Elementair dieet

Bijgewerkt op 24 januari 2017

Wat is een elementair dieet?

Het elementaire dieet is een dieet dat bestaat uit voedsel in vloeibare vorm waarin alle nodige voedingsstoffen aanwezig zijn. Bij het dieet wordt gebruik gemaakt van voorverteerde voedingsstoffen. Dit betekent dat de voedingsstoffen in het lichaam niet meer afgebroken hoeven te worden. Hierdoor worden de voedingsstoffen gelijk in het lichaam opgenomen. Zo bevat het dieet geen volledige koolhydraten, eiwitten en vetten. In plaats daarvan bevat het losse aminozuren. Een eiwit wordt opgebouwd uit aminozuren en wordt normaal gesproken ook in het lichaam afgebroken tot aminozuren. De koolhydraten zijn aanwezig in de vorm van enkelvoudige koolhydraten zoals glucose. Ook de vetten zijn al afgebroken en komen voor als middellange ketens van vet in plaats van volledige vetdeeltjes.

Hoe wordt het gegeten?

Een elementair dieet wordt vaak geleverd in pakketten die bestaan uit poeders. Deze poeders dienen opgelost te worden in water. De oplossing moet de dikte krijgen van flesvoeding voor baby’s. Er zijn verschillende leveranciers van deze producten. Volg de instructies hoe het product opgelost dient te worden. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking. Eventueel navragen bij de producent of leverancier.

elementair dieet

Normaal gesproken wordt het product opgelost en water en gewoon opgedronken. In sommige gevallen is iemand niet in staat om het product zelf binnen te krijgen. In zo’n geval wordt gebruikt gemaakt van een sonde of een infuus. Hierbij wordt de voeding via een slangetje het lichaam binnen gebracht. Op deze manier krijgt iemand toch al de voedingsstoffen binnen die het lichaam nodig heeft.

Voor wie is het dieet bedoeld?

Het elementaire dieet wordt voornamelijk voorgeschreven aan mensen met ernstige maag- en darmaandoeningen. Een voorbeeld van zo’n aandoening is de ziekte van Crohn. Bij deze ziekte is er een ontsteking aanwezig in de darmen. Hierdoor krijg je voornamelijk last van buikpijn, moeheid en diarree. De darmen zijn niet meer in staat om de voeding die binnenkomt te verwerken en op te nemen in het lichaam. Door bij deze ziekte over te stappen op een elementair dieet worden de klachten verholpen en kunnen de darmen zich herstellen. Doordat de voedingsstoffen in het elementair dieet al verteerd zijn, worden deze rechtstreeks in het lichaam opgenomen. Hierdoor worden de darmen minder belast en worden wel alle nodige voedingsstoffen in het lichaam opgenomen. Aan het dieet worden geen eiwitten toegevoegd, omdat deze in de darmen vaak zorgen voor allergische reacties.

Wennen aan een andere manier van eten

Het elementair dieet is niet een dieet waar je makkelijk mee begint. Zo moet je niet alleen je voeding aanpassen, maar ook je manier van denken over eten. Eten wordt vaak gezien als sociale gelegenheid of als beloning voor goed werk. Tijdens het elementaire dieet is hier geen ruimte voor.
Bij het dieet speelt eten geen leidende rol meer in je leven. Je drinkt tijdens het dieet de vloeibare oplossingen om je darmen te laten herstellen en genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Het gaat er niet alleen om dat je lichaam went aan het dieet. Het is ook van belang dat je instelling ten opzichte van eten wordt aangepast. Het belangrijkste is dat je je bedenkt hoe veel energieker en lekkerder je je voelt sinds je met het dieet begonnen bent. Hierbij heb je geen last meer van je darmen en kan je weer genieten van andere dingen. Leg bij sociale interacties de focus op iets anders dan eten. Denk aan een leuk uitstapje met activiteiten in plaats van een afspraak gefocust op eten.

Hoe effectief is het?

Doordat het elementair dieet een nieuwe manier is van de genezing van darmproblemen, is er nog niet extreem veel informatie over beschikbaar. Wel is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het elementaire dieet binnen een testgroep van mensen met bacteriële overgroei in de dunne darm. Deze aandoening wordt in het engels Small Intestinal Bacterial Overgrowth genoemd, of kortweg SIBO. Bij patiënten met SIBO zijn er teveel bacteriën aanwezig in de darmen waardoor voedingsstoffen niet meer goed verwerkt en opgenomen worden. Deze personen volgden twee weken het elementaire dieet. Aan het eind van deze periode is gebleken dat tijdens deze twee weken 80% van de groep was genezen. Nog een week later was 85% van de groep genezen van SIBO. Dit toont aan dat het dieet erg effectief is bij darmaandoeningen en kan zorgen voor genezing van de darmen.

Voordelen elementair dieet

Alle diëten hebben zo hun plus- en minpunten. Zo ook het elementaire dieet. Enkele voordelen van het dieet zijn:

  • Je maag en darmen krijgen de tijd om te herstellen in periode van ziekte. Ook bij een infectie kan het dieet van pas komen. Het dieet neemt druk af van de darmen waardoor het kan genezen. Zo kunnen de darmen herstellen tot in hun originele staat.
  • In vergelijking tot andere behandelingen en diëten duurt het elementaire dieet vrij kort. Zo kunnen de darmen zich in veel gevallen binnen 2 a 3 weken herstellen.
  • Tijdens het dieet loopt het lichaam geen risico om tekorten te krijgen. Bij veel diëten worden bepaalde voedingsstoffen zoals koolhydraten en vetten uitgesloten. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Bij het elementaire dieet is het juist belangrijk dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt.
  • Wanneer je de gevolgen van het dieet ervaart, is het niet moeilijk om het dieet vol te houden. Zo ervaar je al snel dat je darmen rustiger worden en dat je meer energie krijgt. Hierdoor voel je je snel beter en wil je dit graag zo houden.

Nadelen elementair dieet

Naast de voordelen zijn er ook een paar nadelen. Wanneer je gemotiveerd bent om te genezen en je goed te voelen is het niet moeilijk om te leren leven met de enkele nadelen. De volgende nadelen kunnen worden ervaren tijdens het dieet:

  • Het verliezen van gewicht of spiermassa. Het dieet bevat alle nodige voedingsstoffen, maar weinig extra’s. Daardoor kan gewichts- of spierverlies optreden. Sommigen kunnen dit als positief ervaren en anderen zien dit als iets negatiefs.
  • Je kan last krijgen van een misselijk gevoel. Dit kan komen doordat alle koolhydraten aanwezig zijn in suikervorm. Door het hoge suikergehalte kan je last krijgen van wat misselijkheid. Mensen met suikerziekte moeten oppassen met het dieet, aangezien het invloed heeft op de suikerspiegel.
  • De smaak van de voeding is erg flauw. Doordat de vloeibare voeding niet lekker is, zijn mensen geneigd om eerder te stoppen.

Normaal eten hervatten

Wanneer je je normale eetpatroon kunt hervatten verschilt per persoon. In de meeste gevallen zijn je maag- en darmen hersteld binnen enkele weken. Het herstel hangt af van de soort aandoening en de ernst ervan. Stel samen met een arts vast wat in jouw geval het beste werkt. De arts kan beoordelen hoe ernstig de aandoening is. Ook kan gedurende het dieet worden gekeken wanneer je darmen hersteld zijn. Naar aanleiding van de conditie van de darmen kan een arts vaststellen wanneer de spijsvertering is hersteld. Hierna is het belangrijk om geleidelijk over te gaan naar normaal eten. Daarnaast is het wenselijk om nog steeds gebruik te maken van makkelijk verteerbaar voedsel. Zo wordt het risico op een herhaling van de maag- of darmaandoening kleiner.

Engelse vertaling

elemental diet


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 24 januari 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 24 januari 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven