Licht verteerbare voeding

Bijgewerkt op 26 maart 2018

Wat is licht verteerbare voeding?

Licht verteerbare voeding is eten wat door het lichaam makkelijk verteerd kan worden, zodat je maagdarmkanaal zo min mogelijk wordt belast.

yoghurt is licht verteerbaar
yoghurt is licht verteerbaar

Mensen kunnen kiezen voor het eten van licht verteerbare producten onder andere voordat je gaat sporten of als je last hebben van maagdarmproblemen, maar ook wanneer je niet zo’n vol gevoel wilt ervaren na het eten.

Wanneer je licht verteerbaar voedsel wilt eten, is het voornamelijk belangrijk om vezelrijke producten en producten rijk aan vet te vermijden.

Waarom licht verteerbaar voedsel eten?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor licht verteerbaar voedsel. Zo kan je ervoor kiezen om voor het sporten een licht verteerbare maaltijd te eten om zo snel energie beschikbaar te hebben voor je lichaam. Zo kan je deze energie gelijk gebruiken tijdens het sporten. Bovendien is het niet prettig om tijdens het sporten een erg vol gevoel te hebben, doordat je net een zware maaltijd hebt gegeten.

Een andere rede om licht verteerbaar voedsel te eten is om simpelweg het volle gevoel na een maaltijd te voorkomen. Wanneer je licht verteerbaar voedsel eet, kan je lichaam het gemakkelijk en snel verteren en ervaart je lichaam niet het onprettige volle gevoel.

Maar de belangrijkste rede om licht verteerbaar voedsel te eten is toch wel om de klachten van een maag- of darmaandoening te verminderen. Wanneer je last hebt van je maag of darmen, zorgt dit er vaak voor dat je minder wilt of kan eten. Je lichaam is verzwakt, doordat je spijsvertering niet goed werkt en heeft in dat stadium juist genoeg voedingsstoffen nodig. De voedingsstoffen zijn nodig om je lichaam te laten functioneren en de schade te herstellen. Bovendien zal je bij een tekort aan voedingsstoffen symptomen als vermoeidheid een algemeen zwak gevoel. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om bij maag- en darmproblemen toch genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierbij kan licht verteerbaar voedsel zeker helpen om onder andere verminderde weerstand en ziekte te voorkomen.

Een veel voorkomende oorzaak van maagdarmproblemen is stress. Wanneer je langdurig de spanningen van stress ervaart kan dit ook zorgen voor buikpijn en maagaandoeningen. In dit geval is het belangrijk om stress te verminderen en je maag te laten herstellen om ernstigere gevolgen te voorkomen.

Voorbeelden van licht verteerbare producten

Licht verteerbaar eten is voornamelijk eten dat weinig vezels bevat. De volgende producten passen goed in een dieet van licht verteerbaar voedsel:

 • Wit brood in plaats van bruin- of volkorenbrood. Doordat wit brood weinig vezels en dus weinig complexe koolhydraten bevat kan je lichaam dit gemakkelijk afbreken. Hierdoor hoeft je spijsvertering een stuk minder hard te werken dan bij de vertering van brood wat veel vezels bevat. Ook speltbrood is makkelijk verteerbaar, maar vermijd croissantjes en krentenbollen.
 • Rijst of pasta. Kies hierbij wel voor de gewone witte rijst of witte pasta. Net zoals wit brood bevatten deze producten weinig vezels. Rijst en pasta kan een stuk makkelijker verteerd worden dan bijvoorbeeld aardappelen. Zij leveren wel veel koolhydraten, waardoor je lichaam toch genoeg energie binnenkrijgt.
 • Zuivelproducten en dan voornamelijk yoghurt. Zuivelproducten zijn makkelijk verteerbaar, behalve wanneer je lijdt aan lactose-intolerantie. Yoghurt is nog makkelijker verteerbaar, doordat het een gefermenteerd product is. Bovendien bevat yoghurt gezonde bacteriën die bijdragen aan de gezondheid van je darmen.
 • Fruit en groente. Veel soorten fruit zijn licht verteerbaar, ondanks dat zij vezels bevatten. Fruit bestaat voornamelijk uit water met wat vezels en suikers. Deze hoeveelheid vezels past goed binnen een dieet van licht verteerbaar voedsel en bevordert bovendien de opname van andere voedingsstoffen. Je kunt het best kiezen voor de volgende fruitsoorten: appel, aardbeien, banaan, perzik, meloen of bessen.
  Ook kan je kiezen voor verschillende groenten wanneer je licht verteerbare producten wilt eten. Bij groente is het belangrijk om op te letten dat het niet te veel vezels bevat. Kies bijvoorbeeld voor groene bladeren, zoals andijvie, spinazie of rucola sla en vermijd onder andere uien e prei. Asperges en wortelen zijn net zoals groene bladeren ook licht verteerbaar.
 • Mager vlees. Als beleg voor op brood kan je kiezen voor magere vleeswaren, zoals kipfilet of rosbief. Ook eieren zijn makkelijk verteerbaar en kan je op je brood eten. Wanneer je liever zoet beleg eet, kies dan voor honing, hagelslag of appelstroop.
 • Vis. Veel vissoorten zijn makkelijk verteerbaar, doordat zij weinig vet bevatten. Zo zijn tonijn, schol, snoek, garnalen, krab, kreeft, poon, schelvis en forel allemaal licht verteerbaar. Kies er bij voorkeur voor om de vis te koken, stomen of grillen in plaats van bakken. Hierdoor voeg je zo min mogelijk vet toe en blijft de vis makkelijk verteerbaar.
 • Licht verteerbare dranken. Kies voor magere zuivelproducten, fruitdrankjes of thee. Maar natuurlijk is het altijd het best om gewoon water te drinken.

Voorbeelden van niet licht verteerbare producten

Nou zijn er natuurlijk ook veel producten die misschien niet erg licht verteerbaar zijn, maar ook niet lastig verteerbaar. Zo is er een grote groep van producten die er tussenin zitten. Zo is het belangrijk om zelf te testen wat jouw lichaam wel en niet aan kan. Dit is per persoon verschillend. Wel is het nuttig om te weten welke producten absoluut niet licht verteerbaar zijn. De volgende producten zijn niet licht verteerbaar en kan je in sommige gevallen beter vermijden:

 • Peulvruchten. Peulvruchten liggen erg zwaar op de maag en kan je dus bij maag- en darmproblemen beter niet eten. Voorbeelden van peulvruchten zijn witte bonen, erwten, bruine bonen, kidneybonen, linzen, limabonen, sojabonen, kikkererwten et cetera.
 • Citrusvruchten. Citrusvruchten zijn erg zuur en kunnen zorgen voor prikkeling van je maag- of darmwand. Wanneer je spijsvertering gevoelig is, kan je deze producten beter niet eten of drinken. Onder citrusvruchten vallen sinaasappels, grapefruits, limoenen, citroenen en mandarijnen.
 • Vette vis. Vet is lastig te verteren en kan je dus beter vermijden. Zalm, haring, paling, ansjovis en makreel zijn voorbeelden van vette vissoorten.
 • Pittig eten. Pittig eten zorgt ook voor prikkeling van je spijsverteringsorganen. In gezonde staat kan dit je stofwisseling wat versnellen, maar bij maagdarmklachten is pittig eten niet prettig.
 • Koffie en alcohol. Beide dranken kunnen moeilijk worden verteerd.
 • Vette producten, zoals patat, pizza en andere fastfood producten. Vet wordt moeilijk verteerd en kan bovendien zorgen voor maagzuur. Wanneer je maagdarmkanaal zwak is, kunnen deze producten zorgen voor problemen.

Tips om je maag en darmen zo min mogelijk te belasten

Naast de licht verteerbare producten die worden aangeraden, kunnen ook deze tips je helpen om je maag en darmen zo min mogelijk te belasten:

 1. Schrok niet al je eten naar binnen, maar neem de tijd. Wanneer je rustig eet komt het voedsel langzaamaan je spijsverteringskanaal in en kan dit in kleine beetjes worden verwerkt.
 2. Kauw alles goed. Hierdoor eet je rustiger en bereikt het voedsel je spijsverteringskanaal in kleinere stukjes. Dit zorgt voor een makkelijkere vertering.
 3. Eet gedurende de dag bijvoorbeeld 5 of 6 kleine maaltijden in plaats van 3 grote maaltijden. Hierdoor hoeft je lichaam niet in een keer een grote hoeveelheid voedsel te verwerken en wordt je spijsvertering minder belast.
 4. Varieer in wat je eet. Hierdoor krijgt je lichaam genoeg verschillende voedingsstoffen binnen en ontstaan geen tekorten aan bepaalde voedingsstoffen of vitamines. Hierdoor blijft je lichaam goed functioneren.
 5. Vermijd natuurlijk het gebruik van alle moeilijk verteerbare producten die klachten van een maag- of darmaandoening kunnen verergeren.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 8 augustus 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 8 augustus 2017

Scroll naar boven