Weinig plassen

Bijgewerkt op 10 februari 2020

Oorzaken van weinig plassen (oligurie)

Weinig plassen is een symptoom dat kan voorkomen bij veel verschillende aandoeningen. Dat kunnen aandoeningen van de nieren zelf zijn, maar ook aandoeningen waarbij de doorbloeding van de nieren is afgenomen. De nieren maken dan minder urine aan. Ten slotte kan ‘weinig plassen’ ook voorkomen bij aandoeningen waarbij de afvloed van urine belemmerd is, bijvoorbeeld bij een vergrote prostaat, een blaassteen, of een gezwel in de blaas.

Oligurie definitie

De medische term voor weinig plassen is ‘oligurie’. Er wordt gesproken van oligurie als de hoeveelheid die in 24 uur wordt geproduceerd minder is dan 500 ml. Deze waarde geldt voor volwassenen. Voor kinderen geldt dat de geldt een waarde van minder dan 0,5-1,0 ml per kilogram lichaamsgewicht per uur. De hoeveelheid urine die wordt geproduceerd wordt gemeten door de urine op te vangen en het volume te bepalen. Hiervoor zijn speciale urinebakjes of urinezakken (urimeters) beschikbaar. Bij mensen die opgenomen zijn in een ziekenhuis of verpleeghuis gebeurt dit vaak met een urimeter die verbonden is aan een urinekatheter. Zie afbeelding hieronder.

weinig plassen (oligurie)
urimeter

Het tegenovergestelde van oligurie is polyurie, een toegenomen productie van urine. Hierbij gaan mensen dus meer plassen.

Lijst met oorzaken voor ‘weinig plassen’

Hieronder een uitgebreide lijst van oorzaken voor ‘weinig plassen’. Het getal achter de oorzaak is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak aangeeft dat ze minder plassen dan normaal.

Engelse term

oliguria

Synoniemen ‘weinig plassen’

minder plassen, verminderde urineproductie

Scroll naar boven