Afvallen met shakes

Bijgewerkt op 10 oktober 2022

Afvallen met shakes – wat zijn dieet shakes?

Dieet shakes zijn shakes die kunnen helpen bij afvallen; vaak zijn het shakes die complete maaltijden kunnen vervangen. Dit worden ook wel ‘maaltijdvervangende shakes‘, of kortweg ‘maaltijdshakes’ genoemd.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende afvalshakes op de markt die bedoeld zijn om snel gewicht te verliezen. Bij sommige shake diëten vervangen shakes alle maaltijden voor snel gewichtsverlies. Zo’n dieet kan je echter maar een korte periode volgen en is geen gezond eetpatroon.

afvallen met shakes - verpakking Dieet Pro
afvallen met shakes – verpakking DieetPro

Ook zijn er shakes die je neemt in combinatie met een gezond eetpatroon wat op de lange termijn zorgt voor gewichtsverlies. Een goede balans tussen shakes en gezonde maaltijden zorgt bovendien voor een gezond voedingspatroon wat je gedurende langere periode vol kan houden.

Hoe werkt een shake dieet?

Shakes die bedoeld zijn om af te vallen zijn altijd shakes die veel eiwitten bevatten. Eiwitten leveren je lichaam energie, maar in verhouding weinig calorieën. Eiwitten geven je lichaam een verzadigd gevoel, waardoor je minder hoeft te eten.

In de shakes zijn weinig koolhydraten aanwezig, waardoor je algemene energie-inname laag is. Door je lage energie-inname zal je lichaam andere reserves moeten aan gaan breken in de vorm van vet.

Bij een shake dieet krijg je minder energie binnen dan dat je dagelijks verbrandt, waardoor sporten niet nodig is om gewicht te verliezen. Door de lage energie-inname kan je lichaam ook wat verzwakt raken, waardoor sporten in sommige gevallen wordt afgeraden. Bij een gezond dieet aangevuld met shakes is sporten natuurlijk erg goed. Niet alleen voor gewichtsverlies, maar ook voor de algehele gezondheid van je lichaam.

Bij afvallen met shakes vervang je dus al je maaltijden of een gedeelte van je maaltijden door shakes. Er zijn zoveel verschillende varianten dat je voor jezelf kan bepalen welk dieet je het liefst wilt volgen en wat geschikt is voor jouw doel.

Wanneer je meer maaltijden vervangt door shakes, zal je sneller afvallen. Maar wanneer je shakes combineert met gezonde maaltijden krijgt je lichaam genoeg energie en voedingsstoffen binnen om op de lange termijn af te vallen en om op gezond gewicht te blijven.

Een afslankshake wordt gezien als goede shake wanneer de eiwitten die erin zitten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Deze eiwitten worden langzaam afgebroken, waardoor je minder snel honger krijgt. Verschillende soorten shakes worden verderop beschreven.

Hoeveel gewicht kan je verliezen met shakes?

De lage calorie-inname wanneer je maaltijden vervangt door shakes zorgt voor de verbranding van vetreserves. Je gaat afvallen wanneer de verbranding van energie groter is dan de inname ervan.

De meeste fabrikanten van afslankshakes claimen dat je binnen een week een wonderbaarlijk gewicht van acht kilo zou kunnen verliezen. Met een shake dieet kan je zeker snel gewicht verliezen, maar acht kilo binnen een week is wel erg veel.

afvallen met shakes

In de eerste weken van het dieet val je het meest af, zeker enkele kilo’s per week. Daarna zal het gewichtsverlies wat langzamer gaan, maar kan je nog steeds wekelijks anderhalf tot twee kilo gewicht verliezen. Hoe snel en hoe veel je afvalt hangt natuurlijk ook af van je lichaamssamenstelling en de intensiteit van het dieet. Het is beter om de focus te leggen op langdurig gewichtsverlies in plaats van een grote hoeveelheid gewicht verliezen binnen een week.

Afslankshakes en het jojo-effect

Bij veel diëten treedt na het afvallen het jojo-effect op. Tijdens het shake dieet ben je kilo’s afgevallen, maar wanneer je weer normaal gaat eten komen de kilo’s er heel snel weer bij. Ook bij een shake dieet is dit zeker mogelijk. Gelukkig kan je ook gezond afvallen met shakes, waarbij niet het jojo-effect optreedt.

Om te voorkomen dat het jojo-effect optreedt, moet je ervoor zorgen dat je tijdens het shake dieet niet te weinig eet. Vrouwen hebben dagelijks circa tweeduizend calorieën nodig. Wanneer je al je maaltijden vervangt door shakes kan je de calorie-inname wel terugbrengen tot vijfhonderd à duizend calorieën. In dat geval wordt een shake dieet een crashdieet.

Op het moment dat jouw lichaam veel te weinig energie binnenkrijgt, gaat het omschakelen naar een spaarstand. Doordat je lichaam weet dat het weinig energie binnenkrijgt, gaat het erg zuig zijn met de energie die wel binnenkomt. Zo wordt niet alleen je stofwisseling vertraagd, ook de verbranding van vet wordt vertraagd. Ook wanneer je stopt met het dieet, zal je lichaam nog voor een tijdje in deze spaarstand staan. Op deze manier wordt na beëindigen van het dieet meer vet opgeslagen dan bij een normale stofwisseling. Dit is de oorzaak van het jojo-effect.

Wanneer je een gebalanceerd dieet volgt bestaande uit shakes en gezonde voeding, waarbij je in ieder geval vijftienhonderd calorieën binnenkrijgt, kan het jojo-effect worden voorkomen. Bij een calorie-inname die hoog genoeg is, blijft je stofwisseling op gang en blijft je lichaam vet verbranden. Bovendien kan een gezond eetpatroon naast de shakes als goede basis dienen voor een gezond voedingspatroon wanneer je stopt met een shake dieet. Bij gezonde voeding staat centraal dat je slechte koolhydraten vermijdt en veel vezels, vitamines en mineralen eet. Hierbij is het essentieel om gevarieerd te eten.

Hoe gezond is afvallen met shakes?

Maaltijden volledig vervangen door shakes wordt niet gezien als gezond dieet. Je krijg erg weinig energie binnen en kan tekorten krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Dat wil niet zeggen dat een shake dieet altijd ongezond is. Wanneer je enkele maaltijden vervangt door shakes en daarnaast gezonde maaltijden met genoeg voedingsstoffen eet, kan een shake dieet heel geschikt zijn om op een gezonde manier af te vallen.

Uit onderzoek is gebleken dat shake diëten zeker effectief zijn. Bovendien kan je gezondheid verbeteren wanneer je een gezond dieet volgt aangevuld met shakes. Hierbij is het wel belangrijk dat je kwalitatief goede shakes gebruikt. In de shakes moeten hoogwaardige eiwitten aanwezig zijn en weinig suikers. Afvallen met shakes kan dus gezond zijn wanneer je kiest voor de goede shakes en daarnaast let op gezonde voeding.

Hoeveel maaltijden kan je vervangen door shakes?

Wanneer je gezond wilt afvallen is het belangrijkst dat je gezondheid niet wordt opgeofferd voor gewichtsverlies. Wanneer je al je maaltijden volledig gaat vervangen, kan dit ten koste gaan van je gezondheid, doordat je weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Over het algemeen wordt aangeraden om dagelijks maximaal twee maaltijden door shakes te vervangen. Wanneer je dit aanhoudt, krijg je als het goed is genoeg voedingsstoffen binnen volgens de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

De geschiktheid van een shake om een maaltijd te vervangen hangt natuurlijk ook af van het type shake. Het merk Modifast verkoopt bijvoorbeeld shakes die dienen om een complete maaltijd te vervangen, terwijl andere shakes enkel geschikt zijn als tussendoortje. Bij elk shake dieet wordt aangeraden om in ieder geval een volwaardige, gezond diner te eten. Op die manier krijg je lichaam in ieder geval vezels, vitamines en mineralen binnen. Ook is een shake dieet erg geschikt wanneer je tussendoortjes vervangt door shakes en daarnaast lichte, gezonde maaltijden eet. Het vervangen van tussendoortjes kan al een groot verschil maken.

Shakes zijn enkel een hulpmiddel bij het afvallen. Het gebruiken van shakes moet niet het doel zijn. Het doel is om langdurig gewicht te verliezen. Het gebruiken van shakes kan hierbij helpen. Wanneer je op gezond gewicht bent, zal je geen shakes meer nemen. Hierbij is het essentieel om een gezond voedingspatroon aangeleerd te hebben. Zorg voor een goede balans tussen shakes en gezonde voeding tijdens het afvallen en bepaal een gezond voedingspatroon voor na het afvallen met shakes.

Hoe lang kan je een shake dieet volgen?

Wanneer je een shake dieet op een gezonde manier volgt, kan je het dieet meerdere maanden volgen. Hoe lang je een dieet kan volgen, hangt af van de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Een crashdieet met shakes, zoals het Modifast dieet, kan je slechts twee weken volgen. Bovendien kan je lichaam verzwakt raken door de lage energie-inname en lage inname van voedingsstoffen.

Wanneer je enkele maanden een gezond dieet volgt afgewisseld met shakes, kan je gemakkelijk een overgang vinden tussen het shake dieet en een gezond voedingspatroon. Het shake dieet volg je hierbij enkele maanden en het gezonde voedingspatroon hou je de rest van je leven. Tijdens het dieet zoek je uit wat wel en niet past in een gezond voedingspatroon, val je af met behulp van shakes en uiteindelijk ontwikkel je een nieuw voedingspatroon. Wanneer je weer eens af wilt vallen, kan je weer tijdelijk shakes gaan gebruiken.

De voor- en nadelen van dieetshakes

Ook aan een shake dieet zitten verschillende voor- en nadelen. De belangrijksten worden genoemd.

De voordelen van afvallen met shakes

 • Doordat de shakes veel eiwitten bevatten, ervaar je geen hongergevoel.
 • Door een lage energie-inname is sporten niet essentieel om gewicht te verliezen.
 • Een shake is heel erg makkelijk te bereiden, waardoor het een makkelijke aanvulling is op je voeding.
 • Wanneer je enkele tussendoortjes vervangt door shakes, is een shake dieet niet erg duur.
 • Door middel van shakes kan je binnen korte tijd veel gewicht verliezen door een lage energie-inname.
 • Een shake is makkelijk mee te nemen als tussendoortje voor onderweg of op het werk.
 • Doordat shakes makkelijk te bereiden en mee te nemen zijn, kan je ook in een werk- en gezinssituatie makkelijk shakes toevoegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Om deze reden is een shake dieet geschikt voor iedereen.

De nadelen van afvallen met shakes

 • Wanneer je (bijna) al je maaltijden vervangt door shakes, kan je lichaam tekorten krijgen aan voedingsstoffen. Je krijgt voornamelijk eiwitten binnen, maar weinig andere voedingsstoffen. Hierdoor kan je last krijgen van verschillende klachten, zoals vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid enzovoort. Ook kan je immuunsysteem hierdoor verzwakt raken.
 • Het jojo-effect kan optreden wanneer je calorie-inname te laag is. Hierdoor kom je na het dieet weer snel aan, en heeft het afvallen eigenlijk geen zin gehad. Stem het dieet zo af, dat het jojo-effect wordt voorkomen.
 • Op de lange termijn kan een shake dieet lastig vol te houden zijn. Niet doordat je een hongergevoel zal ervaren, maar voornamelijk door de eentonigheid van de shakes. Wanneer je eetpatroon voornamelijk bestaat uit shakes, is je dieet erg eentonig en ga je na verloop van tijd echt opzien tegen het drinken van weer een shake. Wanneer je naast de shakes zorgt voor gevarieerde voeding, is dit probleem minder van belang.

Verschillende dieet shakes

Tegenwoordig zijn er extreem veel verschillende shakes op de markt, waardoor je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Om deze reden worden de meest bekende shakes omschreven. In de volgende paragraaf wordt aangegeven wat een shake nou een goede shake maakt en welke shakes het beste zijn.

Body & Fit eiwitshakes

Body & Fit is een webshop gespecialiseerd in voeding voor sporters. Zo verkopen zij veel eiwitshakes, dieetproducten, superfoods, vitamines en artikelen voor bodybuilding. Een geschikte shake om af te vallen is een de Body & Fit Smart Protein Shakes. Deze eiwitshakes bevatten minder dan honderd calorieën en meer dan twintig gram eiwitten. Bovendien zitten er amper suikers in deze shakes. De grootste voordelen van de shakes van Body & Fit zijn dat deze worden verkocht in bijna twintig verschillende smaken en helemaal niet duur zijn. Ook zijn de eiwitten van hoogwaardige kwaliteit, waardoor Body & Fit shakes erg geschikt zijn.

Dieet Pro

Ook de shakes van Dieet Pro zijn niet erg duur. Net zoals de shakes van Body & Fit, bevatten de shakes van Dieet Pro minder dan honderd calorieën, waardoor zij erg geschikt zijn wanneer je af wil vallen. Daarnaast is het eiwitgehalte van de shakes erg hoog en is het eiwit ‘micellaire caseïne’ aanwezig. Dit eiwit is van hoge kwaliteit en in grote mate aanwezig. Het eiwit zorgt voor langzame vertering en opname, wat een hongergevoel uitstelt.

afvallen met shakes - verpakking Dieet Pro (klein)

De Dieet Pro shakes bevatten weinig koolhydraten, wat natuurlijk gunstig is. Wel is het bij deze shakes essentieel om daarnaast goed en gezond te eten. Wanneer je niet genoeg vezels binnenkrijgt, wordt aangeraden om enkele theelepels vezels aan de shakes toe te voegen.

Atkins

Atkins shakes zijn in vergelijking met de Body & Fit en Dieet Pro shakes iets duurder, maar nog steeds een gemiddelde prijs. Ook deze shakes bevatten voornamelijk eiwitten en erg weinig koolhydraten. De shakes zijn vergelijkbaar met de eerder genoemde shakes, alleen de prijs ligt net wat hoger.

Body Supplies

Body Supplies verkoopt een shake speciaal om af te vallen, wat zij verkopen als Afslank Shake. Er zitten verschillende eiwitten in de shakes, welke van goede kwaliteit zijn. Ook deze shake bevat minder dan honderd calorieën en is geschikt om mee af te vallen. Het onderscheidende van de Body Supplies afslank shake is dat er een supplement aanwezig is, namelijk glucomannan. Wanneer je dit supplement neemt, kan je beter kiezen voor de shake waar het supplement al aan toegevoegd is.

Weight Care

Shakes van het merk Weight Care zijn relatief goedkoop. Helaas bevatten ze vrij veel koolhydraten en daardoor ook veel calorieën. De shakes kunnen zeker helpen bij het afvallen, maar zijn vaak niet de beste keuze.

Be in Shape

Be in Shape verkoopt eiwitshakes die vrij duur zijn, wel 2 euro per stuk. Het voordeel van deze shakes is dat zij weinig calorieën bevatten. Het eiwitgehalte is in vergelijking met andere shakes vrij laag, wat minder geschikt is om af te vallen. Een hoge hoeveelheid eiwitten is juist gewenst in afslankshakes. De shakes zijn laag in suiker, maar bevatten ook weinig eiwitten wat de shakes wat minder geschikt maakt dan andere shakes.

Modifast

Modifast dieetproducten zijn in vergelijking met andere shakes erg prijzig. Zo kost een shake van Body & Fit circa 75 cent, terwijl een Modifast shake meet dan 2,50 euro kost. Bovendien bevatten de shakes in verhouding vrij veel suikers, wat ongewenst is tijdens een dieet. De hoeveelheid calorieën is gemiddeld, maar de prijs-kwaliteitverhouding is niet optimaal.

Herbalife

Ook de shakes van Herbalife zijn vrij duur. Nog niet zo duur als de shakes van Modifast, maar de shakes kosten wel meet dan 2 euro per stuk. Ook bevatten zij veel suikers (koolhydraten) en calorieën. Zo bevatten de eerder genoemde shakes vaak minder dan honderd calorieën, terwijl de shakes van Herbalife meer dan tweehonderd calorieën kunnen bevatten. Ook met deze shakes kan je wel afvallen, maar ook van deze shakes is de prijs-kwaliteitverhouding niet erg goed.

Yokebe

Shakes van het merk Yokebe zijn in prijs vrij gemiddeld. Zo betaal je voor een shake ongeveer 1,50 euro. De hoeveelheid calorieën is vrij hoog, namelijk rond de 250 calorieën per shake. Het positieve van de Yokebe shakes is dat zij B-vitamines bevatten die invloed hebben op je stofwisseling. Dit kan gewichtsverlies bevorderen. Daarnaast bevatten Yokebe shakes geen zoetstoffen, lactose, gluten, kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Dit maakt de shakes geschikt voor mensen met bepaalde allergieën en bevat het product weinig onnodige toevoegingen. De shakes bevat vrij veel koolhydraten die in de shakes aanwezig zijn als suiker. Wel is het eiwitgehalte erg hoor, wat zorgt voor langdurige verzadiging.

Welke afslankshakes zijn het beste?

Hoe is nou te bepalen of een shake wel of niet geschikt is? Daarbij is het belangrijk om te kijken welke ingrediënten er in de shakes aanwezig zijn. vooral de hoeveelheid suikers, het aantal calorieën en de hoeveelheid eiwitten zijn belangrijk.

Suikers in een afslankshake zijn ongewenst. Suikers worden omgezet in vet en dragen niet bij aan afvallen. Het is dus gunstig wanneer er zo min mogelijk suikers in de shake aanwezig zijn. het aantal caloriën per shake is belangrijk om je energie-inname te beperken. Wanneer je minder calorieën binnenkrijgt, gaat je lichaam meer energie halen uit vetreserves. Om meer gewicht te verliezen wil je dus graag weinig calorieën binnenkrijgen.

Tot slot het aantal eiwitten. Een geschikte afslankshake bevat veel eiwitten. Eiwitten zorgen voor de opbouw van spieren, welke weer zorgen voor meer vetverbranding. Bovendien zorgen eiwitten voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder hoeft te eten.

Daarnaast wordt gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding. Zo is een duurdere shake zeker niet beter dan een shake die een stuk minder kost. Door te kijken naar de prijs en de ingrediënten van verschillende shakes, zijn de shakes ingedeeld van beste naar minder goede prijs-kwaliteitverhouding. De beste shakes om af te vallen zijn:

 1. Dieet Pro
 2. Body & Fit
 3. Body Supplies
 4. Atkins
 5. Yokebe

Trefwoorden: afslankshakes, dieetshakes, maaltijdshakes, maaltijdvervangende shakes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven