Verstandig zonnen

Bijgewerkt op 19 april 2018

Genieten van de zon door verstandig te zonnen

Lekker genieten van de heerlijke zomerzon. Daar houdt eigenlijk iedereen van. Jaarlijks stel je je lichaam urenlang bloot aan de zon. Al dan niet bewust. Uren zonnen op het strand of in je achtertuin, mooie wandelingen maken terwijl je de warmte van de zon voelt of gewoon lekker buiten zijn omdat het kan. We genieten er allemaal van. Je lichaam (langdurig) blootstellen aan zonnestralen kan echter schadelijk zijn voor je lichaam. Daarom is het ontzettend belangrijk om verstandig te zonnen, ook in het voor- en najaar. Zelfs als je niet bewust gaat zonnen, maar wel veel buiten bent als de zon schijnt, is het verstandig om na te denken over bescherming van je huid.

verstandig zonnen
bron: Steven Vorholt

Door onderstaande tips te combineren zorg je voor een optimale bescherming tegen de zon en kan je verstandig zonnen zonder zorgen.

De noodzaak van verstandig zonnen

Sommige mensen denken dat ze sneller bruin worden als ze een keer zijn verbrand en vermijden vervolgens zonwerende middelen als zonnebrandcrème of kleding. Dit is allesbehalve verstandig. Wanneer je huid met enige regelmaat is verbrand, is dit niet meer te herstellen. Een verbrande huid is voor altijd beschadigd. Zodra de zon schijnt zitten we het liefst met zijn allen meteen de hele dag buiten. Vooral in het voor- en najaar wordt de kracht van de zon onderschat. Ook dan heb je goede bescherming nodig tegen uv-stralen om permanente beschadiging van de huid te voorkomen.

Kans op infecties

Als je te lang in de zon hebt gezeten zonder voldoende bescherming, ben je de dagen erna extra vatbaar voor infecties. Niet alleen de zonnesteek ligt op de loer, maar ook de doorbraak van bijvoorbeeld een koortslip. Op lange termijn kan het zelfs nog heftigere gevolgen hebben, door de permanente beschadiging van huidcellen kan je huidkanker krijgen, ook de oogziekte staar kan ontstaan als gevolg van onvoldoende bescherming tegen de zon. Verstandig zonnen is dus noodzakelijk als je je lichaam goed wilt verzorgen en permanente beschadiging aan huid en ogen te voorkomen.

Ingebouwde bescherming tegen de zon

Het is ontzettend belangrijk om zelf maatregelen te treffen om je lichaam te beschermen tegen uv-stralen en verstandig te zonnen. Gelukkig helpt je lichaam hier een handje bij. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt er pigment aangemaakt. Hierdoor wordt je bruin en hebben de uv-stralen een lagere kans op slagen in beschadiging van je huid. Handig om te weten: bij kinderen is dit proces nog niet voldoende aan de gang! Kinderen missen dus de bescherming die volwassenen wel hebben en hebben dus extra bescherming nodig wanneer zij (langdurig) worden blootgesteld aan de zon.

Voor volwassenen verschilt het van persoon tot persoon hoeveel bescherming het lichaam zelf biedt tegen de zon. En zelfs bij een dikker en donkerder huidtype blijft verstandig zonnen zeer belangrijk. Dat je niet verbrand, betekent namelijk niet per se dat de uv-stralen geen schade aanbrengen. Goed insmeren is dus voor iedereen verstandig.

De zon en je kind

Vooral bij kinderen is het belangrijk om aandacht te besteden aan verstandig zonnen. De huidcellen van kinderen zijn erg kwetsbaar voor de uv-straling die voortkomt uit zonlicht. De celdeling gaat bij kinderen heel snel, waardoor huidcellen die beschadigd zijn door uv-straling, zich opnieuw kunnen delen zonder dat ze zijn hersteld. Als gevolg hiervan vergroot de kans op huidkanker wanneer je kind ouder is. Bescherm je kind dus verstandig tegen de zon en voorkom dat de huidcellen van je kind onnodig worden beschadigd. Je kind volgt jouw voorbeeld. Door verstandig te zonnen geef je je kind de juiste gewoonte mee als het op bescherming tegen de zon aankomt.

Check de zonkracht

Door de mogelijkheden om je te beschermen tegen de zon die hieronder staan beschreven te combineren, kan je verstandig zonnen en ben je zo optimaal mogelijk beschermd tegen de schadelijke uv-stralen. Om je goed voor te bereiden op een dagje weg of vakantie, kan je de verwachte zonkracht checken. Op de website van het KNMI of teletekst pagina 708 bekijk je wat de verwachtingen zijn. Wees op de hoogte van de tijden dat je de zon beter kunt mijden.

Onbezorgd in de zon met zonnebrandcrème

Verstandig zonnen begint bij het gebruik van een goede zonnebrandcrème. Je doet er verstandig aan om een crème te kiezen met een Sun Protection Factor (SPF) van minimaal 30. Een hogere SPF is voor sommige huidtypes aan te raden. Houd er echter wel rekening mee dat hoe hoger de factor van de zonnebrandcrème, hoe minder vitamine D het lichaam kan opnemen uit zonlicht. Het is dus belangrijk dat je hier een goede balans in hebt.

zonnebrandcrèmes voor verstandig zonnen

Hoe kan je zonnebrandcrème het beste gebruiken?

Veel mensen denken dat een keer smeren op een dag wel genoeg is. Nu kan het natuurlijk zijn dat dit voor jou huidtype voldoende is, maar ga hier niet zomaar van uit! Bescherm niet alleen jezelf, maar ook je kind optimaal tegen de zon door de volgende tips te gebruiken:

  • Smeer je ongeveer dertig minuten voor je naar buiten gaat in.
  • Smeer je iedere twee uur opnieuw in om te zorgen dat je huid blijvend beschermd is.
  • Smeer je opnieuw in als je hebt gezwommen, na zweten en na het sporten.
  • Voor kinderen: smeer je kind in voor hij naar school gaat en opnieuw als hij uit school komt en buiten gaat spelen.

Gebruik zonnebrandcrème voor alle onbedekte huiddelen om verstandig te zonnen. Wees niet te zuinig, te weinig crème zorgt voor onvoldoende bescherming.

Vaak worden de oren, lippen en bovenkant van de voeten vergeten bij het insmeren, denk hier dus aan bij iedere smeerbeurt. Voor de lippen zijn speciale lippenbalsems te krijgen die bescherming bieden tegen de zon.

Ook na insmeren blijven opletten

Het gebruik van een zonnebrandcrème met een SPF-factor van minimaal 30 biedt bescherming tegen de schadelijke uv-stralen die voortkomen uit zonlicht. Dit betekent echter niet dat het door het gebruik van zonnebrandcrème verstandig is om de hele dag in de zon te gaan liggen, lopen of zitten. Zoek regelmatig beschutting tegen de zon. Als je een langere tijd in de zon licht en je huid begint te prikken, is dit het signaal om even de schaduw op te zoeken of je opnieuw in te smeren. Dit betekent namelijk dat de huid aan het verbranden is. Zonlicht doet ons allemaal goed, hierdoor krijgt ons lichaam immers vitamine D binnen. Het blijft echter belangrijk om ook bij het gebruik van zonwerende middelen waakzaam te zijn voor beschadiging van de huid.

Kleding als bescherming tegen de zon

Vooral bij kinderen kan het handig zijn om als het niet te warm is, maar de zonkracht hoog, om een shirt met lange mouwen aan te trekken en een lange broek. Ook voor jezelf is dit natuurlijk een aanrader. Veel kleding beschermt niet volledig tegen uv-stralen, zeker niet als ze nat zijn geworden. Als je zeker wilt weten dat kleding volledige bescherming biedt, draag dan kleding die uv-werend is. Met name voor kinderen en als je op vakantie gaat naar een zonovergoten oord waar de zonkracht hoger is dan in Nederland, is dit een absolute aanrader.

Bedek je hoofd

Het bedekken van het hoofd door het dragen van een hoed of pet biedt ook bescherming tegen de zon. Vooral voor kinderen of als je kaal bent is het zeer verstandig om een hoofddeksel te dragen in de zon voor een optimale bescherming. Een hoed met een brede rand biedt ruime bescherming voor gezicht, hals, nek en schouders. Een zonnebril met uv-werende glazen kan nog eens extra bescherming bieden voor de ogen.

De beste manier om verstandig te zonnen is het combineren van de verschillende mogelijkheden die bescherming bieden. Gebruik dus zonnebrandcrème in combinatie met de juiste kleding om beschadiging van de huid te voorkomen.

Vermijd de zon op bepaalde tijden

Op sommige momenten van de dag is de zonkracht extreem hoog en doe je er goed aan om de schaduw op te zoeken of even binnen te gaan zitten. Tussen 12:00 en 15:00 is de zonkracht op zijn hoogst in Nederland en dus de perfecte tijd om even een pauze van de zon in te lassen. Houd er rekening mee dat zelfs onder een parasol, schaduwdoek of boom de zonnestralen nog steeds hun werk doen, ook als je de hele dag in de schaduw ziet doe je er goed aan om je in te smeren. Baby’s die jonger zijn dan één jaar kunnen beter helemaal of zoveel mogelijk uit de zon blijven.

In warmere landen en in sommige perioden van het jaar kan de tijd om uit de zon te blijven verschuiven. Via de website van het KNMI en op teletekst pagina 708 krijg je advies hierover. Het is raadzaam om zeker op vakantie informatie hierover te raadplegen, zodat je weet wanneer je beter wel en niet teveel in de zon kan zijn.

De kracht van de zon is groter dan je denkt

Een bewolkte zomerdag kan je een vals gevoel van veiligheid geven. Veel mensen zullen zich dan ook niet snel insmeren op zo’n dag en minder snel beschutting zoeken. Maar bewolking houdt de zon lang niet altijd tegen! Er kan alsnog voldoende straling doorkomen om de huid te beschadigen. Bij gedeeltelijke bewolking kan de zonkracht zelfs groter zijn, doordat het licht via de wolken wordt weerkaatst.

Wil je zo min mogelijk tijd doorbrengen in de directe zon? Weet dan dat alleen het verblijf in een schaduwrijke plek niet genoeg bescherming biedt voor je huid. Het zonlicht kan worden weerkaatst door zand, water en muren, waardoor de straling ook zijn werk kan doen in de schaduw. Ook op wintersport dien je extra voorzichtig te zijn. Op de vaak hoger gelegen pistes is de zonkracht groter dan je denkt en door de sneeuw worden de zonnestralen weerkaatst. De kou leidt je misschien op een dwaalspoor, maar de kans is groot dat je verbrandt tijdens een wintersportvakantie. Smeer je dus ook tijdens je skivakantie goed in en maak gebruik van een uv-werende bril om permanente beschadiging van de huid en ogen te voorkomen.

Verzorg je lichaam goed na een dag in de zon

Verstandig zonnen betekent niet alleen goed insmeren, je lichaam bedekken met kleding en af en toe de schaduw opzoeken. Na een dag in de zon is het verstandig om je lichaam goed te verzorgen. Dit doe je bijvoorbeeld met after sun. Deze crème helpt de huid herstellen na een dag in de zon. Het moge duidelijk zijn dat dergelijke middelen geen bescherming bieden tegen de zon, ze hebben enkel een verzorgende factor.

Verstandig zonnen: de tips op een rijtje

We houden van de zon en genieten er enorm van als het een dag lekker weer is of als we op vakantie voor langere tijd onbeperkt kunnen genieten van de warmte van de zon. Door het opvolgen van onderstaande tips kan je verstandig zonnen, je vermindert de kans op huidbeschadiging en daarmee ook de kans op huidkanker als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon.

  • Smeer je hele lichaam regelmatig in met een zonnebrandcrème van minimaal SPF 30.
    • Vergeet je oren, bovenkant van de voeten en lippen niet.
  • Draag zonwerende kleding of bedek de huid zoveel mogelijk met normale kleding.
  • Maak gebruik van een hoed of pet voor extra bescherming van gezicht en nek.
  • Geef je lichaam met regelmaat rust van de zon, door de schaduw op te zoeken of even binnen te gaan zitten, vooral ’s middags tussen 12:00 en 15:00.
  • Verzorg je lichaam met een after sun crème na een zonovergoten dag om herstel van de huid te bevorderen.
  • Kinderen hebben extra bescherming nodig tegen de zon, zorg dat je ze regelmatig insmeert en dat ze eventueel zonwerende (bad)kleding dragen.
  • Ook als je een dikkere en donkerdere huid hebt is het verstandig om je in te smeren.
  • Wees extra waakzaam op wintersport, ondanks de kou is de zonkracht in wintersportgebieden vaak erg hoog.

Luister goed naar je lichaam wanneer je in de zon zit. Lijkt het of je huid strak trekt? Gaat de huid prikken of jeuken? Dan is het tijd om uit de zon te gaan en bij een volgend zonmoment de bescherming uit te breiden.

verstandig zonnen in bikini


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 19 april 2018
Laatst bijgewerkt op: 19 april 2018

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven