EGA dieet

Bijgewerkt op 7 mei 2017

Wat is het EGA dieet?

Het EGA dieet is een Nederlands dieet dat simpelweg bestaat uit drie gezonde maaltijden per dag. De afkorting EGA staat voor “Eerste Goudse Afvalclub”. Het dieet is gebaseerd op Hollandse producten en recepten, waarbij je gewoon vlees, groenten, aardappelen en brood mag eten. De bedenkster van het dieet is Annie Disseldorp die het dieet ontwikkelde wanneer zij zelf graag wilde afvallen. Door per dag drie keer een gezonde maaltijd te eten zal je gegarandeerd gewicht verliezen. Hierbij is het dieet erg succesvol doordat je persoonlijk begeleid wordt. Bij het dieet staat natuurlijk centraal dat je gewicht verliest, maar minstens zo belangrijk is het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Doordat het dieet zo succesvol is, is het mogelijk om de cursus op zo’n zevenhonderd plekken in Nederland te volgen.

Hoe werkt het?

Het dieet is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar ontwikkeld door middel van persoonlijke ervaring. Zo is de bedenkster het dieet gestart wanneer zij last had van overgewicht. Door middel van het dieet is Annie Disseldorp al meer dan vijftig kilo afgevallen. Dit is natuurlijk een bewijs dat het dieet werkt. Tegenwoordig werkt zij niet alleen meer, maar heeft zij een hoop consulenten die zorgen voor begeleiding van het dieet.

De basis van het dieet draait om drie gezonde maaltijden op een dag. Hierbij is het begrip “gezond” nogal vaag, want wat is nou gezond en wat niet? Hiervoor is er bij het dieet een eetwijzer opgesteld. Hierin staan producten die je kan gebruiken om een maaltijd samen te stellen. Hierbij staat ook aangegeven welke hoeveelheid je van een product mag gebruiken. Daarnaast heeft Annie Disseldorp enkele boeken uitgebracht waarin recepten te vinden zijn voor tijdens het EGA dieet, maar ook informatie over gezonde voeding en hoe je gezonde keuzes kan maken. Het nieuwste boek is “Appeltje-Eitje”. Dit boek is opgedeeld in drie delen, namelijk het eerste deel waar menu’s en recepten in staan met daarbij keuzelijsten van verschillende producten. In het tweede deel wordt informatie gegeven hoe je op je ideale gewicht kan blijven en in het laatste deel wordt weergegeven hoeveel calorieën er in een product zitten. Daarnaast is er ook een receptenboek verkrijgbaar waar zowel Nederlandse, als buitenlandse gerechten in staan die bij het EGA dieet passen. Ook staan hier vegetarische recepten in.

Wanneer je begint aan het dieet betaal je tien euro om je in te schrijven. Vervolgens betaal je elke week zeven euro om de cursus te volgen. Doordat je voor dit dieet cursusgeld moet betalen, kan dit mensen afschrikken. De meeste diëten start je zelf zonder hiervoor iets te hoeven betalen. Het grote voordeel van de betaalde cursus is dat je wordt begeleid, waardoor je het dieet beter vol kan houden meer kennis krijgt van het dieet en alles daar omheen. Zo wordt er een consulent aan jou gekoppeld die samen met jou geschikte menu’s gaat samenstellen. Hierbij wordt gelet op de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten die jouw lichaam nodig heeft. Doordat er geen voedingsstoffen vermeden worden tijdens dit dieet, zal je na het stoppen van het dieet geen jojo-effect optreden. Bij een jojo-effect zal je na het stoppen met een dieet snel in gewicht weer toenemen. Dit doordat je lichaam niet meer gewend is aan de voedingsstoffen en alles zal gaan opslaan als reserve. Daarnaast zijn er geen extra hulpmiddelen nodig om gewicht te verliezen, zoals poeders, pillen of shakes.

Tijdens het dieet zal je je houden aan de menu’s die door de consulent zijn samengesteld. Elke week ga je ter controle naar de consulent om de voortgang te bekijken. Totdat je streefgewicht behaald is, bezoek je de consulent. Daarna ga je nog vier keer wekelijks langs en kan je besluiten om eens in de maand langs te gaan. Hiermee kan je je voortgang en gewicht controleren om je ideale gewicht te behouden.

Beginnen met het dieet

Je kan het dieet het best starten door je in te schrijven voor de cursus. Ook kan je een boek van Annie Disseldorp kopen, maar zelf het dieet beginnen is minder effectief. Het EGA dieet is juist zo succesvol doordat je persoonlijk begeleid wordt. Wanneer je je inschrijft bij een EGA centrum zullen zij je verder op weg helpen. Zo ontvang je de eetwijzer, stelt de consulent de ideale menu’s samen en wordt je tussentijds gecontroleerd. Hiermee wordt je levensstijl en gewichtsverlies goed in de gaten gehouden om je doel te bereiken. Gedurende het dieet zal je bezoeken brengen aan de consulent om je te begeleiden. Na het dieet kan je bij de consulent blijven komen om een terugval te voorkomen.

Aandachtspunten

Het fijne aan het EGA dieet is dat je geen voedingsstoffen hoeft te vermijden en dat je normaal mag eten. Wel is het belangrijk om gezonde, uitgebalanceerde maaltijden te eten. Hierdoor krijgt je lichaam alle nodige voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnen. Bovendien mag je niet alle producten op bepaalde momenten eten. Wanneer je een verkeerd product op een verkeerd tijdstip eet, kan dit je spijsvertering verstoren. Zo wordt kaas eten in de avond afgeraden. Verder zijn er bij het dieet geen belangrijke aandachtspunten, behalve dat het dieet niet succesvol zal zijn wanneer je niet gemotiveerd bent. Dit geldt voor alle diëten. Tijdens het EGA dieet wordt je begeleid en hoef je het niet in je eentje te doorstaan, maar je eigen motivatie blijft het belangrijkst. Voor een dieet is ook veel zelfdiscipline nodig. Zonder motivatie en zelfdiscipline zal je niet je doel bereiken.

Voordelen

De voordelen van het EGA dieet zijn:

 • Je hoeft niet bepaalde voedingsstoffen te vermijden.
 • Je hebt geen last van een hongergevoel tussen de maaltijden door, waardoor tussendoortjes niet nodig zijn.
 • De persoonlijke begeleiding zorgt voor motivatie en vergroot de kans op succes.
 • De consulent helpt je aan je dieet te houden en vergroot je kennis van gezonde voeding.
 • Het dieet is effectief op de lange termijn.
 • Het dieet wordt door artsen aangeraden.
 • Je ontwikkelt een gezonde levensstijl.
 • Groot gewichtsverlies binnen een korte tijd.
 • Het dieet is makkelijk vol te houden door de vele verschillende producten die je mag eten.
 • Het dieet kost niet veel geld. Er zijn geen bijzondere producten voor nodig.
 • Je krijgt steun van andere mensen die ook de EGA cursus volgen.
 • Gebruik van afvalmiddelen zoals poeder of pillen is niet nodig.
 • Het dieet kan ook gebruikt worden om gewicht aan te komen.

Nadelen

Naast de vele voordelen, heeft het dieet ook enkele nadelen. Namelijk:

 • Het dieet is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
 • Net zoals bij elk dieet is er veel zelfdiscipline vereist. Wanneer je de consulent een tijdje niet ziet en je doel niet duidelijk voor ogen hebt, kan je weleens terugvallen in oude gewoontes.
 • Je levensstijl moet in zijn geheel aangepast worden. Wat voor mensen erg lastig kan zijn, aangezien iedereen leeft volgens gewoontes.
 • Het dieet is niet erg duur, maar kost wel wat geld. Zo moet de cursus worden betaald en moet je veel verse producten eten.
 • Je mag in principe alle voedingsstoffen eten, maar hier zitten wel regels aan. Zo mag je maar bepaalde hoeveelheden en moeten de verhoudingen van voedingsstoffen uitgebalanceerd zijn.
 • De bereiding van je eten kan wat langer duren, doordat het recepten zijn die je niet dagelijks maakt.

Het EGA dieet voor gewichtstoename

Zoals al bij de voordelen van het dieet werd genoemd, is het EGA dieet ook geschikt om je gewicht toe te laten nemen. Bij mensen die ondervoed zijn of simpelweg te dun zijn, kan het EGA dieet erg goed zijn. Doordat het dieet is gebaseerd op gezonde producten die alle voedingsstoffen bevatten die het lichaam nodig heeft, is dit zowel geschikt om overgewicht te laten afnemen, als om ondergewicht te laten toenemen. Zo werkt het dieet positief in twee richtingen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 7 mei 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 7 mei 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven