Koolhydraatarm dieet

Bijgewerkt op 22 juni 2020

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten worden aangewezen als de grootste oorzaak van overgewicht. Eeen koolhydraatarm dieet is een dieet waarbij je maar een beperkte hoeveelheid koolhydraten per dag binnen krijgt. Bij een koolhydraatarm dieet mag je per dag niet meer dan 30 gram koolhydraten binnenkrijgen.

Naast een koolhydraatarm dieet bestaat er ook een dieet waarbij je de inname van koolhydraten beperkt. Bij een beperkte koolhydraatinname wordt een maximale hoeveelheid koolhydraten gesteld op 150 gram per dag.

koolhydraatarm dieet

Welke koolhydraatarme diëten zijn er?

Er bestaan veel verschillende koolhydraatarme diëten, maar de bekendste zijn toch wel het Atkins dieet, het South Beach dieet, het Dr. Frank dieet, het Grip op Koolhydraten dieet en het Dukan dieet. Al deze diëten zijn gebaseerd op het zo min mogelijk eten van koolhydraten. Bij deze diëten is er echter geen rekening gehouden met gezonde koolhydraten.

Tegenwoordig wordt er binnen een koolhydraatarm dieet onderscheid gemaakt in goede en slechte koolhydraten en is het wel toegestaan om goede koolhydraten te eten.

Er zijn tegenwoordig verschillende boeken en websites met tips voor het bereiden van koolhydraatarme maaltijden. Een veel gebruikt en effectief programma is het ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma‘.

Waarom een koolhydraatarm dieet volgen?

Een koolhydraatarm dieet is bedoeld om snel gewicht te verliezen. Slechte koolhydraten worden in het lichaam snel verteerd en de overtollige energie wordt opgeslagen als vet. Je valt simpelweg af door je energie-inname kleiner te maken dan je energieverbruik.

Wanneer je (bijna) geen koolhydraten meer eet, wordt je energie-inname een stuk kleiner. De energie die je nodig hebt zal je vooral halen uit eiwitten. De overige energie die je verbruikt wordt gehaald uit je vetreserves. Hierdoor verbrand je eerder als vet opgeslagen energie en zal je snel gewicht verliezen. Bovendien zorgt een koolhydraatarm dieet waarbij je veel groenten eet voor een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten.

Bijkomende voordelen van een koolhydraatarm dieet zijn dat het risico op diabetes type 2 wordt verkleind, je bloeddruk wordt verlaagd en je cholesterol wordt verlaagd. Zo verlies je niet alleen snel gewicht, ook je gezondheid gaat erop vooruit.

Wat zijn koolhydraten?

Om te kunnen begrijpen waarom een koolhydraatarm dieet zo goed werkt, is het belangrijk om te weten wat koolhydraten precies zijn en wat zij doen in ons lichaam. Daarom een korte uitleg over verschillende koolhydraten en hun eigenschappen. Meer informatie over koolhydraten is te vinden op de pagina: koolhydraten.

Koolhydraten zijn deeltjes opgebouwd uit suikermoleculen. Koolhydraten worden ook wel suikers genoemd. Er zijn eigenlijk drie soorten koolhydraten, namelijk enkelvoudige koolhydraten, tweevoudige koolhydraten en meervoudige koolhydraten.

Enkelvoudige suikers zijn simpelweg losse suikermoleculen. De keten bestaat uit slechts één suikerdeeltje. De wetenschappelijke naam voor enkelvoudige suikers is ‘monosaccharidgen’.

Tweevoudige suikers zijn twee suikermoleculen aan elkaar gekoppeld. Zowel enkelvoudige- als tweevoudige koolhydraten hebben een zoete smaak en worden snel verteerd in het lichaam. Deze koolhydraten zijn slechte koolhydraten doordat zij snel worden verteerd en dus vaak worden omgezet in vet. De wetenschappelijke naam voor tweevoudige suikers is ‘disacchariden’.

Meervoudige koolhydraten daarentegen, zijn meer complexe moleculen. Deze koolhydraten hebben geen zoete smaak en zijn niet oplosbaar. Zij worden in het lichaam langzaam verteerd en de energie wordt gedurende de dag langzaam vrijgegeven. Hierdoor ontstaat snel na de consumptie geen overmaat aan energie en de koolhydraten worden dus niet opgeslagen als vet. Om deze reden worden meervoudige koolhydraten gezien als goede koolhydraten. Bovendien zorgen meervoudige koolhydraten langer voor een verzadigd gevoel door de langzame vertering. Ook dit is gunstig bij een dieet doordat je minder snel weer trek krijgt en de behoefte aan slechte koolhydraten minder wordt. De wetenschappelijke naam voor meervoudige koolhydraten is ‘polysacchariden’.

Kortom, enkelvoudige en tweevoudige suikers dien je tijdens een koolhydraatarm dieet ten alle tijden te vermijden. Meervoudige koolhydraten daarentegen zijn goed voor het lichaam. Zij geven het lichaam energie en zorgen voor een verzadigd gevoel.

Koolhydraatarm eten

Tijdens een koolhydraatarm dieet is het belangrijk om zelf je maaltijden te bereiden. Hierdoor weet je zeker wat je binnenkrijgt en dat je je aan de regels van het dieet houdt. Hierbij moet je natuurlijk wel verstand hebben van wat je eet.

Koolhydraten, en dan vooral slechte koolhydraten, zijn aanwezig in frisdrank, koek en snoep. Maar ook in producten zoals pasta, brood en rijst zijn veel koolhydraten aanwezig. In producten zoals vis, vlees en groenten en fruit zijn weinig koolhydraten aanwezig. Daarom passen deze producten goed in een koolhydraatarm dieet.

Om je te helpen om koolhydraatarme maaltijden te bereiden worden enkele voorbeelden gegeven van koolhydraatarm eten:

 • Groente bevat weinig koolhydraten en vet, maar bevatten wel veel vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen. Wanneer je groente gaat bereiden, let er dan op dat je deze niet bakt in veel olie of boter. Olie of boter voegt namelijk vet toe aan de groente waardoor het aantal calorieën van het product verhoogd wordt. De koolhydraten die in groente aanwezig zijn, zijn vezels. Vezels zijn meervoudige koolhydraten en zijn goed voor de stofwisseling.
 • Fruit: Net zoals groente bevat fruit veel vezels. Fruit bevat echter wel suikers (fruitsuiker) wat natuurlijk minder goed is voor het lichaam. Door de aanwezigheid van vezels worden deze suikers wel langzaam opgenomen in het lichaam. De hoeveelheid suikers in fruit heeft het lichaam nodig, maar teveel suiker is natuurlijk niet gezond. Hou je daarom aan een maximum van 2 stuks fruit per dag.
 • Kip/kalkoen. Deze soorten gevogelte bevatten veel eiwitten en weinig koolhydraten. Bovendien ligt de prijs niet erg hoog, waardoor dit een gunstig product is voor iedereen. Zorg er wel voor dat je het in zo min mogelijk olie en boter bakt en haal het vel eraf.
 • Vis: De meeste soorten vis kan je goed eten binnen een koolhydraatarm dieet. Populaire vissoorten binnen zo’n dieet zijn tonijn, zalm en kabeljauw. Tonijn en zalm bevatten veel eiwitten en goede vetzuren. Daarnaast bevatten de vissoorten ook grote hoeveelheden gezonde vitamines. De vissoorten zijn makkelijk te bereiden door ze bijvoorbeeld te braden in de pan of in de oven te bakken.
 • Magere zuivelproducten & eieren: Bij een koolhydraatarm dieet moet je natuurlijk producten vermijden zoals volle melk- en yoghurtproducten. Maar er zijn genoeg zuivelproducten die perfect passen in een koolhydraatarm dieet. Zo zijn magere kwark en eieren erg goed om te eten. Eieren bevatten veel eiwitten die het lichaam gemakkelijk kan opnemen en bevatten weinig koolhydraten. Magere kwark bevat alleen maar gezonde vetten en veel eiwitten. Hierdoor krijgt het lichaam energie zonder koolhydraten binnen te krijgen.
 • Koolhydraatarme drankjes: Het is belangrijk om tijdens een koolhydraatarm dieet suikerrijke drankjes te vermijden. Zo is frisdrank en koffie of thee met suiker niet toegestaan. Tijdens een dieet kan je natuurlijk onbeperkt water drinken, maar dit wordt na verloop van tijd wel een beetje saai. Je kan gemakkelijk thee en koffie drinken tijdens zo’n dieet wanneer je hier geen suiker en melk aan toevoegt.

Koolhydraatarme snacks

Veel mensen kunnen zich goed houden aan de regels voor koolhydraatarme maaltijden. Het snacken daarentegen is best lastig. Wanneer je op je werk zit of onderweg bent, wil je toch even snel iets makkelijks eten. Vaak heb je dan niet een gezonde snack bij je, en grijp je toch weer snel naar een koekje. Wanneer je je hier op voorbereid, kan je gezond en verantwoord snacken. Enkele koolhydraatarme snacks zijn:

 • Nootjes zijn makkelijk mee te nemen en zijn rijk aan gezonde vetten.
 • Denk hierbij aan snacktomaatjes of snackkomkommers. Deze groentes zijn makkelijk mee te nemen en bedoeld om te snacken. Wanneer je liever andere groenten eet kan je deze thuis alvast snijden en in een bakje meenemen. Bijvoorbeeld reepjes paprika of stukjes bleekselderij.
 • Een bakje kwark kan je simpelweg als losse kwark eten. Maar je kan ook bijvoorbeeld fruit of zaden toevoegen om het wat minder saai te maken.
 • Pure chocolade. Hoe puurder de chocola, hoe minder suiker erin zit. Bovendien bevat pure chocola veel antioxidanten die gezond zijn voor het lichaam.
 • Net zoals vis bevatten olijven veel gezonde vetten en weinig koolhydraten.

Wanneer je onderweg bent en geen snacks bij je hebt, zorg er dan voor dat je producten vermijdt die slechte koolhydraten bevatten. Kijk dus op de verpakking of er geen suikers of andere vormen van suiker in het product aanwezig zijn.

Voordelen

Een koolhydraatarm dieet zorgt niet alleen voor snel gewichtsverlies, maar brengt ook nog andere voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 wordt verkleind
 • Het cholesterol en de bloeddruk wordt verlaagd
 • Gezonde darmen
 • Je krijgt meer energie
 • Je krijgt geen last van een hongergevoel

Nadelen

Bij elk dieet kunnen er ook enkele nadelen optreden. Deze nadelen kunnen vaak makkelijk worden voorkomen. Bij een koolhydraatarm dieet zijn dit de belangrijkste nadelen:

 • Wanneer je je benodigde voedingsstoffen niet genoeg uit andere producten haalt, kan dit slecht zijn voor je gezondheid. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet en genoeg energie binnenkrijgt. Wanneer te weinig koolhydraten worden ingenomen zal het lichaam overgaan op vetverbranding. Daarbij komen zogenaamde ketonen vrij. Dat kan leiden tot een verhoogd gehalte aan ketonen in het bloed (ketose genaamd). Dat kan verschillende klachten geven.
 • Wanneer je er alleen voor staat is het soms lastig vol te houden. Door in je eentje informatie te vergaren en je aan het dieet proberen te houden kan het erg lastig zijn. Zorg ervoor dat mensen om je heen op te hoogte zijn van je dieet en zoek eventueel iemand die met je mee wil doen. Samen sta je altijd sterker en dit zal het afvallen makkelijker maken.
 • Een niet haalbaar dieet op de langere termijn. Wanneer je ineens extreem gaat afwijken van je normale gewoonten is op de lange termijn niet haalbaar. Zorg ervoor dat je nieuwe gewoonten ontwikkelt waarbij een middenweg is tussen je eetgewoonten en een koolhydraatarm dieet. Wanneer je je prettig voelt bij je koolhydraatarme eetpatroon is dit makkelijk vol te houden en zal je geen terugval krijgen in oude gewoonten.

Het ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’

Het ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’ is een programma om flink af te vallen door minder koolhydraten te eten. Dit programma is inmiddels door meer dan 13.000 mensen in Nederland gebruikt. Het succes van dit programma hangt samen met (1) de eenvoudige recepten die het bevat, en (2) de betaalbaarheid.

Kijk voor meer informatie op de website van het ‘Koolhydraatarm 50 Dagen Programma’.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 26 februari 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 26 februari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven