Weinig zweten

Bijgewerkt op 5 juni 2021

Weinig zweten als symptoom

Met ‘weinig zweten’ als symptoom wordt bedoeld een afname van de zweetproductie ten gevolge van een ziekte of aandoening. Dit artikel gaat over oorzaken, gevolgen, diagnostiek en behandeling van ‘weinig zweten’.

De medische term voor ‘weinig zweten’ is ‘hypohidrose’. Wanneer iemand helemaal niet zweet wordt gesproken van ‘anhidrose’.

weinig zweten als symptoom - samenvatting
weinig zweten als symptoom – samenvatting

Weinig zweten (hypohidrose) – Oorzaken

Te weinig zweten kan voorkomen als symptoom van een ziekte of aandoening. Het kan ook het gevolg zijn van een medische behandeling, of een bijwerking van een geneesmiddel.

De meeste oorzaken van hypohidrose zijn onder te verdelen in één van onderstaande groepen:

Kijk voor een uitgebreide lijst met oorzaken voor hypohidrose onderaan deze webpagina.

Symptomen hypohidrose / anhidrose

Bij hypohidrose/anhidrose is sprake van een verminderde zweetproductie. Dat is niet altijd goed merkbaar. De anhidrose/hypohidrose kan voorkomen op een bepaald deel van de huid, maar ook over de gehele huid. In het laatste geval wordt gesproken van ‘gegeneraliseerde hypohidrose’.

Behalve de afgenomen of afwezige zweetproductie kunnen ook andere symptomen ontstaan. Transpireren heeft namelijk een functie bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Door te zweten koelt de huid, en indirect het lichaam, af. Als je niet kunt zweten terwijl je lichaam dat wel zou moeten doen zal de lichaamstemperatuur stijgen. Dat kan leiden tot warmtestuwing met als symptomen koorts, warm gevoel, hoofdpijn en zich niet lekker voelen. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot hitteberoerte.

Andere klachten die kunnen optreden zijn daling van de bloeddruk. Als reactie daarop gaat het hart sneller te kloppen. Ook kan duizeligheid optreden. Om vocht en temperatuur langs andere weg kwijt te raken kan men gaan hyperventileren. Via de adem op die manier warme lucht en, via minuscule waterdruppeltjes, een geringe hoeveelheid vocht ‘uitgeasemd’.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In eerste instantie kun je zelf natuurlijk vaststellen dat je niet of nauwelijks transpireert onder omstandigheden waaronder andere mensen dat wel doen.

Voor artsen is het mogelijk om een test te doen om de zweetproductie te meten. Deze test wordt de ‘zetmeel-jodiumproef’ genoemd.

Zetmeel-jodiumproef

Eerst wordt de huid goed afgedroogd en ingesmeerd met 20% jodium in alcohol. Vervolgens de jodiumoplossing laten drogen. Daarna wordt zetmeel over de huid aangebracht. Zetmeel reageert met jodium in aanwezigheid van vocht (zweet). Het geeft een donkerblauw-zwarte verkleuring op de plaats waar transpiratievocht uit de huidporiën komt.

Bij mensen met hypohidrose zal niet of nauwelijks blauwzwarte verkleuring van de huid optreden. Bij mensen met hyperhidrose (overmatig zweten) zal juist een sterke blauwzwarte verkleuring optreden.

Behandeling hypohidrose

Er zijn een aantal maatregelen die je zelf kunt nemen als je last hebt van hypohidrose. Daarnaast zal de arts de onderliggende aandoening willen behandelen.

Wat kun je zelf doen?

Warmte vermijden

In het algemeen geldt dat mensen met een gestoorde zweetproductie warme ruimtes en omstandigheden moeten vermijden. Bij hen zal de lichaamstemperatuur namelijk sterker oplopen dan wanneer ze wel zweetproductie zouden hebben.

In de praktijk betekent het dat blootstelling aan warme zon vermeden moet worden. Uiteraard geldt dat ook voor plaatsen waar sprake is van extreme hitte, zoals sauna’s en stoombaden.

Zware lichamelijke inspanning vermijden

Hetzelfde geldt voor lichamelijke inspanning. Zware lichamelijke inspanning zal bij mensen met hypohidrose/anhidrose snel tot stijging van de lichaamstemperatuur leiden.

Wanneer het verlaten van de te warme ruimte of het beëindigen van de inspanning niet meer voldoende is, kan je proberen je eigen lichaamstemperatuur te verlagen. Dat kan bijvoorbeeld door afkoeling te zoeken bij een ventilator, het lichaam besprenkelen met lauw of koud water, of eventueel zelfs door gebruik te maken van koelpakkingen of ijs (pas op voor bevriezing).

Wat kan de arts doen?

De behandeling van hypohidrose is afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Andere talen

Engelse vertaling

hypohydrosis, decreased sweating

Duitse vertaling

Hypohidrose, Anhidrose

ICD10-code

O74.4


Hypohidrose – Differentiaal Diagnose

Hieronder een uitgebreide lijst met oorzaken voor hypohidrose. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak last heeft van hypohidrose (minder zweten / weinig zweten).

Vaak voorkomende oorzaken van hypohidrose (weinig zweten): >1.000/jaar

Minder vaak voorkomende oorzaken van hypohidrose (weinig zweten): <1.000/jaar

Zeldzame oorzaken van hypohidrose (weinig zweten): <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van hypohidrose: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van hypohidrose (weinig zweten): <1/jaar


Synoniemen

Andere termen voor minder zweten zijn niet zweten, niet kunnen zweten, hypohydrose, hypohidrose, hypohydrosis, weinig zweten, weinig transpireren, niet transpireren, niet zweten, niet goed kunnen zweten, niet meer zweten, geen zweetsecretie, niet transpireren, niet kunnen transpireren, weinig zweten, nooit zweten, verminderd transpireren, geheel niet transpireren, minder snel zweten, anhidrose, anhydrose, verminderde zweetproductie en weinig zweet productie.


Uitgegeven door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 1 mei 2018
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 1 mei 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven