Witte afscheiding tepel

Oorzaken van witte afscheiding uit de tepel

Witte of witgele afscheiding uit de tepel is normaal bij vrouwen in de latere fasen van de zwangerschap, en natuurlijk in de periode van het geven van borstvoeding.

Als witte afscheiding uit de tepel optreedt zonder dat er sprake is van zwangerschap of borstvoeding wordt door artsen gesproken van ‘galactorroe’. Dergelijke melkachtige afscheiding uit de tepel(s) kan ook optreden bij mannen of bij kinderen. Bij pasgeboren baby’s is het een normaal verschijnsel dat wordt veroorzaakt doordat het kind nog prolactine van de moeder in het lichaam heeft. Dit verschijnsel wordt wel ‘heksenmelk’ genoemd.

Er zijn verschillende oorzaken van galactorroe. Vaak is er sprake van verandering van hormonen in het lichaam, zoals bijvoorbeeld tijdens puberteit of zwangerschap. Melkachtige afscheiding kan ook voorkomen als bijwerking van geneesmiddelen. Dit komt vooral voor bij gebruik van antipsychotica, zoals haloperidol en risperidon. Naast antipsychotica zijn er ook andere medicijnen die galactorroe kunnen geven, zoals bijvoorbeeld cimetidine. Ook het gebruik van de anticonceptiepil kan leiden tot afscheiding van melk uit de tepels. In zeldzame gevallen is een tumor (gezwel) de oorzaak. Voorbeelden hiervan zijn het prolactinoom en het craniofaryngeoom.

Als witte afscheiding uit de tepel slechts voorkomt aan één kant, of als er tevens sprake is van bloederige afscheiding, is de kans dat er sprake is van een gezwel groter. Dan is het sowieso van belang om een arts te raadplegen.

Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken van witte afscheiding tepel op de pagina over differentiaal diagnose van galactorroe.

Galactorroe en prolactine

De aanmaak en afscheiding van melk door de melkklieren in de borst staan onder invloed van het hormoon prolactine. Prolactine wordt aangemaakt in de hypofyse, een onderdeel van de hersenen. De productie en afscheiding van prolactine door de hypofyse staat weer onder controle van de hypothalamus, een ander onderdeel van de hersenen. Als de hypothalamus veel dopamine afgeeft zal de afscheiding van prolactine door de hypofyse afnemen. Omdat antipsychotica de werking van dopamine tegengaan zullen ze de afscheiding van prolactine door de hypofyse juist stimuleren. Dat verklaart waarom zogenaamde ‘dopamine-antagonisten‘ melkachtige afscheiding uit de tepels als bijwerking kunnen hebben.

Hoe wordt een diagnose gesteld?

Als witgele afscheiding uit de tepel voorkomt bij kinderen, mannen of vrouwen die niet zwanger zijn of borstvoeding geven zal de arts willen onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is. In ongeveer de helft van de gevallen zal geen onderliggende oorzaak worden gevonden.

Om erachter te komen wat de oorzaak is kan de arts vragen stellen aan de patiënt, lichamelijk onderzoek doen, en aanvullend onderzoek aanvragen. Aanvullend onderzoek zal in dit geval vaak bestaan uit bloedonderzoek en eventueel beeldvormend onderzoek.

Vraaggesprek met patiënt (anamnese)

De arts zal willen weten of de melkachtige uitscheiding uit beide tepels of slechts één van beide tepels komt. In het laatste geval kan dat een aanwijzing zijn voor een lokale oorzaak, dus in de betreffende melkklier. Als de afscheiding uit beide tepels komt is een bijwerking van een geneesmiddel, of oorzaak in de hypofyse, hypothalamus waarschijnlijker.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek zal de arts kijken of er afwijkingen zichtbaar en/of voelbaar zijn aan borsten en tepels. Heel soms kunnen afwijkingen worden gevonden die kunnen wijzen op een gezwel van de hypofyse als oorzaak van de melkafscheiding. Dan kan bijvoorbeeld het gezichtsveld beperkt zijn.

Beeldvormend onderzoek

Met behulp van een CT-scan of MRI-scan kunnen afwijkingen van de hypothalamus en hypofyse worden ontdekt, zoals bijvoorbeeld een prolactinoom.

witte afscheiding uit de tepel kan worden veroorzaakt door een prolactinoom (MRI-scan hersenen - bron)
witte afscheiding uit de tepel wordt in zeldzame gevallen veroorzaakt door een prolactinoom (MRI-scan hersenen – bron S Chowdhury, Indian Journal of Endocrinology & Metabolism)

Andere talen

Engelse vertaling

galactorrhea, galactorrhoea

Duitse vertaling

Milchfluss, Galaktorrhoe

Referenties / Verder lezen

  • J Assies, ‘Galactorroe’, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1990; 134(38): pagina’s 1840-1843.

Synoniemen voor witte afscheiding uit de tepel zijn witgele afscheiding uit de tepel, melkachtige afscheiding uit de tepel, melk uit de tepel, melkachtige afscheiding uit de tepel, melkvloed, melkuitvloed, melkachtige uitscheiding, afscheiding van melk uit de tepel, galactorroe, niet-puerperale lactatie, niet-puerperale afscheiding, melkafscheiding uit de tepel, afscheiding van melkachtige vloeistof uit de tepel, witte afscheiding uit de tepels, gele afscheiding uit de tepel, gelige afscheiding uit de tepel, afscheiding van melk uit de tepel, en melkafscheiding.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 31 oktober 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven