Weinig bloedverlies tijdens menstruatie

Bijgewerkt op 9 juni 2023

Weing bloedverlies tijdens de menstruatie is een veel voorkomend symptoom waarvoor verschillende oorzaken zijn. Dit artikel gaat over de oorzaken van verminderd bloedverlies tijdens de menstruatie.

De medische term voor weinig bloedverlies bij de menstruatie is ‘hypomenorroe’.

Welke oorzaken zijn er?

Er zijn verschillende redenen waarom een vrouw weinig bloedverlies heeft tijdens de menstruatie.

Normaal verschijnsel

Ten eerste kan het zijn dat iemand van zichzelf gewoon weinig menstrueert. Vaak komt dat dan voor in de familie. Dus moeder en/of zussen menstrueren ook weinig.

Zware lichamelijke inspanning

Verder kan er sprake zijn van afname van het menstrueel bloedverlies door langdurige (zware) lichamelijke inspanning. Dus vrouwen die bijvoorbeeld heel veel sporten kunnen minder gaan menstrueren of zelfs helemaal stoppen met menstrueren.

Vasten (weinig eten)

Ook vrouwen die (extreem) weinig eten gaan vaak minder menstrueren. Weinig bloedverlies tijdens de menstruatie is dan ook een veel voorkomend symptoom bij vrouwen die leiden aan anorexia nervosa.

Hormonale anticonceptie

Voorbehoedsmiddelen die hormonen bevatten kunnen ook een afname van de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie veroorzaken. Dat heeft ermee te maken dat ze vaak een lage dosering oestrogenen bevatten. Oestrogenen zorgen ervoor dat het slijmvlies van de baarmoeder zich opbouwt voor een eventuele zwangerschap. Tijdens de menstruatie wordt dit slijmvlies afgestoten, wat gepaard gaat met de menstruele bloeding. Door de lage dosering oestrogenen wordt minder baarmoederslijmvlies opgebouwd en zal de daaropvolgende bloeding ook minder zijn.

Ziekten

Ten slotte zijn er een aantal ziekten die een vermindering van het bloedverlies tijdens de menstruatie kunnen veroorzaken. Voorbeelden zijn de ziekte van Hashimoto en het syndroom van Asherman.

Wat is de behandeling?

Over het algemeen hoeft een vermindering van de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie niet te worden behandeld, tenzij er een onderliggende ziekte als oorzaak wordt gevonden. In dat geval zal de onderliggende ziekte worden behandeld.

Synoniemen

Andere woorden voor weinig bloedverlies tijdens de menstruatie zijn lichte menstruatie, minder menstrueren en hypomenorroe.

Engelse vertaling

hypomenorrhea

Scroll naar boven