A2 melk

Bijgewerkt op 11 oktober 2016

Wat is A2-melk?

A2-melk is een vorm van koemelk die verschilt van ‘gewone’ koemelk doordat de samenstelling van koemelkeiwitten anders is.

Er zitten verschillende soorten eiwitten in melk. Het belangrijkste eiwit in melk is caseïne. Het maakt ongeveer 80% uit van alle eiwitten in koemelk, en ongeveer 30-40% van menselijke melk.

Bèta-caseïne

Ongeveer 30% van de caseïne in melk wordt bèta-caseïne genoemd. Er zijn twee vormen van bèta-caseïne. Deze worden A1-bèta-caseïne en A2-bèta-caseïne genoemd.

Het verschil zit ‘m in de volgorde van aminozuren in het eiwitmolecuul.  Bij A1-bèta-caseïne zit het aminozuur histidine op positie 67. Bij A2-bèta-caseïne is dat het aminozuur proline. Door dit verschil zouden A1- en A2-bèta-caseïne op een verschillende manier worden verteerd door de verteringsenzymen van ons lichaam.

A1-melk

A1-bèta-caseïne komt in Europese koemelk het meeste voor. Onze ‘gewone’ koemelk wordt daarom ook wel ‘A1-melk’ genoemd.

A1-melk en chronische ziekten

In de jaren ’90 van de vorige eeuw werd in Nieuw-Zeeland ontdekt dat er een verband was tussen consumptie van A1-melk en het voorkomen van bepaalde chronische ziekten.

Later is door de European Food Safety Authority (EFSA) onderzoek gedaan naar het verband tussen consumptie van A1-melk en chronische ziekten. Dit verband kon niet worden aangetoond. Dit werd nog eens bevestigd door een onafhankelijk onderzoek.

A2-melk

De ophef over de gezondheidsrisico’s van A1-melk leidde ertoe dat het Nieuw-Zeelandse bedrijf ‘A2 Corporation’ A2-melk op de markt ging brengen. A2-melk is melk die vooral A2-bèta-caseïne bevat.

Zijn er voordelen van A2-melk?

Volgens sommige onderzoekers is A2-melk de melk die koeien in de oertijd produceerden. A1-melk zou pas later ontstaan zijn door een genetische mutatie. Sommige onderzoekers denken dat A2-melk om die reden beter verteerbaar is dan A1-melk.

 


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 11 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 11 oktober 2016

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven