Verwardheid

Bijgewerkt op 26 mei 2021

Verwardheid als Symptoom

De meeste mensen komen wel eens verward over, bijvoorbeeld als ze net uit bed komen of als ze ’te diep in het glaasje hebben gekeken’. Verwardheid kan echter ook voorkomen als symptoom van een ziekte, of als bijwerking van medicijnen. Daarover gaat deze webpagina. Aanhoudende verwardheid is altijd een reden om de (huis)arts te bezoeken. De arts kan onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is. Als iemand flink in de war raakt door een onderliggende ziekte spreken artsen vaak over een ‘delier’.

Oorzaken Verwardheid

Er zijn zeer veel verschillende oorzaken voor het optreden van verwardheid. De meeste oorzaken vallen onder één van de volgende groepen.

Wat is de behandeling?

Er is geen algemene behandeling tegen ‘verwardheid’. Het is daarom van belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Dit kan door meer informatie te krijgen over patiënt, lichamelijk onderzoek te doen, en eventueel aanvullend onderzoek aan te vragen.

Informatie over de patiënt

De arts heeft verschillende mogelijkheden om de oorzaak van de verwardheid te achterhalen. In de eerste plaats is het van belang om meer informatie te krijgen over de patiënt. Omdat de patiënt zelf verward is zal die informatie vaak van mensen uit de nabije omgeving van de patiënt moeten komen. Dat kan bijvoorbeeld een partner of familielid zijn.

De arts zal ook nagaan of bepaalde geneesmiddelen worden gebruikt die verwardheid kunnen veroorzaken.

Lichamelijk onderzoek

Bij lichamelijk onderzoek beoordeelt de arts of er afwijkingen zijn die op een bepaalde oorzaak van de verwardheid kunnen wijzen. Zo kunnen bij iemand met een aandoening van de hersenen bepaalde spieren of zenuwen uitgevallen zijn. En bij iemand met een longontsteking zullen meestal afwijkingen met de stethoscoop hoorbaar zijn.

Aanvullend onderzoek

Bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvormend onderzoek worden vaak aangevraagd bij patiënten die verward zijn.

Vaak zal bij een verward persoon bloed worden geprikt om het glucose gehalte van het bloed te bepalen. Een verlaagd glucose gehalte in het bloed komt namelijk regelmatig voor als oorzaak van verwardheid.

Behandeling verwardheid

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee verwardheid wordt behandeld. Daarom wordt altijd eerst naar een oorzaak gezocht voordat behandeld kan worden. De behandeling is dus afhankelijk van de onderliggende oorzaak.


Synoniemen

Andere namen voor verwardheid zijn verward, verwarring, in de war zijn, in de war raken, delier, delirium, verwarring, incoherentie, confuus, confusie, in de war, mentale verwardheid, verstrooid, mentale verwardheid, verwardheidstoestand, verwarde toestand, verwarring, verstrooidheid


Verwardheid – Differentiaal Diagnose (DD)

Hieronder een uitgebreide differentiaaldiagnose van het symptoom ‘verwardheid’. Het getal achter de diagnose is een schatting van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland vanwege die oorzaak verward raakt.

Vaak voorkomende oorzaken van verwardheid: >1000/jaar

Regelmatig voorkomende oorzaken van verwardheid: >100/jaar

Zeldzame oorzaken van verwardheid: <100/jaar

Zeer zeldzame oorzaken van verwardheid: <10/jaar

Extreem zeldzame oorzaken van verwardheid: <1/jaar


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 25 juli 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 25 juli 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven