Biergist

Bijgewerkt op 30 april 2017

Wat is biergist?

Biergist is een restproduct wat overblijft tijdens de productie van bier. Tijdens het proces wordt bier vergist, maar blijven er na filtratie van het bier gistcellen achter. Wanneer deze gistcellen worden geperst en vervolgens gedroogd, kan dit worden verkocht als biergist.

Voorheen was het gist slechts een bijproduct van de productie en werd hier verder niks mee gedaan. Sinds men erachter is gekomen dat biergist positieve effecten heeft op de gezondheid en nog een doel kan dienen naast de productie van bier, wordt biergist verder verwerkt en verkocht.

Tegenwoordig zijn in supermarkten en drogisterijen veel supplementen te vinden die biergist bevatten. Deze supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van poeder, tabletten, capsules of als vloeistof.

biergist tabletten
biergist tabletten

Bier bevat natuurlijk alcohol, maar biergist bevat dat niet. Wanneer het gist wel alcohol zou bevatten, zou dit niet gezond zijn en niet verkrijgbaar zijn als supplement.

Welke voedingsstoffen bevat het?

Tijdens het fermentatieproces van bier worden veel gezonde voedingsstoffen geproduceerd. Denk hierbij aan gezonde koolhydraten, eiwitten en vitamines. Door de hoge voedingswaarde van biergist wordt het als supplement aangeraden om de gezondheid te verbeteren. Biergist bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Zo’n 100 gram biergist bevat wel 8 gram aan eiwitten. Eiwitten zijn in het lichaam belangrijk in het lichaam als bouwstof voor weefsels en spieren.
 • B-vitamines. Het vitamine B-complex bestaat onder andere uit de vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12. Biergist bevat grote hoeveelheden van deze vitamines die zorgen voor sterke nagels en stevig haar.
 • Zo bevat biergist verschillende aminozuren, zoals cysteïne, glutaminezuur en glycine. Deze stoffen zijn belangrijk voor elk stofwisselingsproces dat plaatsvindt in ons lichaam.
 • Vezels zijn een gezonde vorm van koolhydraten die ervoor zorgen je lichaam een verzadigd gevoel krijgt. Vezels bevorderen de stoelgang en zorgen voor gezonde darmen.
 • Vitamines en mineralen. Biergist is rijk aan vele vitamines en mineralen. Het bevat onder andere calcium, magnesium, ijzer, selenium, koper, zink, kalium, en chroom. Elk van deze stoffen vervult een andere functie en zijn onmisbaar voor ons lichaam.

Door de gezonde voedingsstoffen die biergist bevat, wordt het supplement aangeraden tijdens perioden waarin je je niet optimaal voelt. Zo kan je erg vermoeid zijn, last hebben van haaruitval en snel brekende nagels, maar kan je ook last hebben van stress wat de druk op je lichaam verhoogd. Het supplementeren van biergist kan in zulke gevallen een positief effect hebben. De gezondheidseffecten van biergist worden verderop behandeld.

Voordelen van biergist

Door de vele gezonde en essentiële voedingsstoffen die biergist bevat, kan het een positief effect hebben op onze gezondheid. Zo kan biergist op de volgende manieren bijdragen aan een goede gezondheid:

 • Biergist kan stress verminderen. De vele B-vitamines die aanwezig zijn in biergist kunnen een positief effect hebben op stressgevoelens en de stress dus verminderen. Bovendien heeft vitamine B1 aan positieve invloed op je zenuwstelsel, waardoor je weer beter kan slapen en beter kan concentreren.
 • Het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel wat een positief effect heeft op diabetes. Het aanwezige chroom heeft invloed op de productie van insuline, die in het geval van diabetes stilligt. Zo kan chroom de insuline die het lichaam op dat moment nog wel aangemaakt helpen om beter te worden verwerkt in het lichaam. Zo vindt er betere regulatie plaats van het bloedglucosegehalte. Echter, het is geen behandeling tegen suikerziekte.
 • Het zorgt voor vermindering van huidproblemen. De verschillende B-vitamines hebben een grote invloed op onze huid. Door het reguleren van de bloedsuikerspiegel, komt het lichaam tot rust en zal ook de huid rustiger worden. Zo kan biergist de klachten van huidaandoeningen zoals acne of eczeem verminderen.
 • Ook heeft het een positieve invloed op je haar en nagels. Bier wordt weleens gebruikt om beschadigd haar weer gezonder te maken. Zo heeft ook biergist een positief effect op haar en nagels. Droog haar wordt verbeterd en haaruitval wordt verminderd. Ook krijg je sterkere nagels en worden deze soepeler, waardoor zij minder snel af zullen breken.
 • Biergist verbetert de stoelgang. De grote hoeveelheid vezels in biergist hebben een positief effect op de stofwisseling en de stoelgang. Daarnaast zorgen vezels ook voor gezondere darmflora, waardoor je minder last zal hebben van een opgeblazen gevoel.
 • Het kan een positieve invloed hebben op anemie, oftewel bloedarmoede. Doordat biergist rijk is aan koper en ijzer, heeft dit een positief effect bij bloedarmoede. Wanneer iemand lijdt aan bloedarmoede is er in het bloed te weinig koper en ijzer aanwezig. Door biergist te nemen, worden de niveaus van deze mineralen in het bloed weer wat verhoogd.
 • Tot slot, kan biergist zorgen voor extra energie in situaties waar dat nodig is. Zo wordt biergist aangeraden aan bijvoorbeeld kinderen met een vitaminetekort, mensen met bloedarmoede of veel stress en mensen met grote vermoeidheid. Wanneer je in zulke situaties biergist opneemt in je voedingspatroon, zal dit zorgen voor extra energie en zal je je snel wat beter voelen. Biergist wordt vaak in de ochtend gegeten om energiek de dag te beginnen.

Hoe gebruik je het?

Zoals net al genoemd werd, wordt biergist voornamelijk ingenomen in de ochtend. Zo is het makkelijk om biergist toe te voegen aan je ontbijt. Om deze reden wordt vaak het biergistsupplement aangeraden in poedervorm. Zo kan je de biergist gemakkelijk toevoegen aan je maaltijd. Bovendien kan het lichaam deze vorm van supplementatie het snelst opnemen in het lichaam, waardoor de energie snel vrijkomt. Hier zijn enkele tips over hoe je biergist kan gebruiken in je ontbijt:

 • Meng het biergistpoeder door een bakje yoghurt. Zo kan je makkelijk yoghurt combineren met biergist en bijvoorbeeld wat fruit, om je lichaam te voorzien van gezonde voedingsstoffen voor een goede start van de dag.
 • Een geschild appeltje bestrooid met kaneel en biergist. Wanneer je de appel enkel bestrooid met biergist, kan dit zorgen voor een onprettige smaak. Door wat kaneel toe te voegen, wordt deze smaak wat geneutraliseerd.
 • Gemengd fruit bestrooid met wat biergist. Om hier de biergistsmaak wat te neutraliseren en om de biergist op te laten lossen, kan je hier wat yoghurt aan toevoegen.
 • Havermout met biergist en noten. Dit is de optimale vezelrijke maaltijd om de gehele dag energie te hebben. Bovendien bevatten noten gezonde vetten, die ook weer positieve effecten hebben op ons lichaam.
 • Meng wat biergist door een verse smoothie. In een smoothie kan je alle soorten fruit verwerken die je wilt. De biergist lost makkelijk op in het drankje, waardoor je het makkelijk opdrinkt.

Natuurlijk kan je biergist innemen op de manier die jij zelf het prettigst vindt. Toch is het wel erg makkelijk om biergistpoeder op te lossen in een bakje yoghurt of een sapje. Hierdoor krijg je makkelijk een redelijke hoeveelheid biergist binnen. Ook kan je biergistcapsules slikken om in één keer een hoge dosering binnen te krijgen.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 30 april 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 30 april 2017

1 gedachte over “Biergist”

 1. Karin wesseling

  Hoeveel koolhydraten zitten er nu eigenlijk in biergist
  Ik eet koolhydraat arm maar wil wel graag biergist in tabletvorm gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven