Diëten

Bijgewerkt op 22 juni 2020

Welke diëten zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende diëten. Daarom beperken we ons hier tot een overzicht van de meeste effectieve diëten.

De meest effectieve diëten

Het is moeilijk om een dieet te vinden dat bij je past en wat vol te houden is. Bij veel diëten krijg je last van aan blijvend hongergevoel, doordat je niet genoeg verzadigende voeding binnenkrijgt.

Om te helpen bij de keuze voor een bepaald dieet, wordt een overzicht gegeven van de beste diëten. Bij elk dieet vind je een beknopt overzicht wat het dieet inhoudt.

diëten
diëten

Proday

Bij het Proday dieet eet je producten afkomstig van Proday. Deze en zijn gebaseerd op een eiwitrijk dieet. Tijdens het afvallen eet je 5-6 keer per dag, waardoor je niet snel een hongergevoel krijgt.

Het dieet van Proday bestaat uit 4 fasen. De duur van de fasen van het Proday dieet hangt af van de hoeveelheid overgewicht. In de eerste fase verlies je 50% van het overgewicht, in de tweede fase 30%, in de derde fase 15% en in de laatste fase de overige 5%.

Door middel van een BMI berekening kan beoordeeld worden hoeveel het overgewicht is. De duur is dus afhankelijk van de hoeveelheid overgewicht en hoe snel deze afneemt.

In de eerste fase verlies je gemiddeld zo’n 2 kilogram per week, waarbij je de helft van je overgewicht kwijt raakt. In deze fase consumeer je alleen maar eiwitrijke producten van Proday.

In de tweede fase raak je nog eens 30% van het overgewicht kwijt, maar worden eiwitrijke avondmaaltijden van Proday vervangen door een gewone maaltijd.

In de derde fase van het Proday dieet wordt gefocust op de opbouw van een gezond voedingspatroon. Hierbij mogen weer koolhydraten en suikersvoedingsmiddelen gegeten worden die koolhydraten en suikers bevatten, zoals brood.

Na de overgangsfase kom je in fase vier, waarbij je weer gewone maaltijden gaat eten en alleen tussendoor nog gebruik maakt van Prodays eiwitrijke snacks.

GiShake

Ook het GiShake dieet is gebaseerd op het consumeren van eiwitten. Tijdens dit dieet drink je twee eiwitrijke GiShakes per dag en eet je een gewone avondmaaltijd. Bij het dieet worden verschillende soorten koolhydraten onderscheiden, waardoor de inname van koolhydraten niet geminimaliseerd wordt. Wel moet opgelet worden of het snelle- of langzame suikers zijn, aangezien snelle suikers vaak worden omgezet in vet. Je mag tussendoor snacks eten, zolang je let op de soorten koolhydraten die aanwezig zijn. Het dieet is makkelijk vol te houden, doordat je genoeg verzadigende voedingsstoffen binnenkrijgt.

South Beach

Bij het South Beach dieet gaat het niet om lage koolhydraat- en vetinname, maar om het onderscheid te maken in goede en slechte vetten en koolhydraten. De koolhydraten in bewerkte producten zijn slecht en worden vaak opgeslagen als vet. Door het bewerken van producten gaan de gunstige voedingsstoffen zoals vezels verloren, waardoor er slechts een nutteloos calorierijk product overblijft. Door vezelrijke producten te kiezen, worden de koolhydraten langzaam verteerd en komt de energie langzaam vrij. Hierdoor blijft de suikerspiegel stabiel, krijg je minder snel een hongergevoel en worden de koolhydraten niet omgezet in vet. Dierlijk vet is slecht voor het lichaam en binnen het dieet wordt je beperkt tot het eten van magere vleessoorten en vis. Het dieet bestaat uit drie fasen, waarbij je in de eerste fase geen zetmeelproducten en fruit mag consumeren. Dit is de zwaarste fase. In de tweede fase mag je weer sommige fruitsoorten en volkoren producten eten. In deze fase moet het besef komen wat wel en niet gezond is. De derde fase blijft voor de rest van je leven. Je blijft opletten wat goede vette en koolhydraten zijn en houdt zo je gezonde gewicht in stand.

Atkins

Atkins levert dieetproducten gebaseerd op een lage koolhydraatinname, aangezien ze bij Atkins van mening zijn dat overgewicht wordt veroorzaakt door koolhydraten. Atkins heeft verschillende kookboeken waar koolhydraatarme recepten in staan om te helpen met afvallen. Tijdens een Atkins dieet mag je geen koolhydraatrijke producten eten zoals veel brood, pasta, aardappelen, snoep en frisdrank. Wel mogen bijvoorbeeld volkoren producten, groenten, noten, eieren, vlees, vis en yoghurt gegeten worden. Tijdens het Atkins dieet krijg je geen honger, kan je eten wanneer je wilt en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel door de lage inname van koolhydraten.

EGA methode

Bij de E.G.A. methode wordt niet alleen gefocust op afvallen, maar ook de bewustwording van wat je eet en wat gezond is. Hierdoor hoef je niet je hele eetpatroon om te gooien, het gaat om de balans van verschillende voedingsmiddelen. Voor dit dieet zijn geen pilletjes, poedertjes, drankjes of speciale recepten nodig. Door bij EGA een cursus te volgen, krijg je inzicht in gebalanceerde en gezonde maaltijd. Hierdoor val je geleidelijk af en kan je dit dieet de rest van je leven volhouden.

Cambridge

Bij het Cambridge dieet gaat het niet om calorieën tellen. Je maaltijden worden simpelweg vervangen door soepen en drankjes die weinig calorieën bevatten. Het Cambridge dieet is alleen mogelijk in samenwerking met een Cambridge consulent om je te begeleiden. De dieetsoepen en –dranken bevatten circa 150 kcal. Wanneer u je genoeg gewicht verloren heeft, kunt ukun je stoppen met het dieet. Het is wel belangrijk om dit gezonde gewicht te behouden, daarom is er het Cambridge overgangsprogramma. Tijdens dit programma wordt geleidelijk overgegaan van het Cambridge dieet naar een normaal eetpatroon. Daarnaast geeft Cambridge verschillende adviezen om de rest van je leven op je streefgewicht te blijven.

Koolsoepdieet

Tijdens het koolsoepdieet consumeer je veel vezels en weinig vet. Dit dieet mag slechts zeven dagen gevolgd worden, aangezien je lichaam anders te lang energiebronnen mist. Met het koolsoepdieet kan je in een week circa 5 kilogram afvallen. Voor het koolsoepdieet is een weekschema opgesteld met de producten die je per dag mag eten. Je mag elke dag zoveel koolsoep eten als je wilt en daarnaast soms wat fruit of groenten en later in het proces wat vlees of rijst. Daarnaast mag je absoluut geen frisdrank, alcohol of brood. Wel mag je water, koffie, thee, fruitsap (ongezoet) en magere melk drinken. Dit dieet is gebaseerd op in een korte periode veel gewicht verliezen en kan dus niet langdurig gevolgd worden.

Montignac methode

Bij de Montignac methode wordt gefocust op een gezond lichaamsgewicht, het verbeteren van je conditie, het beschermen van hart- en bloedvaten en het samenkomen van goede voedingsstoffen en lekker eten. Het dieet gaat uit van verschillende principes zoals het eten van veel eiwitten, het eten van goede koolhydraten, het eten van vezelrijke producten, het eten van goede vetten, het eten van veel vitamines en mineralen en het belang van lichaamsbeweging. Tijdens de eerste fase van het dieet worden koolhydraten en vetten gescheiden, waardoor je gewicht verliest. Een maaltijd met vet is bijvoorbeeld vlees met groenten. Een koolhydraatrijke maaltijd is bijvoorbeeld volkorenbrood of volkorenpasta en wat (magere) yoghurt. In de tweede fase is het belangrijk om een gezond voedingspatroon te generen en te behouden voor de rest van je leven. Alleen op deze manier behoud je je streefgewicht en val je niet terug in ongezonde gewoontes.

Nononsense

Bij het Nononsense dieet gaat het om de verbranding van calorieën. Je stofwisseling raakt aangetast en wordt langzaam wanneer je heel veel eet of te weinig eet. Het lichaam heeft regelmatig wat eten nodig om te verbranden om actief te blijven en zal geen vet opslaan aangezien de toevoer van voedsel constant is. Door het Nononsense dieet wordt de spijsvertering met 30% versnelt, waardoor minder vet opgeslagen wordt. Wanneer je lichaam gewend is aan de constante toevoer van voedsel kan je in principe de hele dag door blijven eten. Bij een Nononsense dieet eet je circa 8 keer per dag, tot zo’n 2 uur voordat je naar bed gaat. Wel is het belangrijk om ervoor de zorgen dat alles wat je eet suikervrij en vetarm is. Een verhouding van 55% koolhydraten, 25% eiwit en 20% vet is optimaal en zorgt voor gewichtsafname. Wanneer je je streefgewicht behaald hebt, kan je deze producten vervangen door andere gezonde producten die niet per definitie compleet vetarm of suikervrij zijn. Het is belangrijk om de rest van je leven je stofwisseling op gang te houden, zodat je stofwisseling niet lui wordt en je gewoon door kan blijven eten.

Streep je slank

Het streep je slank dieet is opgezet door de Margriet en streeft er naar om een normaal voedingspatroon te behouden. Het gaat om de beheersing van je gewicht door middel van een bepaalde structuur. Het dieet is gebaseerd op zes groepen voedingsmiddelen waarvan je een bepaalde hoeveelheid op een dag mag eten. Per productgroep staat een aantal vakjes en voor elk product is het aantal vakjes bepaald. In totaal zijn over de zes productgroepen 120 vakjes verdeeld. Wanneer je niet meer eet dan de aangegeven vakjes, eet je circa 1200 kcal per dag wat zorgt voor gewichtsverlies. De eerste vijf productgroepen zijn verplicht om te eten, de zesde productgroep betreft extraatjes. Wanneer je streefgewicht bereikt is, mag je je dagelijks houden aan 30 vakjes. Dan eet je per dag circa 1500 kcal en zal geen gewichtstoename plaatsvinden. Ook kan je extra vakjes verdienen en dus meer eten wanneer je activiteiten uitvoert. Zo krijg je voor 15 minuten wandelen 5 vakjes erbij en voor 20 minuten fietsen 17 vakjes erbij.

Eiwitdieet

Een eiwitdieet, oftewel proteïnedieet of eiwitrijk dieet, is een dieet waarbij je weinig koolhydraten eet en veel eiwitten en gezonde vetten. Je maaltijden zijn zo uitgebalanceerd dat je gemakkelijk kan afvallen, maar absoluut geen honger hoeft te hebben.

Lees meer hierover in het artikel over het eiwitdieet. Voor veel andere diëten zijn ook aparte webpagina’s op Simpto.nl.

Engelse vertaling

diets


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 19 november 2016
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 22 juni 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven