Bijgewerkt op 20 mei 2019
Wat is het 40 punten dieet?
Het 40 punten dieet is een dieet waarbij je punten telt voor alles wat je eet. In feite tel je de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt aan de hand van een puntenlijst. Zo staat elke punt gelijk aan ongeveer 25 calorieën. Zoals de naam al zegt, mag je tijdens het dieet in totaal voor 40 punten eten. Dit komt neer op zo’n 1000 calorieën per dag. De aanbevolen dagelijkse inname van calorieën is voor mannen gesteld op 2000 calorieën en voor vrouwen op 1800 calorieën. Doordat de calorie-inname bij het 40 punten dieet laag is, wordt het ook wel een crashdieet genoemd. Bij het 40 punten dieet worden geen calorieën, maar punten geteld om het tellen gemakkelijker te maken. Het 40 punten dieet is enkel te vinden op internet waar veel lijsten staan van voedingsmiddelen en de hoeveelheid punten die dat product levert.
Wat houdt het dieet in?
Over het algemeen houdt het dieet simpelweg in dat je de hoeveelheid calorieën bijhoudt die je op een dag binnenkrijgt. Bovendien mag je niet meer dan 40 punten, oftewel 1000 calorieën, binnenkrijgen. Door de lage hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, zal je snel gewicht verliezen. Tijdens het dieet wordt je je erg bewust van alles wat je eet en hoeveel calorieën bepaalde voedingsmiddelen leveren.
Doordat je calorie-inname erg laag is, is de kans groot dat na verloop van tijd het lichaam tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen wanneer je niet genoeg varieert met eten. Om tekorten te voorkomen wordt aangeraden om dagelijks de volgende product in te nemen: een multivitaminesupplement, ¼ liter zuivel (yoghurt of melk), groenten, fruit, volkorenbrood, een biergisttablet en vlees of vis. Wanneer je deze producten dagelijks eet, zal je lichaam geen tekorten krijgen en blijf je optimaal functioneren. Wanneer je last krijgt van vermoeidheid en zwakheid kan dit komen door een tekort aan voedingsstoffen. In dat geval kan je het beste (tijdelijk) stoppen met het dieet om de tekorten aan te vullen.
Hoe ziet een dag van het 40 punten dieet eruit?
Doordat enkele producten verplicht worden gesteld om dagelijks te eten, kan je je houden aan een basis menu. Naast de standaard producten die je dagelijks eet kan je daar omheen natuurlijk veel variëren binnen het dieet om 40 punten per dag te behalen. De basis voor het 40 punten dieet ziet er als volgt uit:
- ¼ liter melk of yoghurt, mag ook karnemelk of een andere vorm van yoghurt zijn
- Een sneetje bruin-/volkorenbrood (rijk aan vezels)
- Een ei of 2-3 plakjes kaas
- Een citrusvrucht (mandarijn, sinaasappel, citroen, limoen of grapefruit
- 200 gram (groene) groenten of sla
- Thee of water
Voordelen
Het 40 punten dieet kent de volgende voordelen:
- Het is een simpel dieet dat voor iedereen makkelijk te begrijpen en te volgen is.
- Je kan het dieet zelf invullen door de producten die kiezen die je wilt eten, zolang je maar niet meer dan 40 punten per dag eet (en dus niet meer dan 1000 calorieën binnenkrijgt).
- Doordat het een crashdieet is, zal je snel gewicht verliezen.
- Je volgt niet alleen het dieet, je wordt je heel erg bewust van de hoeveelheid calorieën/punten die je eet en welk product hoeveel calorieën levert.
Nadelen
Maar ook het 40 punten dieet heeft nadelen, namelijk:
- Bij dit crashdieet krijg je slechts 1000 calorieën per dag binnen, wat eigenlijk voor ons lichaam te weinig is. Hierdoor val je wel snel af, maar is op de lange termijn niet gezond. Om deze reden wordt het 40 punten dieet enkel aangeraden wanneer je op de korte termijn gewicht wilt verliezen.
- De kans op het jojo-effect is groot. Bij het jojo-effect krijgt je lichaam tijdens het dieet weinig voedingsstoffen binnen, waardoor je stofwisseling vertraagd wordt. Je lichaam stelt zich in op overleven met weinig voedingsstoffen. Wanneer je vervolgens weer normaal gaat eten, is je stofwisseling nog steeds vertraagd en zullen grotere hoeveelheden voedsel moeilijker worden verteerd, waardoor dit wordt opgeslagen als reserves en je gewicht zal aankomen.
- Door de lage inname van calorieën kunnen tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Om dit te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de producten die je eet erg voedzaam zijn. Dit houdt in dat je veel producten rijk aan vezels, gezonde vetten, vitamines en mineralen moet eten.
- De focus op calorieën is misschien wat ouderwets. Zo zijn we ons er tegenwoordig steeds meer van bewust dat een ongezond product evenveel calorieën kan leveren als een gezond product, maar dat de voedingsstoffen die het bevat totaal verschillend zijn. Zo zijn er goede en slechte koolhydraten, goede en slechte vetten enzovoort. Bij het tellen van calorieën wordt hierin geen onderscheid gemaakt. Zo ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes in voeding die je maakt tijdens het 40 punten dieet en kan je natuurlijk beter kiezen voor een maaltijd met mager vlees en groenten dan bijvoorbeeld een portie friet.
Bewustwording is even belangrijk als het volgen van het dieet
Natuurlijk is het 40 punten dieet bedoeld om gewicht te verliezen, maar de bewustwording van wat je eet is misschien nog wel belangrijker. Nou is enkel calorieën tellen niet meer voldoende. Je kan enkel succesvol afvallen wanneer je op de hoogte bent van wat echt gezond eten is en welke voedingsstoffen wel en niet gezond zijn. Natuurlijk heeft ook de hoeveelheid calorieën hiermee te maken, maar elke voedingsstof levert calorieën op een andere manier. Zo zijn vezels een stuk gezonder dan simpele koolhydraten, terwijl de hoeveelheid calorieën in producten vergelijkbaar kan zijn.
Hoe kan je het beste beginnen?
Het beginnen aan een dieet kan erg lastig zijn, doordat je drastische aanpassingen moet maken in je dagelijkse routine en eetgewoontes. Bovendien wordt aangeraden om niet plotseling het 40 punten dieet te beginnen. Vooral wanneer je veel overgewicht hebt en bijvoorbeeld dagelijks 2500 calorieën binnenkrijgt, is het voor je lichaam een grote verandering wanneer dit slechts 1000 calorieën per dag wordt. Je lichaam kan zich beter aanpassen wanneer je je inname geleidelijk verkleind. Zo kan je bijvoorbeeld in het begin 80 punten per dag hanteren, deze vervolgens verlagen naar 60 en uiteindelijk 40 punten per dag. Zo ga je van 2500 calorieën naar 2000 calorieën en vervolgens naar 1500 en 1000 calorieën. Voor je lichaam zijn deze aanpassingen makkelijker en ook gezonder.
De punten tellen van het 40 punten dieet is eigenlijk erg simpel. Op internet zijn veel lijsten te vinden met voedingsmiddelen en de hoeveelheid punten die het levert. Zo kan je zelf je dagmenu samenstellen dat uitkomt op in totaal 40 punten. Op onder andere de website van het 40 dagen dieet en de website van Weight Watchers zijn puntenlijsten te vinden. Elke keer dat je eet, tel je de punten van die dag bij elkaar op. Hierdoor weet je hoeveel je al binnen hebt gekregen en hoeveel je die dag nog mag eten en drinken. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om een volledige en betrouwbare lijst van producten en punten te hebben. Wanneer je de lijst hebt, kan je gelijk beginnen.
Je kan er ook voor kiezen om een 60 punten dieet te volgen in plaats van een 40 punten dieet. Bij het 60 punten dieet mag je dagelijks 1500 calorieën eten. Hierdoor zal je ook zeker gewicht verliezen, alleen zal dit iets langzamer gaan dan bij het 40 punten dieet. De voordelen van 60 punten in plaats van 40 punten is dat de kans op tekorten kleiner is, doordat je meer voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien is het gemakkelijker om een 60 punten dieet vol te houden, doordat je simpelweg meer mag eten. Ook zijn hierbij geen supplementen nodig om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Op de lange termijn is het 60 punten dieet gezonder en verantwoorder om blijvend gewicht te verliezen.
Producten en punten
Om een indruk te krijgen van de punten die producten leveren, is de volgende lijst van veel gegeten producten samengesteld met de bijbehorende hoeveelheid punten:
- 1 sneetje brood, wit of bruin: 3 punten
- 1 croissant: 5 punten
- 1 plakje kaas (15 gram): 2 punten
- 1 plakje ham: 2,5 punten
- 1 portie pindakaas: 2,5 punten
- 1 portie hagelslag: 1,5 punten
- 1 glas halfvolle melk: 3,5 punten
- 1 bakje yoghurt (150 gram): 3,5 punten
- 1 portie margarine (5 gram): 2 punten
- 1 banaan: 3 punten
- 1 appel: 2,5 punten
- 1 sinaasappel: 3 punten
- 1 komkommer: 1 punt
- 1 rode paprika: 3 punten
- 200 gram broccoli: 3 punten
- 100 gram (verschillende) noten (walnoot, cashewnoot, macadamia etc.): 25 punten
- 1 kroket: 6 punten
- 100 gram kipfilet: 6 punten
- 100 gram rundergehakt: 9 punten
- 1 mars: 12 punten
- 1 speculaasje: 1,5 punten
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 8 augustus 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 8 augustus 2017