Traditionele Chinese geneeskunde bij de behandeling van chronische maagontsteking

Bijgewerkt op 21 mei 2019

Inleiding

Een groep Chinese wetenschappers onderzocht de werkzaamheid van chinese traditionele geneesmiddelen (CTM) bij de behandeling van chronische gastritis (chronische maagontsteking). Zij evalueerden hiertoe 16 publicaties van studies waarin de werkzaamheid van chinese traditionele geneesmiddelen (CTM) werd vergeleken met die van standaardbehandeling zoals die in Westerse landen wordt toegepast.

Gebruikte medicatie tegen chronische maagontsteking

In de meeste studies bestond de standaardbehandeling uit een combinatie van protonpompremmers en antibiotica voor behandeling van infectie met de maagbacterie Helicobacter pylori. Het totaal aantal patiënten dat in de studies werd onderzocht was 1673, waarvan 906 met CTM en 767 met westerse middelen werden behandeld.

Resultaten

CTM bleek beter in staat om klachten van chronische maagontsteking, zoals buikpijn en het laten van boeren, te verminderen dan de standaardbehandeling. Voor andere klachten als zuurbranden en verminderde eetlust waren de resultaten vergelijkbaar. In de CTM-groep was het aantal bijwerkingen lager dan in de groep met standaardbehandeling.

Conclusie

Het onderzoeksteam concludeert dat behandeling van chronische maagontsteking met chinese traditionele geneesmiddelen veelbelovend is. Er worden echter wel kanttekeningen gemaakt, waaronder het feit dat alle studies in China werden uitgevoerd.

Referentie

Voor een gedetailleerde beschrijving van de onderzochte studies, gebruikte medicijnen en resultaten verwijzen wij naar de volledige engelstalige publicatie. Deze is online beschikbaar via onderstaande link.

Literatuuronderzoek naar werkzaamheid chinese traditionele medicijnen bij behandeling van chronische maagontsteking
bron: Wolters Kluwer Health

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven