete staat weer uit je lichaam. Naast de vaste vormen van lijnzaad kan je tegenwoordig ook lijnzaadolie kopen. Deze olie kan je gemakkelijk gebruiken door een dressing te maken of om toe te voegen aan een salade of een broodje.

Lijnzaad en afvallen

Het eten van lijnzaad is een grote trend onder de Nederlanders die af willen vallen. Lijnzaad zou zorgen voor een verzadigd gevoel en levert gezonde vetten. Bovendien verbetert het de stoelgang door de grote hoeveelheid vezels. Of dit ook daadwerkelijk zo is, weten mensen vaak niet. Nou zijn deze voordelen niet zomaar verzonnen. Lijnzaad bevat veel gezonde vetten waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Ook is het waar dat lijnzaad veel vezels bevat, waardoor je vaker naar het toilet moet. Hierdoor is het logisch dat je gewicht zal verliezen. Maar hoeveel moet je dan eten om de positieve effecten van lijnzaad te ervaren? Hiervoor is een grens opgesteld van 15 tot 45 gram lijnzaad per dag. Maar op alleen lijnzaad kan je natuurlijk niet leven. Om je hongergevoel te stillen kan je niet alleen maar lijnzaad eten. Het is een erg gezond product, maar de mate waarin je het dient te eten is niet genoeg om je lichaam normaal te laten functioneren. Naast het toevoegen van lijnzaad aan je dieet is het om af te vallen simpelweg belangrijk om gezond te eten en om veel te bewegen. Wanneer je langdurig wil afvallen kan je het best je voedingspatroon permanent veranderen. Vermijd hierbij bewerkte koolhydraten, eet meer eiwitten en gezonde vetten en gebruik lijnzaad als toevoeging op je dieet om je stoelgang te verbeteren en je lichaam gezond te houden.

Gezondheidsvoordelen van lijnzaad

Lijnzaad wordt niet voor niets gerekend tot de superfoods. Door de vele gunstige voedingsstoffen, vitamines en mineralen kan lijnzaad verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. De belangrijkste voordelen zijn:

  • De gezonde vetten die het bevat gaat ontstekingen tegen. De omega-3 vetzuren worden omgezet in essentiële vetzuren die invloed hebben op je gezondheid. Deze stoffen remmen ontstekingen in het lichaam. Hiermee blijven je hart- en bloedvaten gezond en ook je gewrichten worden beschermd tegen ontstekingen. Bovendien zorgen de vetzuren voor versterking van je immuunsysteem, wordt je cholesterol verlaagd en blijft je bloeddruk op een gezond niveau.
  • Lijnzaad is goed voor de stoelgang. Dit is het meest bekende gezondheidseffect van lijnzaad. Het bevat een extreem hoge hoeveelheid vezels. Vezels hebben als functie dat zij zorgen voor een goede darmwerking, een verzadigd gevoel geven en de stoelgang beter laten verlopen. Dit kan verstoppingen voorkomen en houd je darmen gezond.
  • Lijnzaad kan bijdragen aan een goede hormoonbalans. Dit heeft met name betrekking op vrouwen. Het oestrogeenniveau wil nog weleens wat lager zijn door bijvoorbeeld het gebruik van de pil. Doordat lijnzaad stofjes bevat die de werking van die hormonen nabootst, zal dit zorgen voor een stabielere hormoonbalans in het lichaam. Een goede hormoonbalans zorgt voor een beter humeur en een stabieler gewicht. Ook verkleint een stabiele hormoonbalans de kans op verschillende vormen kanker en dan met name borstkanker en baarmoederhalskanker.
  • Je huid, haar en nagels worden sterker. De essentiële vetzuren en B-vitaminen die in lijnzaad aanwezig zijn, worden je huid, haar en nagels een stuk sterker. Bovendien kan het bijdragen aan de vermindering van verschillende huidaandoeningen zoals acne of eczeem.
  • Lijnzaad is glutenvrij. Voor mensen met een glutenallergie is dit natuurlijk heel gunstig. Zo kunnen ook zij gebruik maken van lijnzaad zonder dat zij hierdoor ziek worden.

Risico’s bij overmatige inname

Lijnzaad is erg gezond en brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Maar een teveel van iets is natuurlijk nooit goed. Ook wanneer je teveel lijnzaad eet, brengt dit risico’s met zich mee. De veilige grens is gesteld op 15 tot 45 gram lijnzaad per dag. Wanneer je meer dan 45 gram per dag eet, kan het negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. De zaden bevatten namelijk cyanogenen. Dit is een stof die in het lichaam omgezet kan worden in een giftige stof. Een hoge dosis hiervan in het lichaam kan leiden tot problemen met de ademhaling of in het ergste geval tot een hartstilstand. Om deze reden is het belangrijk om niet de grens van 45 gram per dag te overschrijden. Daarnaast wordt aangeraden om gebruik te maken van gebroken lijnzaad in plaats van gemalen. Wanneer het lijnzaad kleiner gemalen is, kunnen er meer schadelijke stoffen worden opgenomen door het lichaam. In lijnzaadolie komen cyanogenen nauwelijks voor. Dit giftige onderdeel van lijnzaad blijft achter tijdens de productie van de olie. De kleine hoeveelheden die overblijven in de olie brengen geen risico’s met zich mee.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 maart 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 12 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven