Witte vlekjes of vlekken op de hand

Bijgewerkt op 15 december 2022

Witte vlekjes op de handen

Het ontstaan van witte vlekken of vlekjes op de hand kan verschillende oorzaken hebben. Die staan hieronder beschreven.

Het onderscheid tussen de verschillende oorzaken kan vaak al worden gemaakt op grond van vorm, grootte en uitbreiding van de vlekjes. Maar ook de leeftijd waarop de vlekjes ontstaan is van belang.

De meest voorkomende oorzaken zijn confettihuid (hypomelanosis guttata), Bierse vlekken en vitiligo.

Confettihuid

Bij confettihuid gaat het om meerdere kleine witte vlekjes. De vlekjes zijn één tot enkele millimeters in doorsnede. Ze blijven ongeveer even groot. Vaak zijn soortgelijke vlekjes ook op de onderbenen en/of onderarmen aanwezig. De aandoening komt vooral voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder.

Bierse vlekken

Bij Bierse vlekken gaat het ook om kleinere ronde witte vlekjes. In tegenstelling tot confettihuid komen ze echter vrijwel uitsluitend voor bij jongeren. Een ander verschil is dat ze ook aan de handpalmen voor kunnen komen.

witte vlekjes of vlekken op de hand - Bierse vlekken
Bierse vlekken op de handpalmen (Bron: Indian Dermatology Journal)

Vitiligo

Bij vitiligo gaat het om vlekken die langzaam uitbreiden. Ze worden uiteindelijk veel groter dan de vlekjes van confettihuid. Ook vitiligo-vlekken kunnen elders op het lichaam voorkomen.

witte vlekken hand door vitiligo
grotere witte vlekken op de hand door vitiligo

Lijst van oorzaken

Hieronder een overzicht van oorzaken van witte vlekjes of vlekken op de handen. Het getal achter de oorzaak geeft een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak witte vlekken op de hand(en) krijgt.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

Synoniemen

Andere namen zijn witte vlekjes op de handen zijn witte vlekjes op de hand, witte vlekjes op de handrug, witte vlekken op de hand, witte vlekken op de handrug, witte plekjes op de hand, witte plekken op de hand, witte plekjes op de handrug, witte plekken op de handrug, witte vlek op de hand, witte vlek op de handrug, witte plek op de hand, witte plek op de handrug, witte vlek op de rug van de hand, witte vlek hand, witte vlekjes handen, depigmentatie hand, en depigmentatie handen.

Scroll naar boven