Afslankpillen

Bijgewerkt op 20 mei 2019

Wat zijn afslankpillen?

Afslankpillen zijn capsules of pillen die worden ingenomen om gewicht te verliezen. In de categorie afslankpillen kan onderscheid gemaakt worden in veel verschillende varianten met elk hun eigen functie. De meeste afslankpillen hebben als functie dat zij zorgen voor een verminderde vetopname of nemen je hongergevoel weg. Daarnaast zijn er ook middelen te koop die juist een laxerende werking hebben. Naast afslankpillen worden er ook afslankpoeders of afslankdrankjes verkocht. Tegenwoordig zijn deze middelen gewoon verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist. Afslankpillen worden vaak ingenomen tijdens een maaltijd en kunnen in sommige gevallen in plaats van een maaltijd ingenomen worden.


Verschillende soorten afslankpillen

Afslankpillen komen voor in veel verschillende samenstellingen, vormen en werken allemaal op een andere manier. Zo zorgt de een voor een minder hongergevoel en zorgt de ander voor stimulering van de stofwisseling. De volgende soorten afslankpillen zijn verkrijgbaar:

 • Bijzondere mengsels van kruiden. De combinatie van deze kruiden zou een laxerend effect hebben en bovendien vocht uit het lichaam zal drijven. Hierdoor verlies je natuurlijk gewicht. Ook in sommige soorten kruidenthee worden deze kruidenmengsels gebruikt.
 • Capsules met cafeïne of een andere stofwisseling stimulerende stof. Doordat de stofwisseling gestimuleerd wordt, zal dit bijdragen aan gewichtsverlies.
 • Pillen met zeewier, algen of gisten. Deze producten stimuleren de werking van de schildklier. Ook lossen deze stoffen vet op en werken zij laxerend. Deze supplementen hebben dus meerdere functies die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies.
 • Supplementen rijk aan bijvoorbeeld arginine of lysine. Deze stoffen hebben invloed op onze hormonen. Dit zou een positieve invloed hebben op gewichtsverlies.
 • Pillen rijk aan zwelmiddelen en vezels. Wanneer je vezels eet, zullen deze later nog opzwellen in je maag. Hierdoor wordt je hongergevoel minder. Hierdoor hoef je minder te eten en zal je dus afvallen.
 • Een capsule met CLA. Dit is een vorm van vet die ervoor zorgt dat je vetverbranding sneller verloopt. Ook appelazijn en andere stoffen zorgen voor stimulering van de vetverbranding en zitten in verschillende soorten afslankpillen.
 • Ook zijn er pillen die de vetopname in het lichaam afremmen. Een voorbeeld hiervan is chitosan. Wanneer de opname van vet wordt afgeremd, zal je dus geen gewicht aankomen.

Hoe werken ze?

Over het algemeen kan je de afslankpillen indelen in vijf categorieën. Ten eerste, de pillen de je eetlust verminderen en erg populair zijn bij mensen die gemakkelijk gewicht willen verliezen. Ten tweede, de fatblockers. Deze pillen bevatten vezels die zich aan vet binden en het vervolgens uit het lichaam afvoeren. Ten derde, net als fatblockers, zijn er ook koolhydraatblockers. Deze nemen de koolhydraten uit je voeding en voeren deze af. Ten vierde, stoffen die je stofwisseling versnellen. En tot slot zijn er afslankpillen die een combinatie bevatten van bovenstaande categorieën, waardoor alle functies tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.

Afslankpillen dragen zeker wel wat bij aan gewichtsverlies, maar extreme resultaten leveren zij niet op. Het afvallen zal iets sneller gaan dan met het volgen van een dieet. Veel claims die op de verpakkingen gedaan worden kloppen niet volledig. Laat je niet misleiden door de mooie uitspraken die de producent doet. De ingrediënten in de pillen hebben wel degelijk effect, maar is in de pillen in kleine mate aanwezig. Hierdoor is het de vraag in hoeverre een pil functioneel is. Om succesvol en langdurig te willen afvallen kan je gebruik maken van afslankpillen, maar hierbij is het belangrijk dat je hele gedrag en eetgewoonten veranderen.


Goede en slechte afslankpillen

Er zijn erg veel verschillende afslankpillen te koop, waardoor het lastig is om de goede en slechte pillen er tussenuit te halen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de pillen en hun verschillende functies. Maar wat zijn nou goede en wat zijn slechte afslankpillen?

Om als goede afvalpil gezien te worden, moet het product aan de volgende eisen voldoen:

 • Het product moet van hoge kwaliteit zijn
 • De effectieve werking moet wetenschappelijk bewezen zijn
 • Het moet de vetverbranding stimuleren tot het maximum
 • Het moet bestaan uit natuurlijke stoffen
 • De stoffen die erin zitten mogen alleen stoffen zijn die het lichaam zelf ook aan kan maken

Op grond van deze eisen wordt duidelijk welke afslankpillen betrouwbaar zijn en waarvan de werking effectief is bewezen. Een voorbeeld hiervan is de Keto X24. Deze pil bestaat uit verschillende natuurlijke stoffen en is een effectief bewezen afslankmiddel.

Daarnaast zijn er ook veel afslankpillen op de markt die gevaarlijk zijn. Dat houdt in dat deze afslankpillen negatieve effecten kunnen hebben op onze gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt regelmatig afslankmiddelen en waarschuwt de consument over gevaarlijke producten die te koop zijn. Voorbeelden hiervan zijn Emtea, Wispy Life of Irem Naturel. Deze afslankmiddelen bevatten stoffen die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Veel van deze stoffen worden gebruikt in medicijnen en kunnen negatieve effecten hebben. Deze afslankmiddelen kunnen hartaandoeningen, hoge bloeddruk en duizeligheid tot gevolg hebben. Een groot probleem is dat de afslankmiddelen die via internet worden verkocht niet worden gecontroleerd door de NVWA. Dit gebeurt slechts wanneer er een klacht binnen is gekomen over een betreffend product dat via het internet aangeschaft is. Doordat van de meeste online verkrijgbare producten de effecten niet bekend zijn, is het belangrijk om goed het etiket te bestuderen. Daarnaast kan je aan een website zelf al snel zien of het betrouwbaar is of niet. Let hierbij ook op bijvoorbeeld gegevens van de verkoper en een kvk-nummer. Zo weet je zeker dat, wanneer dat nodig is, je contact kan opnemen met de verkoper.


Voordelen afslankpillen

De goede afslankpillen kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Deze afslankpillen hebben de volgende voordelen:

 • Wanneer je afslankpillen combineert met een eiwitrijkdieet, zal afvallen eigenlijk vanzelf gaan.
 • Afslankpillen zorgen voor versnelling van gewichtsverlies, maar het nemen van afslankpillen alleen is natuurlijk niet genoeg. De goede mindset en goede voeding is erg belangrijk.
 • Je krijgt minder eetbuien. Dit is natuurlijk gunstig voor gewichtsverlies, maar is ook goed voor het constant houden van je bloedsuikerspiegel. Hierdoor zal je minder suikerdips ervaren en heb je meer energie.
 • Doordat je meer energie krijgt, is het makkelijker om te gaan sporten. Dit draagt ook weer bij aan gewichtsverlies.

Nadelen afslankpillen

Maar naast de voordelen, kunnen slechte afslankpillen zeker nadelen met zich meebrengen. De grootste nadelen zijn:

 • Sommige afslankpillen kunnen ernstige gevolgen voor je gezondheid met zich mee brengen. Dit betreft vaak de capsules waar componenten uit medicijnen aan zijn toegevoegd die bijwerkingen kunnen geven.
 • Laxerende afslankpillen zijn schadelijk voor je darmen. Bovendien zorgen laxerende middelen wel voor gewichtsverlies, maar is dit slechts vocht. Dit gewicht zal er dus weer snel bijkomen.
 • Er zijn op internet veel afslankmiddelen te koop waarvan de werking en gevolgen niet bekend zijn. Hierdoor is het moeilijk in te schatten of de pillen betrouwbaar en effectief zijn. Je kan het best alleen afslankpillen gebruiken in overleg en op advies en een apotheek of huisarts.

Gevolgen voor de gezondheid

Afslankpillen kunnen naast de gunstige effecten ook vervelende bijwerkingen met zich meebrengen. Deze bijwerkingen kunnen op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kunnen bepaalde stoffen in de capsules zorgen voor bijvoorbeeld slapeloosheid en buikkrampen. Deze bijwerkingen zijn onprettig, maar niet extreem gevaarlijk. Maar er zijn ook afslankmiddelen verkrijgbaar die een stuk ernstigere gevolgen kunnen hebben. Sommige afslankpillen kunnen hartritmestoornissen en beroertes veroorzaken. Deze gevolgen zijn levensbedreigend. Vaak zijn eventuele bijwerkingen te vinden in de bijsluiter van de verpakking. Lees deze goed door en overweeg of de afslankpillen deze bijwerkingen ook daadwerkelijk waard zijn. Wanneer je een medisch verleden hebt, wordt aangeraden om enkel in overleg met een arts afslankmiddelen te gebruiken. Bovendien kan een langdurig gezond dieet alleen ook zorgen voor gewichtsverlies, alleen duurt dit net wat langer dan met afslankpillen.


Hulp bij pillen slikken

Afslankpillen slikken is ondanks de nadelen die het heeft, bij veel mensen erg populair. Het probleem wat zich kan voordoen bij het nemen van afslankpillen het slikken ervan. In sommige gevallen kan dit problemen opleveren. Doordat de pillen vaak als gehele capsule doorgeslikt dienen te worden, kan dit nog weleens zorgen voor blokkering van de keel. Deze wordt eigenlijk veroorzaakt door de angst van het doorslikken van de capsule. Om dit te vergemakkelijken kan je verschillende manieren toepassen, zoals je angst overwinnen of het mengen met een voedingsmiddel. Het makkelijkst is om een afslankpil in de vorm van een vloeistof te nemen. Dit zijn druppels die je gemakkelijk in kan nemen. Bovendien wordt vloeistof eerder opgenomen in het lichaam, doordat de buitenkant van de capsule niet eerst verteerd hoeft te worden.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 26 maart 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 26 maart 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven