Voeding & dieet

Bijgewerkt op 6 september 2018

Wat is voeding?

Voeding, oftewel voedingsmiddelen, is alles wat wij eten en drinken. Tegenwoordig wordt er erg veel aandacht besteed aan gezond eten. Er komen dagelijks nieuwsitems voorbij waarin voeding centraal staat. Hierbij gaat het om nieuwe trends en hypes, maar voornamelijk over welke voeding nou wel of niet gezond is.

(On)gezond eten

De keuze aan voeding is zo groot. Tussen al deze producten kan je natuurlijk gezond eten vinden, maar ook erg ongezond eten. Voor veel mensen is het lastig om te bepalen wat zij wel en niet zouden moeten eten. Ongezonde producten zoals snoepjes, frisdrank, koekjes en gebak zijn natuurlijk erg lekker, maar zijn erg slecht voor je gezondheid. Maar ook producten waarvan je niet verwacht dat deze ongezond zijn, bevatten voedingsstoffen die een slechte invloed hebben op onze gezondheid. Denk hierbij aan “gezonde” tussendoortjes zoals sultana’s of fruitsmoothies en veel sauzen.

Het vinden van een gezonde levensstijl is voor veel mensen een struikelblok. Dit komt doordat zij vaak te weinig kennis hebben van wat zij eten en toegeven aan alle ongezonde verleidingen in onze maatschappij. Vaak eet men door totdat zij vinden dat hun gewicht te hoog is. Op dat moment beginnen zij aan een dieet waarbij het lichaam plotseling een stuk minder voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit dieet zorgt ervoor dat iemand enkele kilo’s afvalt, waarna zij weer gaan eten zoals voorheen. Zo kom je in een vicieuze cirkel van gewicht aankomen en weer afvallen. Dit is natuurlijk niet gezond.

Eten levert energie aan het lichaam. Tijdens sommige diëten krijgt het lichaam erg weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het lichaam weinig energie krijgt. Bovendien haalt het lichaam bouw- en beschermstoffen uit voeding. Tijdens strenge diëten kan het lichaam hierdoor verzwakken. Wanneer je vervolgens weer ongezond gaat eten, krijgt het lichaam dus niet de stoffen binnen die het nodig heeft. Zo heeft voeding extreem veel invloed op alle lichaamsprocessen en zal je je door ongezonde voeding een stuk minder fit voelen. Gezonde voeding geeft je meer energie en zorgt voor optimale prestatie van je hele lichaam.

Voorbeelden van ongezonde voeding zijn:

  • Chips
  • Koek
  • Snoep
  • Frisdrank
  • Sauzen
  • Vruchtensap
  • Alcoholische dranken
  • Gefrituurde producten

Voorbeelden van gezonde voeding:

  • Fruit
  • Groente
  • Volkorenproducten
  • Noten
  • Zaden
  • Water
  • Granen
  • Peulvruchten
  • Plantaardige oliën

gezonde voeding & dieet

Wat is een dieet?

Een dieet is een eetpatroon waardoor je gewicht verliest. Bij een dieet zijn regels vastgelegd over wat je wel en niet mag eten en in welke hoeveelheden. Door middel van een dieet pas je je voedingsgewoonten aan om snel of binnen een bepaalde periode af te vallen. Zo is een crashdieet bedoeld om binnen de korte periode van een week een aantal kilo’s te verliezen. Andere diëten focussen juist op de lange termijn, waarbij je van het dieet een levensstijl maakt. Deze diëten zijn gezonder voor het lichaam en zorgen voor gewichtsverlies op de lange termijn, terwijl bij een crashdieet het gewicht er na enkele weken vaak alweer aan zit.

Daarnaast zijn er ook diëten om symptomen van bepaalde aandoeningen te verminderen of weg te nemen. Zo kan je een lactosevrij dieet volgen wanneer je lactose-intolerant bent of een zoutarm dieet volgen wanneer je bloeddruk te hoog is. Zowel een dieet om af te vallen, als een dieet bij een aandoening, zijn bedoeld om het lichaam gezonder te maken.

Bij een dieet is het belangrijk dat je blijft variëren in voeding en ervoor zorgt dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij een crashdieet krijgt het lichaam erg weinig voedingsstoffen, waardoor het lichaam reserves gaat verbruiken. Een crashdieet kan je slechts een week volgen, omdat de reserves aangevuld dienen te worden en het lichaam anders niet genoeg energie heeft.

Bij een gezond dieet krijg je genoeg voedingsstoffen binnen die zijn vastgesteld in de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Hierbij is gesteld dat de gemiddelde vrouw per dag 1500 kilocalorieën binnen mag krijgen en de gemiddelde man 2.000 kilocalorieën per dag. De kilocalorieën uit voeding leveren energie en worden gehaald uit vetten, eiwitten en koolhydraten. Bij een dieet is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen je voeding en genoeg beweging, waardoor je lichaam in optimale conditie komt.

Voorbeelden van diëten zijn:

In het menu rechts vind je onderwerpen die betrekking hebben op voeding & dieet.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Publicatiedatum: 25 juni 2017
Auteur: Lisa Bruijstens
Laatst bijgewerkt op: 25 juni 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven