Ahornsiroop

Wat is ahornsiroop?

Ahornsiroop is een zoetmaker die tegenwoordig vaak gebruikt wordt ter vervanging van suiker of als toevoeging aan een maaltijd. Ahornsap staat ook wel bekend onder de naam ‘maple syrup’. Vooral in de Verenigde Staten en in Canada is ahornsiroop erg populair en dan voornamelijk om te eten in combinatie met pannenkoeken. De siroop wordt gewonnen uit esdoorns, oftewel de maple tree. In de Verenigde Staten wordt de zoetmaker al sinds de tijd van de Indianen gebruikt. In Nederland is de trend pas een stuk later gevolgd. Doordat ahornsiroop een natuurlijke zoetmaker is wordt er gezegd dat het gezonder is dan suiker. Bovendien zou ahornsiroop veel goede voedingsstoffen bevatten.

Hoe wordt het gemaakt?

Ahornsiroop wordt gewonnen uit de maple tree (de esdoorn). Deze bomen vind je voornamelijk in het Noorden van Amerika en dan met name in Canada. In deze bomen circuleert het sap van de boom. Door een gat te maken in de boom, komt het esdoornsap uit de boom en wordt dit opgevangen. Het sap uit de boom bevat veel water en er zit weinig smaak aan. Daarom wordt het sap verdampt, zodat het water verdwijnt. Het verdampen kan worden gedaan door het sap in te koken. Er ontstaat een stroperige, zoete vloeistof, de ahornsiroop. Doordat er elk jaar maar 10% van het beschikbare sap wordt gebruikt, worden de bomen niet beschadigd. Het proces vergt veel arbeid, waardoor de ahornsiroop vaak wordt geproduceerd door grote familiebedrijven. Afgelopen jaren is het proces om ahornsiroop te maken sterk ontwikkeld om de omzet te verhogen. Zo komt het sap uit de boom vaak direct in een verdamper terecht of er wordt eerst nog een filter tussen gezet om al een gedeelte van het water te verwijderen. Natuurlijk wordt het proces verder ontwikkeld om zo efficiënt en winstgevend mogelijk te werken.

Verschillende klassen ahornsiroop

Ahornsiroop is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Deze kleuren duiden op de klasse waar de ahornsiroop tot gerekend kan worden. De meest gebruikte classificatie is die classificatie die wordt gebruikt in de Verenigde Staten. Ahornsiroop kan je indelen in 3 verschillende klassen:

  1. Klasse A: dit sap is afkomstig van de eerste tap uit de boom, dit is vaak de eerste tap in het oogstseizoen. Dit sap heeft een lichtbruine/gele kleur.
  2. Klasse B: dit sap is afkomstig uit een latere tap. Het sap is duidelijk bruiner van kleur. De smaak van de siroop is sterker dan die van klasse A.
  3. Klasse C: dit is de donkerste siroop met de sterkste smaak. Bovendien smaakt deze siroop meer naar karamel.

Hoe lichter de kleur, hoe eerder de oogst van het sap was binnen het oogstseizoen. Naarmate de siroop donkerder wordt, is de smaak sterker. Daarnaast kunnen ook ahornsiropen verkocht worden waar allerlei andere stoffen aan toegevoegd worden. Zo wordt het product een stuk goedkoper, aangezien ahornsiroop winnen een kostbaar proces is. Geconcentreerde ahornsiroop is natuurlijk gezonder en lekkerder, maar kost ook wat meer.

Is ahornsiroop beter dan suiker?

Ahornsiroop is niet zomaar een lekker product om te gebruiken als suikervervanger of als siroop, ook bevat het in vergelijking tot suiker goede voedingsstoffen. Zo is ahornsiroop rijk aan de mineralen kalium, calcium, ijzer, mangaan en zink. Deze mineralen hebben allemaal hun eigen belangrijke functie in ons lichaam. Echter, het grootste deel van ahornsiroop is simpelweg suiker. Per 100 gram bevat ahornsiroop zo’n 65 gram suiker. Wanneer je veel ahornsiroop eet zal je dus ook grote hoeveelheden suiker binnenkrijgen. Wel is de glycemische index van ahornsiroop lager dan die van suiker. Dit wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel na het eten van ahornsiroop minder snel stijgt dan na het eten van suiker. Voor je lichaam is dit gunstig, aangezien je lichaam minder snel vet opslaat en de energie langzamer vrijgegeven wordt. Nog een gunstige eigenschap van ahornsiroop is dat het veel antioxidanten bevat. Hierdoor worden in het lichaam vrije radicalen geneutraliseerd. Wanneer dit niet gebeurt, kunnen radicalen schade veroorzaken in het lichaam. Zo kunnen vrije radicalen zorgen voor veroudering en nog veel andere ziektes. Kortom, in vergelijking met suiker bevat ahornsiroop meer gunstige voedingsstoffen namelijk mineralen en antioxidanten. Maar de hoge hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat ahornsiroop niet veel beter is dan suiker. Wanneer je moet kiezen tussen suiker of ahornsiroop is het gunstiger om ahornsiroop te gebruiken, maar het beste is natuurlijk om suikers zoveel mogelijk te vermijden.

Mogelijk gunstige effecten van ahornsiroop

Ondanks de hoge hoeveelheid suiker die in ahornsiroop aanwezig is, kunnen de goede voedingsstoffen wel gunstige effecten hebben op het lichaam. Het eten van ahornsiroop kan de volgende effecten opleveren:

  • Zoals al eerder genoemd, bevat ahornsiroop veel verschillende antioxidanten. In tegenstelling tot andere zoetmakers zoals suiker, is dit zeker een voordeel van het gebruik van ahornsiroop. Deze antioxidanten voorkomen schade in je lichaam door vrije radicalen en voorkomen hiermee ontstekingen. Deze ontstekingen zouden kunnen leiden tot chronische ziektes.
  • Ook werd al genoemd dat de glycemische index van ahornsiroop vrij gunstig is. Bewerkte suiker wordt snel in het lichaam opgenomen en vaak volledig omgezet in vet doordat de energie niet zo snel verbruikt kan worden. Bij het binnenkrijgen van suiker ontstaat er een enorm snelle stijging in de bloedsuikerspiegel waardoor je tijdelijk wat energie krijgt, maar achteraf ervaar je juist een enorme dip. Hierdoor krijgt je lichaam alleen maar meer behoefte aan suiker en voel je je vaak moe. Bij ahornsiroop is deze stijging van de bloedsuikerspiegel een stuk lager waardoor je lichaam stabieler blijft. Let wel er wel op dat ahornsiroop in grote hoeveelheden ook veel suiker bevat, wat wel voor een aardige stijging van de bloedsuikerspiegel kan zorgen.
  • Een meer gewaagde uitspraak die niet nog wetenschappelijk onderbouwd is, is dat de antioxidanten in ahornsiroop kunnen bijdragen om het risico op kanker te verkleinen. De antioxidanten beschermen onze lichaamscellen waardoor minder snel mutaties in het DNA kunnen ontstaan die vaak zorgen voor de ontwikkeling van kanker. Dit terwijl suiker juist vaak wordt aangewezen als veroorzaker van kanker. Dit is zeker een positief effect van ahornsiroop.
  • Ahornsiroop maakt je huid gezonder. Niet wanneer je ahornsiroop eet, maar wanneer je dit op je huid smeert. Op de huid heeft ahornsiroop de werking dat het roodheid en oneffenheden verminderd door ontstekingen tegen te gaan. Wanneer je ahornsiroop mengt met yoghurt om een hydraterend en gezond masker voor je gezicht te creëren.
  • Je stofwisseling wordt verbeterd wanneer je ahornsiroop gebruikt. Door het eten van gewone suiker krijg je juist een opgeblazen gevoel en doet je spijsvertering geen goed. Ook zoetstoffen kunnen leiden tot problemen met de stofwisseling, wat het erg moeilijk maakt om zonder klachten zoete producten te eten. Doordat ahornsiroop ongeraffineerd is, is dit een stuk gunstiger voor de spijsvertering. Het wordt dus aangeraden om suiker of zoetstoffen te vervangen door ahornsiroop.
  • Tot slot, bevat ahornsiroop veel mineralen. Voornamelijk zink en calcium zijn in hoge mate aanwezig. Deze mineralen kunnen bijdragen aan de bestrijding van ziektes en bovendien zorgen ze voor een sterk immuunsysteem. Ook spelen deze vitamines een gunstige rol voor de stofwisseling en zijn ze belangrijk voor het goed functioneren van de hersens.

Tips bij het gebruik van ahornsiroop

Doordat ahornsiroop gunstige eigenschappen heeft, is het beter om zoetstoffen en geraffineerde suiker te vervangen door ahornsiroop. Het kan weleens moeilijk zijn om goede kwaliteit ahornsiroop te vinden en om deze verantwoord te gebruiken. Hierbij enkele tips:

  • Voordat je ahornsiroop aanschaft, check dan altijd eerst het etiket of het daadwerkelijk pure ahornsiroop is. Hiermee voorkom je dat je bewerkte ahornsiroop koopt die een stuk minder gunstig is voor de gezondheid. Pure ahornsiroop is vaak wel een stuk duurder, maar kwalitatief natuurlijk een stuk beter en lekkerder. Kies bovendien het liefst voor ahornsiroop afkomstig uit Canada. Hier komt ahornsiroop oorspronkelijk vandaan en zij leveren de kwalitatief beste ahornsiroop.
  • Bedenk wat je toepassing van de ahornsiroop wordt voordat je deze koopt. Hiervan hangt af of je het best ahornsiroop uit klasse A, B of C kunt kopen. A biedt de beste kwaliteit maar is niet extreem sterk van smaak. Deze siroop is lekker bij bijvoorbeeld wafels of pannenkoeken. Klasse B heeft een wat sterkere smaak en is wat zoeter dan klasse A, wat voor sommige mensen de voorkeur heeft. Klasse C kan het best gebruikt worden als toepassing in bijvoorbeeld cakes of taarten. Klasse C heeft de sterkste smaak en is het meest geschikt voor niet directe consumptie, maar als toevoeging aan gebak.
  • Ahornsiroop is het best houdbaar in aan glazen fles. Kijk goed of je ahornsiroop kan kopen in een glazen fles. Zo niet, giet het dan thuis over in een glazen fles en bewaar deze in de koelkast om de ahornsiroop zo vers mogelijk te houden. De siroop is het lekkerst binnen een maand na opening van de verpakking. Bovendien gaan na verloop van tijd de voedingswaarden en de smaak sterk achteruit.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 12 maart 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 12 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven