Fruitdieet

Bijgewerkt op 7 mei 2017

Wat is het fruitdieet?

Het fruitdieet houdt in dat je gewicht verliest door alleen maar fruit te eten. Fruit is een erg voedingsrijk product, doordat het veel vezels, vitamines en mineralen bevat. Hierbij zorgen de vezels ervoor dat je een verzadigd gevoel zal krijgen en je stofwisseling wordt gestimuleerd. Vitamines en mineralen zorgen voor een gezond lichaam, doordat vitamines een grote rol spelen bij verschillende lichaamsprocessen. Bovendien is fruit het perfecte product om gewicht te verliezen, doordat zij weinig calorieën bevatten.

Tijdens het fruitdieet krijg je erg weinig calorieën binnen en wordt daarom ook wel beschouwd als een crashdieet. Bij een crashdieet krijg je weinig calorieën binnen, waardoor je in een korte tijd veel gewicht verliest. Een crashdieet volg je gedurende een korte periode van ongeveer een week. De reden om binnen korte tijd veel gewicht te verliezen kan bijvoorbeeld zijn als voorbereiding op een operatie, maar ook om binnen korte tijd in je favoriete jurkje te passen voor een feest of om je voor te bereiden op een vakantie waarbij je vaak badkleding zal dragen.

Bij het fruitdieet is het gebruik van afslankproducten zoals poeders of pillen niet nodig.

Hoe werkt het?

Bij het fruitdieet eet je gedurende de hele dag verschillende soorten fruit. Doordat fruit vaak een lekkere zoete smaak heeft, is het dieet niet vervelend. Je hoeft geen onaangename of ongewone producten te eten.

De eerste dagen zal je lichaam moeten wennen aan de hoeveelheid voeding die het binnenkrijgt. Zo eet je normaal gesproken veel producten die rijk zijn aan koolhydraten, eiwitten en vetten. Hierdoor voel je je snel verzadigd. Wanneer je alleen maar fruit eet, zal je lichaam in het begin wat honger kunnen ervaren. In dat geval kan je hebt best elke twee uur wat fruit eten om je hongergevoel te stillen. De vezels in het fruit zorgen dan voor een verzadigd gevoel.

Het is belangrijk om tijdens het dieet enkel vers fruit te eten dat je direct opeet wanneer je het gesneden hebt. Hierdoor gaan er de minste voedingsstoffen verloren. Daarnaast is het belangrijk om elke dag twee liter water te drinken. Ook water zorgt voor een verzadig gevoel, waardoor je minder honger zal ervaren. Naast water mag je ook thee en verse vruchtensappen drinken.

Er wordt aangeraden om het dieet niet langer dan een week te volgen, aangezien je uit fruit niet alle voedingsstoffen kan halen die het lichaam nodig heeft. Na een week dien je deze voedingsstoffen weer aan te vullen.

Zorg ervoor dat je na het dieet gezond blijft eten en de hoeveelheden die je eet langzaam opbouwt. Als je na het fruitdieet nog meer gewicht wilt verliezen, kan je na een paar weken het fruitdieet nog een keer volgen.

Zuiverende werking en afvallen

Wanneer je het fruitdieet volgt, zal je binnen de korte periode van een week veel gewicht verliezen. Bovendien zorgt het dieet voor reiniging van je lichaam. Zo zorgt het fruit ervoor dat schadelijke stoffen worden afgevoerd. Maar ook doordat fruit een hoge hoeveelheid vocht bevat, zal het lichaam gereinigd worden. In combinatie met het drinken van veel water is het fruitdieet het meest reinigende dieet.

Wanneer je ook nog citroen toevoegt aan je fruitmaaltijden, zal je extra vitamine C, kalium, calcium, fosfor en ijzer binnenkrijgen. Hierdoor voorzie je je lichaam van een stuk meer voedingsstoffen. Tijdens het dieet is het belangrijk dat je fruit eet dat rijp is. Het lichaam heeft veel meer moeite met het verteren van onrijp fruit. Hierdoor kan onrijp fruit vervelende symptomen met zich meebrengen zoals buikpijn en een verstoorde stofwisseling. Ook de voedingsstoffen van het onrijpe fruit worden minder goed opgenomen, waardoor de voedingsstoffen minder nuttig zijn.

Variëren met fruit

Veel diëten zijn lastig vol te houden, doordat het eten eenzijdig is en je weinig kunt variëren. Doordat het fruitdieet slechts een week duurt en er veel verschillende soorten fruit zijn, is het fruitdieet een erg haalbaar dieet om vol te houden. Zo kan je alle soorten fruit combineren in verschillende variaties en is het toegestaan om het fruit te combineren met magere yoghurt. Hierdoor krijg je gevarieerde, lekkere en zoete maaltijden.

Wanneer je niet zo van zoet houdt, kan je kiezen voor meer zure vruchten zoals blauwe bessen, frambozen of passievrucht. Het is belangrijk om de fruitsoorten die je eet te variëren, doordat elke vrucht een andere voedingswaarde heeft.

Aandachtspunten

Om optimaal resultaat te verkrijgen, wordt aangeraden om tijdens het dieet op de volgende punten te letten:

 • Vermijd hoge hoeveelheden van bepaalde soorten fruit. Denk hierbij aan bananen, druiven of avocado’s. Deze fruitsoorten bevatten hoge hoeveelheden vet. Het gaat hier wel om de gezonde vetten, maar ook dit soort vet wil je niet te veel binnenkrijgen. Elk soort vet dat je eet levert calorieën en tijdens het dieet wil je je calorie-inname zoveel mogelijk beperken. Wanneer je hoge hoeveelheden van deze vruchten eet zal je binnen een week minder gewicht verliezen.
 • Zorg ervoor dat je genoeg eet. Hierbij is het belangrijk om erop te letten dat je regelmatig eet en de goede hoeveelheden. Alleen op deze manier krijg je genoeg voedingsstoffen binnen uit het fruit. Je eet tijdens het fruitdieet al zo weinig calorieën dat het overslaan van een fruitmaaltijd voor tekorten aan voedingstoffen kan zorgen.
 • Eet alleen rijpe vruchten. Zoals al eerder genoemd werd, worden onrijpe vruchten moeilijker verteerd en kan dit problemen opleveren voor het lichaam. Bovendien zijn rijpe vruchten vaak lekkerder en zal dit ook voor jezelf prettiger zijn.
 • Vermijd het eten van eiwitten. Eiwitten zorgen voor een moeizamere vertering, wat de stofwisseling vertraagd. Hierdoor wordt je vet minder snel verbrand en zal je minder gewicht verliezen.
 • Let op alles wat je eet en drinkt en dan voornamelijk tussendoortjes. Tussen maaltijden door willen mensen vaak iets eten wat verzadigd en makkelijk is. Wanneer je alleen fruit mag eten, kan dit iets meer moeite kosten. Je kan natuurlijk gemakkelijk een appel eten tussendoor, maar het schillen en klaarmaken van andere vruchten kan wat meer tijd kosten. Bedenk van tevoren goed wat je die dag gaat eten, zodat je hierop voorbereid bent. Daarnaast is het drinken van twee liter water net zo belangrijk.
 • Let erop dat je niet te veel fruit eet die veel calorieën bevatten. Zo kan je beter kiezen voor fruitsoorten die minder energie leveren. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid calorieën die fruit bevatten, zijn de meest gegeten fruitsoorten weergegeven in de tabel met het bijbehorende aantal calorieën per honderd gram.
Fruitsoort Aantal calorieën (per 100 gram)
Appel 50
Banaan 90
Druiven 65
Peer 55
Kiwi 50
Ananas 50
Sinaasappel 45
Aardbei 30
Framboos 30
Meloen 40
Mango 60
Kersen 50
Avocado 160
Granaatappel 80
Passievrucht 100


Voordelen

Net zoals elk dieet, heeft ook het fruitdieet voor- en nadelen. De voordelen van het fruitdieet zijn:

 • Je mag zoveel fruit eten als je wilt, waardoor je geen hongergevoel hoeft te krijgen. Doordat fruit weinig calorieën bevatten, mag je onbeperkt fruit eten. Kies wel voor de fruitsoorten die weinig calorieën leveren. Als je bijvoorbeeld alleen maar bananen eet, zal je calorie-inname een stuk hoger zijn dan wanneer je appels en aardbeien eet.
 • Fruit bevat veel voedingsstoffen, waardoor het een gezond dieet is. Je krijgt veel vezels, vitamines en mineralen binnen. Toch wordt aangeraden om het dieet niet langer dan een week te volgen, aangezien fruit weinig andere voedingsstoffen zoals eiwitten en vetten bevat.
 • Je verliest binnen een korte tijd veel gewicht. Het dieet is dus ideaal in situaties waarbij een snelle gewichtsafname is gewenst. Om blijvend gewicht te verliezen is het fruitdieet niet optimaal.
 • Door de 2-1-2-methode te gebruiken, kan je het fruitdieet langer volhouden en zal je geen tekorten veroorzaken. Hoe de 2-1-2-methode in zijn werk gaat, wordt verderop uitgelegd.

Nadelen

Het fruitdieet is een crashdieet wat zorgt voor een snelle gewichtsafname. Maar dit heeft ook enkele nadelen, namelijk:

 • Het dieet is nogal eenzijdig, doordat je alleen maar fruit eet. Hierdoor zal je andere voedingsstoffen te kort komen. Na een week het dieet gevolgd te hebben, moet je geleidelijk weer deze tekorten aanvullen. Wanneer je direct weer normaal gaat eten, zal er weer snel gewicht bijkomen.
 • In eerste instantie zal het gewichtsverlies tot stand komen, doordat je lichaam gereinigd wordt en je veel vocht verliest. Hierdoor treedt snelle gewichtsafname op, maar komt dit niet door de verbranding van overtollig vet. De afname van vet zal een stuk langzamer verlopen. Hiervoor is een langdurig dieet nodig.
 • Het dieet is lastig vol te houden wanneer je erg houdt van hartige producten. Bijna alle fruitsoorten zijn zoet, waardoor het dieet als onaangenaam beschouwd kan worden als je geen zoetekauw bent.

De 2-1-2-methode

Over het algemeen eet je bij het fruitdieet gedurende de hele week alleen maar fruit. Sommige mensen vinden dit lastig, doordat zij niet zo van zoete producten houden. Maar tijdens het fruitdieet mis je ook enkele essentiële voedingsstoffen. Om deze reden mag je het dieet ook maar een week volgen. Om dit probleem op te lossen is er een variatie bedacht op het fruitdieet, namelijk de 2-1-2-methode.

Bij de 2-1-2-methode eet je twee dagen alleen maar fruit, waarna je een dag gewoon voedsel mag eten. Vervolgens eet je weer twee dagen fruit en weer een dag normaal eten. Hierdoor krijg je genoeg voedingsstoffen binnen en kan je het dieet veel langer volhouden. Zo kan je door middel van de 2-1-2-methode het fruitdieet wel drie weken volhouden. Wel is het tijdens de dag van normaal eten belangrijk dat je erop let dat je gezond eet. Het is niet de bedoeling dat je tijdens deze dag chips, snoep en fastfood gaat eten. Zorg er op de tussendag voor dat producten eet die rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten zodat je genoeg energie hebt voor de komende dagen.

Na het fruitdieet

Wanneer je stopt met het dieet is het belangrijk om geleidelijk weer normaal te gaan eten. Binnen een week zal je weer normaal eten. Wanneer je teruggaat naar je normale eetpatroon kan je er natuurlijk voor kiezen om het fruitdieet toe te passen. Zo kan je vaker maaltijden of tussendoortjes vervangen voor fruit of eens in de zoveel tijd een dag inplannen waarop je alleen maar fruit eet. Zo kan eens in de week of eens in de maand al een positieve invloed hebben op je lichaam.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 mei 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 7 mei 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven